Пређи на садржај

Пређи на садржај

КАКО БИТИ СРЕЋАН

Нада

Нада

„Намеравам да вам дам мир, а не невољу, да вам дам будућност и наду.“ (Јеремија 29:11)

„НАДА ДРЖИ ЧОВЕКА У ЖИВОТУ“, понекад се може чути. Према једној књизи, нада је најбољи лек за „осећања безнадежности, отуђености и страха“ (Hope in the Age of Anxiety).

И Библија говори о томе колико је важно да човек има наду, али нас и упозорава на опасност да полажемо наде у погрешне ствари. „Не уздајте се у великаше, нити у човека земаљског, од кога спасења нема“, каже се у Псалму 146:3. Много је мудрије уздати се у Створитеља, који има моћ да испуни сва своја обећања, него у људе који и поред свег залагања не могу решити проблеме човечанства. Шта нам Бог обећава? Погледајмо у наставку.

ЗЛУ ЋЕ ДОЋИ КРАЈ; ПРАВЕДНИ ЉУДИ ЋЕ ЖИВЕТИ У МИРУ. „Још мало, и злога више неће бити [...] а кротки ће поседовати земљу, и уживаће у изобиљу мира“, каже се у Псалму 37:10, 11. А у 29. стиху пише: „Праведници ће поседовати земљу, и заувек ће на њој живети.“

ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ РАТА. „[Јехова] прекида ратове до краја земље. Лук пребија, копље ломи, кола ватром спаљује“ (Псалам 46:8, 9).

ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ БОЛЕСТИ, ПАТЊЕ НИТИ СМРТИ. „[Бог] ће обрисати сваку сузу с њихових очију и смрти више неће бити, ни туге, ни јаука, ни бола више неће бити“ (Откривење 21:3, 4).

БИЋЕ ОБИЉЕ ХРАНЕ ЗА СВЕ. „На земљи ће богато родити жито, биће га у изобиљу по врховима горским“ (Псалам 72:16).

ПРАВЕДНА ВЛАСТ У ЦЕЛОМ СВЕТУ — ХРИСТОВО КРАЉЕВСТВО. „[Исусу Христу] је била предата власт, част и краљевство, да му служе сви народи, племена и језици. Власт је његова власт вечна и никада неће проћи, а његово краљевство неће пропасти“ (Данило 7:14).

Како можемо бити сигурни у испуњење тих речи? Још док је био на земљи, Исус је доказао да је достојан те улоге. Лечио је болесне, хранио је гладне, а мртве је враћао у живот. Још је важније оно чему је поучавао људе, а то су начела захваљујући којима ће људи у сву вечност живети у миру и јединству. И не само то, већ је и тачно предвидео будуће догађаје, између осталог и оне који ће обележити последње дане овог света.

„БУРА ПРЕД ЗАТИШЈЕ“

Према Исусовим речима, током последњих дана неће бити ни мира ни сигурности. Догађаји по којима ћемо препознати да је близу крај овог света јесу ратови по целом свету, несташице хране, болести и снажни земљотреси (Матеј 24:3, 7; Лука 21:10, 11; Откривење 6:3-8). Исус је још рекао: „Безакоња ће све више бити, па ће код већине охладнети љубав“ (Матеј 24:12).

Данас је по много чему очигледно да је љубав охладнела, а то је прорекао један библијски писац. У 2. Тимотеју 3:1-5 читамо да ће „у последњим данима“ већина људи бити заокупљена собом, новцем и ужицима. Биће арогантни и безосећајни. Деца ће бити непослушна родитељима и уопште у породичном кругу ће бити све мање љубави. Верско лицемерје ће бити уобичајено.

Ова бурна времена потврђују да се свету ближи крај. Али то значи и да је близу време када ће Божје Краљевство успоставити мир. Исус је навео још један знак по ком ће се знати да смо на прагу новог света: „Ова добра вест о краљевству проповедаће се по целом свету за сведочанство свим народима, и тада ће доћи крај“ (Матеј 24:14).

Проповедањем те добре вести људима који чине зло пружа се прилика да се промене. С друге стране, праведним људима добра вест улива наду да ће благослови Краљевства постати реалност. Да ли бисте желели да сазнате какав нас свет очекује? У том случају, погледајте последњу страну овог часописа.