Пређи на садржај

Пређи на садржај

ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Захвалност

Захвалност

Изражавање захвалности се веома позитивно одражава на физичко, ментално и емоционално здравље и зато је добро да то буде део нашег свакодневног живота.

Зашто је добро да будемо захвални?

ШТА МЕДИЦИНА КАЖЕ.

У једном медицинском билтену пише: „Захвалност је тесно повезана са срећом. Она доприноси да се човек боље осећа, да доживи лепа искуства, има боље здравље, избори се с проблемима и изгради боље односе“ (Harvard Mental Health Letter).

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Библија нас саветује да будемо захвалне особе. „Будите захвални“, написао је апостол Павле, који је и сам био такав. Примера ради, он је непрестано захваљивао Богу за то што су неки људи постали верници након што им је проповедао (Колошанима 3:15; 1. Солуњанима 2:13). Није довољно да другима само повремено кажемо „хвала“ већ је потребно да негујемо став захвалности. То ће нас учинити срећнијима. Ако смо захвални, нећемо олако гледати на оно што други чине за нас, нити ћемо бити завидни или огорчени, што би нас отуђило од других и лишило радости.

Сам Створитељ је одличан пример у изражавању захвалности. Он осећа захвалност чак и према људима! У Јеврејима 6:10 стоји: „Бог није неправедан па да заборави ваш труд и љубав коју сте показали према његовом имену.“ Дакле, он сматра да би било неправедно бити незахвалан.

„Увек се радујте. За све захваљујте.“ (1. Солуњанима 5:16, 18)

Како захвалност утиче на односе с другима?

ШТА ИСКУСТВО ПОКАЗУЈЕ.

Када искрено захвалимо некој особи — примера ради за поклон, љубазну реч коју нам је упутила или помоћ коју нам је пружила — она се осећа лепо и цењено. Чак се и људи које не познајемо озаре када им захвалимо за њихов љубазан гест, рецимо за то што су нам придржали врата.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

„Дајте, и даће вам се. Сипаће вам у крило добру меру, набијену, стресену и препуну“ (Лука 6:38). Узмимо за пример Роуз, глуву девојку из Вануатуа, острвске државе у јужном делу Тихог океана.

Роуз је долазила на хришћанске састанке Јеховиних сведока, али није скоро ништа разумела пошто нити она нити ико од тамошњих Сведока није знао знаковни језик. Када је један брачни пар Сведока који је знао знаковни језик посетио ту скупштину и видео да им је потребна помоћ, организовао је курс знаковног језика. Роуз је била веома захвална за то! „Срећна сам што имам толико пријатеља који ме воле“, рекла је она. Највећа награда за тај брачни пар је то што виде колико је Роуз захвална и како радосно учествује на састанцима. Роуз дубоко цени то што су се други потрудили да науче знаковни језик да би се споразумели с њом (Дела апостолска 20:35).

„Добро је захваљивати теби, Јехова.“ (Псалам 92:1)

Како развити захвалност?

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Оно о чему размишљамо утиче на наша осећања. Давид, један од библијских писаца, рекао је у молитви Богу: „Размишљам о свим делима твојим, промишљам о делу руку твојих“ (Псалам 143:5). Очигледно Давид није био површан човек, већ је имао обичај да дубоко размишља о Божјим делима. Тако је постао још захвалнији (Псалам 71:5, 17).

Библија нам даје одличан савет: „Што је год истинито [...] што је год допадљиво, што је год похвално, што је год честито и што је год хвале вредно, о томе размишљајте“ (Филипљанима 4:8). Дакле, размишљање о добрим стварима ће нам помоћи да будемо захвални.

„Срце ће моје дубоко размишљати о оном што је разборито.“ (Псалам 49:3)

Одговоре на још нека библијска питања можете наћи на веб-сајту www.jw.org