Пређи на садржај

Пређи на садржај

САВЕТИ ЗА ПОРОДИЦУ | МЛАДИ

Како се суочити с променама

Како се суочити с променама

ИЗАЗОВ

  • Селите се због татиног посла.

  • Твој најбољи пријатељ се сели у други град.

  • Сестра ти се удаје и одлази од куће.

Да ли ћеш успети да се прилагодиш?

Дрво које се савија под налетом ветра има веће шансе да преживи олују. Попут тог дрвета, и ти се можеш прилагодити променама над којима немаш утицаја. Сазнај нешто о променама, као и о томе како се можеш лакше суочити с њима.

ШТА ТРЕБА ДА ЗНАШ

Промене су неизбежне. Библија наводи једну важну чињеницу: „Непредвиђени догађаји сналазе свакога“ (Проповедник 9:11). Пре или касније, свако од нас ће се суочити с неком неочекиваном променом. Наравно, нису све оне лоше. Нешто што нам у први мах делује лоше на крају се може показати као добро. Па ипак, многи људи живе по неком устаљеном обрасцу и тешко им је да изађу на крај с променама, биле оне добре или лоше.

Промене могу нарочито тешко пасти младима. Због чега? „Већ доживљаваш промене унутар себе. Само ти још фале и промене око тебе!“, каже младић по имену Алекс. *

Ево још једног разлога: Када се одрасли сусретну с променама, они се могу ослонити на своје животно искуство и сетити се шта су раније урадили у сличној ситуацији. Међутим, млади немају толико искуства на које могу да се ослоне.

Промене нас јачају. Нове околности нас уче да излазимо на крај с потешкоћама и да спремније прихватамо промене. На њих не треба да гледамо као на нешто мучно што треба издржати, већ као на прилике да се стекну нова искуства. Тако развијамо јак карактер. Тинејџери који га имају неће посегнути за дрогом или алкохолом кад се нађу под притиском.

ШТА МОЖЕШ УЧИНИТИ

Прихвати реалност. Сигурно би волео да имаш потпуну контролу над оним што ти се дешава, али то једноставно није могуће. Пријатељи ће се одселити или венчати, брат или сестра ће одрасти и отићи од куће, а може се десити и да се одселите, због чега ћеш морати да оставиш своје пријатеље и све оно на шта си навикао. Боље је да прихватиш стварност него да се препустиш негативним осећањима. (Библијска мисао: Проповедник 7:10.)

Фокусирај се на будућност. Ако би се концентрисао на прошлост, то би било као да возиш на аутопуту, а да притом све време гледаш у ретровизор. Добро је повремено бацити поглед на њега, али је неопходно да се фокусираш на пут пред собом. Када доживиш промене, немој се враћати на оно што је било, већ се усредсреди на будућност (Пословице 4:25). На пример, размисли о томе који би циљ могао да оствариш наредног месеца или у наредних шест месеци.

Буди позитиван. „Став је пресудан“, каже девојка по имену Лора. „Пронађи оно што је добро у околностима у којима се тренутно налазиш.“ Можеш ли навести барем нешто позитивно што је дошло с променама? (Библијска мисао: Филипљанима 4:11.)

Девојка по имену Викторија каже да је као тинејџер доживела да јој се сви блиски пријатељи одселе. Она се присећа: „Осећала сам се тако усамљено и желела сам да све буде као пре. Међутим, управо сам тада почела да сазревам. Схватила сам да су промене неопходне да би човек постао зрео. Онда сам почела да примећујем да око мене има доста људи који би ми могли постати добри пријатељи.“ (Библијска мисао: Пословице 27:10.)

Ако би се концентрисао на прошлост, то би било као да возиш на аутопуту, а да притом све време гледаш у ретровизор

Чини добро за друге. Библија каже: „Не гледајте само на своју корист него и на корист других“ (Филипљанима 2:4). Најбољи начин да се избориш са својим проблемима јесте да помажеш другима да се изборе с њиховим. Седамнаестогодишња Ана каже: „Како одрастам, тако увиђам да ми много значи када помажем другима који пролазе кроз сличне, или теже ситуације.“

^ одл. 11 Нека имена у овом чланку су промењена.