Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ИГРА СЛУЧАЈА ИЛИ ДЕЛО СТВОРИТЕЉА?

Мрављи врат

Мрављи врат

МАШИНСКИ ИНЖЕЊЕРИ се диве способности обичног мрава да носи терет много пута тежи од њега самог. Да би схватили како је то могуће, инжењери са Државног универзитета у Охају су анализирали грађу, физичке одлике и покрете мрава и потом направили њихове компјутерске моделе. То су урадили на основу рендгенских снимака попречног пресека тела, то јест микро компјутеризоване томографије, и симулације силе коју мрав користи када носи терет.

Најважнији део мрављег тела је врат јер је на њему цела тежина терета који мрав носи у устима. Меко ткиво у врату повезује чврсти егзоскелет трупа и главе на начин који подсећа на укрштене прсте. „Структура овог међусклопа је кључна за функционисање вратног зглоба“, каже један од истраживача. „Највероватније та јединствена повезаност тврде и меке грађе чини вратни зглоб мрава веома издржљивим.“ Истраживачи се надају да ће им сазнање о томе како функционише мрављи врат помоћи да унапреде механизме у роботици.

До каквог сте закључка дошли? Да ли је веома сложен и изузетно функционалан мрављи врат настао еволуцијом или је дело Створитеља?