Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ПОГЛЕД У СВЕТ

Породични односи

Породични односи

Када се ради о породичним односима, да ли сте икада помислили да на том пољу потражите савет у Библији? Упоредите њену мудрост с недавним истраживањима.

Индија

Према једној анкети из 2014, 61 посто младих између 18 и 25 година сматра да предбрачни секс „више није табу тема у Индији“. Један лекар из Мумбаја изјавио је за електронске новине Hindustan Times да „то што млади улазе у везу, не значи да на уму имају брак. Било да се ради о вези за једну ноћ, необавезној вези или заједничком животу, брак не мора да буде у плану“.

ЗА РАЗМИШЉАЊЕ: Да ли су полно преносиве болести и емоционални бол учесталији код оних који се упуштају у предбрачни секс или код оних који имају односе само у браку? (1. Коринћанима 6:18).

Данска

Код оних који се често свађају са члановима породице постоји дупло већи ризик од смрти у средњим годинама. Истраживање на Универзитету у Копенхагену, које је трајало 11 година и обухватало скоро 10 000 средовечних људи, показало је да је код оних који су се често свађали с неким ко им је близак постојао знатно већи ризик од преране смрти него код оних који су ретко улазили у конфликте. Аутор овог истраживања каже да се успешно излажење на крај с бригама и обавезама, као и решавање конфликата „могу сматрати важним мерама у борби против преране смрти“.

ШТА КАЖЕ БИБЛИЈА: „Ко задржава речи своје, заиста је мудар, и разборит човек сталоженог је духа“ (Пословице 17:27).

Сједињене Државе

Код парова који током забављања често раскидају, па се затим мире постоји већа вероватноћа да ће се развести током првих пет година брака, наводи се у једном истраживању које је обухватало 564 тек венчана пара из Луизијане. Осим тога, такви парови се више свађају и незадовољнији су својим браком.

ШТА КАЖЕ БИБЛИЈА: „Што је Бог саставио, човек нека не раставља“ (Матеј 19:6).