Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Рат

Рат

У древна времена, Израелци су водили ратове у Божје име. Да ли то значи да Бог подржава ратове који се данас воде?

Због чега су древни Израелци водили ратове?

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Бог ком су Израелци служили био је окрутан и немилосрдан.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Народи против којих су Израелци ратовали били су насилни и искварени до сржи — међу њима су били уобичајени инцест, полни односи са животињама и приношење деце на жртву својим боговима. Бог им је вековима пружао прилику да се промене, али они су остали изопачени. Указујући на одвратне поступке тих народа, Израелцима је рекао: „Свим тим [су се] онечистили народи које терам испред вас“ (Левитска 18:21-25; Јеремија 7:31). Овим речима је открио због чега је од Израелаца тражио да ратују против неких народа.

„Јехова, твој Бог, тера те народе пред тобом због њихове злоће.“ (Поновљени закони 9:5)

Да ли се Бог данас меша у ратове?

МОЖДА СТЕ ПРИМЕТИЛИ

да у многим сукобима верске вође на обе зараћене стране тврде да је Бог на њиховој страни. „Нема рата у који религија није умешала своје прсте“, стоји у једној књизи о узроцима ратова (The Causes of War).

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

За разлику од Израелаца, хришћанима Бог није дао за право да се боре против непријатеља. Апостол Павле је хришћанима у Риму написао: „Ако је могуће, колико од вас зависи, будите у миру са свим људима. Не освећујте се“ (Римљанима 12:18, 19).

Исус не само што није слао своје следбенике у рат, већ им је и рекао: „Волите своје непријатеље и молите се за оне који вас прогоне, да бисте били синови свог Оца који је на небесима“ (Матеј 5:44, 45). Хришћани треба да остану политички неутрални, то јест да не буду „део света“, чак и у случају рата (Јован 15:19). Према томе, да ли је логично да се Бог, који подстиче све људе да воле непријатеље и да буду политички неутрални, меша у ратове?

„Моје краљевство није део овог света. Кад би моје краљевство било део овог света, моје слуге би се бориле да не будем предат Јудејцима. Али моје краљевство није одавде.“ (Јован 18:36)

 Да ли ће ратови икада престати?

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Ратова мора бити. У једној књизи се с дозом ироније каже: „Рат има светлу будућност. Не постоји опасност да у свету избије мир“ (War and Power in the 21st Century).

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Ратови ће престати кад више нико не буде хтео да ратује и када на свету више не буде оружја. Божје Краљевство — небеска власт која заиста постоји — управо ће то остварити. Уништиће све наоружање које постоји на планети и под том влашћу ће живети само они који воле мир. Библија следећим речима каже шта ће Бог учинити: „Исправиће ствари међу моћним народима надалеко. Они ће прековати своје мачеве у раонике и своја копља у српове. Неће више народ подизати мач на народ нити ће се више учити ратовању“ (Михеј 4:3).

Библија открива како ће свет изгледати кад Божје Краљевство буде владало над земљом. Више неће бити оружаних сукоба иза којих стоје себични интереси, неће бити злоупотребе власти која изазива револт народа ни предрасуда које разједињују људе. Више се никада неће водити ниједан рат! „Зло се више неће чинити нити ће се пустошити“, стоји у Библији, „јер ће земља бити пуна знања о Јехови као што је море пуно воде“ (Исаија 11:9).

„[Бог] прекида ратове до краја земље. Лук пребија, копље ломи, кола ватром спаљује.“ (Псалам 46:9)