Пређи на садржај

Пређи на садржај

Плаво-жути макао, дужина: 85 центиметара

Величанствене аре

Величанствене аре

ЈАРКЕ боје су се разлиле небом изнад шуме када је јато птица полетело. Такав величанствени призор задивио је европске истраживаче који су стигли у средњу и јужну Америку крајем 15. века. Оно што су видели биле су аре, папагаји дугог репа који насељавају тропска подручја америчког континента. Убрзо су се на мапама тог дела света уцртавале слике ових прелепих створења, која су постала симбол новопронађеног раја.

И мужјаци и женке аре имају перје живих боја, што није уобичајено међу птицама. Аре су такође интелигентне, друштвене птице које се оглашавају гласним и продорним крицима. У јатима од око 30 јединки рано ујутру напуштају своја гнезда у потрази за семењем, тропским воћем и другом храном. Као и сви папагаји, аре користе своје канџе да би сакупљале храну коју затим узимају својим великим повијеним кљуном. Њиме чак могу да пробију тврду љуску орашастих плодова. Након јела, обично се сакупљају на литицама или обалама река где кљуцају глину, што им помаже да неутралишу токсине из хране и обезбеде потребне хемијске елементе.

„Све је [Бог] учинио да је лепо у своје време.“ (Проповедник 3:11)

 Аре углавном проналазе једног партнера за цео живот и затим заједно брину о младима. Своја гнезда праве у дупљама дрвећа, у рупама на обалама река, у термитњацима или у пећинама и пукотинама на литицама, где се могу видети парови како једно другом чисте перје. Иако су млади потпуно одрасли већ са шест месеци, остају с родитељима око три године. У дивљини, аре живе 30 до 40 година, али у заточеништву могу живети и до 60 година. Постоји око 18 врста, а на сликама су приказане само неке.

Зеленокрила ара, дужина: до 95 центиметара

Скерлетна ара, дужина: 85 центиметара

Плави макао, дужина: до 100 центиметара. Највећи од свих папагаја, може да достигне тежину преко 1,3 килограма