Пређи на садржај

Пређи на садржај

Проширите круг пријатеља

Проширите круг пријатеља

Проблем

Избегавање људи који припадају групи о којој имамо лоше мишљење само потхрањује наше предрасуде. Ако се дружимо само са људима који су нам слични, вероватно ћемо сматрати да је оно што мислимо, осећамо и радимо једино исправно.

Библијско начело

„Широм отворите своје срце.“ (2. КОРИНЋАНИМА 6:13)

Шта то значи? „Срце“ се често односи на наша осећања. Ако волимо само оне који су нам слични, наше срце је такорећи затворено. Да нам се то не би десило, треба да се дружимо и са онима који су другачији од нас.

Зашто је добро проширити круг пријатеља

Када некога мало боље упознамо, почињемо да схватамо зашто се у неким ситуацијама понаша другачије од нас. Док се међу нама рађа блискост, разлике нестају. Постају нам све дражи, па тако њихове радости и туге доживљавамо као своје.

Погледајмо један пример. Назари је раније имала предрасуде према имигрантима. Она каже шта јој је помогло да промени мишљење: „На послу сам доста времена проводила с њима. Ти људи су били потпуно другачији од онога што се о њима причало. Када се спријатељите с људима из неког другог народа, схватате да нису сви исти и почињете да их цените и волите због тога какви су као људи.“

Шта можете учинити

Тражите прилике да разговарате с људима који припадају некој другој нацији или говоре неким другим језиком. Могли бисте да их...

  • замолите да вам испричају нешто о себи

  • позовете на ручак

  • пажљиво слушате да бисте сазнали шта им је важно у животу

Ако се потрудите да разумете шта је обликовало њихову личност, то вам може помоћи да развијете позитиван став и према осталима из те групе.