Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Лепота

Лепота

Придавање превелике пажње физичком изгледу може нас учинити незадовољнима.

Одакле нам осећај за лепоту?

Научници још увек у потпуности не разумеју на који начин људски мозак запажа лепоту. Ни Библија то не објашњава, али нам открива одакле нам осећај за лепоту — Бог нас је обдарио њиме (Постанак 1:27; Проповедник 3:11). Он је људско тело створио тако да добро функционише, али и да лепо изгледа. Један древни поета је у вези с тим рекао: „Хвалим те [Боже] и пун сам страхопоштовања што сам тако дивно створен“ (Псалам 139:14).

Данас се превелики акценат ставља на физички изглед, што је тренд који промовишу модна индустрија и медији. Истраживања у многим Западним културама показују да „наш физички изглед има највећи утицај на то како доживљавамо себе“, каже се у књизи Body Image. Такво површно гледиште нас доводи у опасност да изгубимо из вида оно што је важније — какве смо особе, то јест шта нам је у срцу (1. Самуилова 16:7).

У многим културама се превелики нагласак ставља на физички изглед и сексуалну привлачност

Поред тога, у први план се ставља сексуална привлачност жена. У извештају Америчког удружења психолога од 2007. стоји: „У готово свим медијима, највећи нагласак се ставља на сексуалност жена.“ Библија нас с добрим разлогом упозорава да се не поводимо за таквим трендовима (Колошанима 3:5, 6).

„Нека ваш украс не буде у спољашњости [...] него нека то буде тајна особа срца одевена у нераспадљиво рухо мирног и благог духа, који је драгоцен у Божјим очима.“ (1. Петрова 3:3, 4)

Зашто је важно имати уравнотежено гледиште?

У многим културама, девојке од раног узраста почињу да мисле да је „важно да буду пожељне и да ће их други вредновати у зависности од тога како изгледају“, закључује Америчко удружење психолога. Такво гледиште може веома штетно утицати на здравље и друштвени живот особе. Према поменутом извештају,  то може водити до многих емоционалних проблема, као што су тескоба, ниско самопоштовање, гађење према себи, поремећаји у исхрани, депресија или нерасположење.

„Уклони бол од срца свога, и удаљи невољу од тела свога, јер су младост и најлепше године живота испразност.“ (Проповедник 11:10)

Како бити уравнотежен?

У Библији је разборитост, то јест способност да се исправно гледа на ствари, уско повезана са скромношћу (1. Тимотеју 2:9). Скромна особа није површна, уображена нити опседнута својим изгледом већ има уравнотежено мишљење о себи. Она узима у обзир туђа осећања, чиме завређује љубав и поштовање других. Што је још важније, на тај начин стиче Божје одобравање (Михеј 6:8). Таква особа ће пре стећи праве пријатеље и привући партнера који ће бити заинтересован за њу због њене личности, а не само због физичке привлачности.

Заиста има много разлога због којих нас Библија подстиче да се усредсредимо на унутрашњу лепоту, на „тајну особу срца“ (1. Петрова 3:3, 4). Она је непролазна. Штавише, нечија личност с временом може постати још лепша. „Седа је коса предивна круна кад се налази на путу праведности“, стоји у Пословицама 16:31. Дакле, без обзира на то да ли смо стари или млади, ако имамо Божје гледиште о лепоти, бићемо задовољни собом и сачуваћемо своје достојанство.

„Љупкост може бити лажна и лепота испразна, али жена која се боји Јехове заслужује хвалу.“ (Пословице 31:30)