Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Вера

Вера

Чак и неким религиозним људима није лако да разумеју шта вера подразумева. Шта је вера и зашто је важна?

Шта је вера?

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Многи мисле да особа која има веру једноставно прихвата одређено веровање без потребе за правим доказима. На пример, размислите о некоме ко каже да верује у Бога. На питање због чега верује у Бога, можда би одговорио: „Тако сам одгајан“, или: „Цео живот су ме учили да тако треба.“ Када узмемо у обзир овакве изјаве, можда нам се чини да нема неке разлике између вере и лаковерности.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

„Вера је чврсто поуздање да ће се догодити оно чему се надамо, доказ онога што је стварно, премда се не види“ (Јеврејима 11:1). Да би особа имала чврсто поуздање, мора имати добре разлоге за своја уверења. Заправо, изворна реч преведена изразом „чврсто поуздање“ означава нешто више од унутрашњег осећања или пуке жеље. Дакле, вера подразумева уверење које је засновано на доказима.

„Његова [Божја] невидљива својства, наиме његова вечна моћ и божанство, јасно се виде још од стварања света, будући да се разабиру по ономе што је створено.“ (Римљанима 1:20)

Зашто је важно имати веру?

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

„Без вере није могуће угодити Богу, јер онај ко му приступа мора веровати да он постоји и да награђује оне који га ревно траже“ (Јеврејима 11:6).

Као што смо раније споменули, многи људи верују у Бога само зато што су одгајани у том духу. Можда кажу: „Тако су ме учили од малена.“ Међутим, Бог жели да људи буду чврсто уверени да он постоји и да их воли. То је један разлог зашто се у Библији истиче да је Бога потребно ревно, то јест искрено тражити, како бисмо га заиста упознали.

„Приближите се Богу, и он ће се приближити вама.“ (Јаковљева 4:8)

 Како можете развити веру?

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

„Вера се стиче слушањем поруке“ (Римљанима 10:17). Из ових речи видимо да је за стицање вере пре свега потребно „слушати“ оно што Библија открива о Богу (2. Тимотеју 3:16). Проучавање Библије ће вам помоћи да пронађете поуздане одговоре на важна питања, попут следећих: Ко је Бог? Који докази потврђују да он постоји? Да ли му је заиста стало до мене? Шта ће Бог учинити за људе?

Докази да Бог постоји су свуда око нас

Јеховиним сведоцима ће бити драго да проучавају Библију с вама. Као што пише на нашем веб-сајту jw.org, „Јеховини сведоци радо поучавају друге о Светом писму, али никога не присиљавамо да постане припадник наше религије. С поштовањем преносимо оно што научава Свето писмо и сматрамо да свака особа има право да изабере у шта ће веровати.“

Дакле, ваша вера мора бити заснована на доказима у које сте се лично уверили док сте испитивали да ли је тачно оно што пише у Библији. Ако то урадите, бићете попут ученика̂ из првог века који су „свим срцем примили реч и сваки дан истраживали Писма да виде је ли то тако“ (Дела апостолска 17:11).

Да би добили вечни живот, треба да добро упознају тебе, јединог истинитог Бога, и онога кога си послао, Исуса Христа.“ (Јован 17:3)