Пређи на садржај

Пређи на садржај

Осмех — најлепши поклон

Осмех — најлепши поклон

КАКО реагујете кад вам се неко насмеши? Сигурно вас то разведри, а вероватно и спонтано узвратите осмехом. Искрен осмех је заразан и буди у нама лепа осећања — без обзира да ли долази од пријатеља или од потпуног странца. Жена по имену Магдалена је рекла: „Мој покојни муж, Георг, имао је топао осмех. Кад би нам се погледи срели, обузео би ме осећај спокоја и сигурности.“

Када смо срећни, задовољни или нам је нешто забавно, сасвим нам природно дође да се смешимо. У једном стручном часопису о психологији стоји: „Урођено нам је да се осмехујемо.“ У њему се још каже да чак и новорођенчад „с великом прецизношћу умеју да протумаче изразе лица“. Затим се додаје: „Из туђег осмеха можемо много тога закључити и према томе се и поставити“ (Observer).

Истраживачи са Универзитета Харвард у Сједињеним Државама посматрали су како пацијенти у позним годинама реагују на изразе лица медицинског особља које се брине о њима. Када су на изразима лица својих неговатеља видели „топлину, брижност и саосећање“, пацијенти су били задовољнији и њихово физичко и ментално здравље се побољшало. Међутим, сасвим супротно се дешавало кад су неговатељи били хладни према њима.

Кад се смешите, тиме и себи чините услугу. Према неким истраживањима,  то нам улива самопоуздање, чини нас срећнијима и умањује нам стрес. С друге стране, мрштење има потпуно супротан ефекат.

ОСМЕСИ СУ ЈОЈ ПОДИЗАЛИ ДУХ

Магдалена, коју смо раније цитирали, током Другог светског рата је с другим члановима породице била одведена у Равенсбрик, концентрациони логор у Немачкој. Тако су били кажњени што као Јеховини сведоци нису прихватали нацистичку идеологију. „Понекад би нам стражари забранили да разговарамо са осталим затвореницима“, рекла је она. „Али нису имали контролу над нашим изразима лица. Кад бих видела осмехе своје мајке и сестре, то би ми подигло дух и ојачало моју одлучност да истрајем.“

Можда вас свакодневне бриге наводе на помисао да немате много разлога за смех. Али задржите на уму да на наша осећања не утиче само оно што нам се дешава већ и како то доживљавамо, то јест како размишљамо о томе (Пословице 15:15; Филипљанима 4:8, 9). Иако то није увек лако, зашто не бисте покушали да гледате на ствари из позитивног угла? * Многима су молитва и читање Библије помогли да успеју у томе (Матеј 5:3; Филипљанима 4:6, 7). Штавише, речи „срећа“ и „радост“, као и њима сродне речи, у Библији се помињу на стотине пута! Зашто не бисте сваког дана прочитали једну или две странице? Ко зна — можда ће вас то разведрити.

Немојте само чекати да се други вама осмехну. Преузмите иницијативу и улепшајте некоме дан. Осмех обогаћује и онога ко га даје и онога коме је упућен.

^ одл. 8 Видети чланак „Да ли сте ’на гозби без престанка‘?“, у издању овог часописа од новембра 2013.