Пређи на садржај

Пређи на садржај

С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | ДА ЛИ ЈЕ СВЕТО ПИСМО ЗАИСТА ОД БОГА?

Свето писмо — да ли је „надахнуто од Бога“?

Свето писмо — да ли је „надахнуто од Бога“?

ШТА бисте ви рекли, да ли су писци Светог писма, то јест Библије, записивали своје мисли или оно што им је Бог говорио?

Мишљења су подељена чак и међу онима који се изјашњавају као хришћани. Према Галуповој анкети спроведеној 2014. године у Сједињеним Државама, већина њих верује да је Свето писмо „на неки начин повезано с Богом“. С друге стране, сваки пети испитаник сматра да је Библија књига „митова и легенди, историјских догађаја и људске мудрости“. Међутим, у Светом писму недвосмислено стоји да је оно „надахнуто од Бога“ (2. Тимотеју 3:16). Позабавимо се ближе тим речима.

„НАДАХНУТО ОД БОГА“ — ШТА ТО ЗНАЧИ?

Свето писмо се састоји од 66 мањих књига. Писало га је око 40 људи, у раздобљу од отприлике 1 600 година. Како је онда „надахнуто од Бога“? Једноставно речено, тако што је сам Бог извор информација које се у њему налазе. У самом Светом писму се објашњава: „Људи [су] говорили речи које су долазиле од Бога, како их је свети дух водио“ (2. Петрова 1:21). Дакле, Бог је путем светог духа, то јест своје силе, пренео поруку људима који су је затим записали. Да бисмо то боље разумели, узмимо за пример директора који диктира писмо секретару. Секретар записује његове мисли, а не своје. Зато се може рећи да је то директорово писмо.

Бог је неким библијским писцима говорио преко анђела̂. Другима је дао визије, а некима је своју поруку пренео путем снова. Понекад им је допустио да се изразе својим речима, док им је у другим приликама од речи до речи рекао шта да запишу. У сваком случају, они су записивали Божје мисли, а не своје.

Како можемо бити сигурни у то? Сада ћемо размотрити неке доказе који потврђују да је Свето писмо књига од Бога.