Пређи на садржај

Пређи на садржај

 САВЕТИ ЗА ПОРОДИЦУ | БРАК

Како да покажете брачном другу да га цените

Како да покажете брачном другу да га цените

ИЗАЗОВ

За успешан брак је неопходно да се оба партнера осећају цењено. Међутим, многи мужеви и жене су престали да примећују добре особине код свог партнера, а још мање показују да их цене. Један брачни саветник примећује да се многи парови „више усредсређују на оно што недостаје [у њиховом браку] него на оно што већ имају“. Он додаје: „Кад дођу код мене, обично причају о томе шта све треба да се мења у њиховом браку. Не говоре о ономе чиме су задовољни. Сви они праве исту грешку — заборављају да покажу свом брачном другу колико им значи“ (Emotional Infidelity).

Како ви и ваш супружник можете избећи ову замку?

ШТА ТРЕБА ДА ЗНАТЕ

Показивање захвалности смањује напетост у браку. Кад се и муж и жена труде да примете добре особине једно код другог и кажу колико их цене, њихов брак постаје још чвршћи. Чак се и озбиљне тензије могу смањити када брачни другови знају да су вредни у очима свог партнера.

За жену: „Жена често превиђа с коликим се притиском суочава њен муж док зарађује за породицу“, стоји у поменутој књизи (Emotional Infidelity). У неким друштвима, мушкарци осећају притисак због одговорности да збрину породицу чак и ако је и жена запослена.

За мушкарца: Муж често потцењује напоре жене да брине о домаћинству, било да она то чини тако што је запослена, брине о деци или обавља кућне послове. Фиона, * жена која је око три године у браку, каже: „Знам да сви грешимо, али кад ја погрешим, осећам се веома лоше. Много ми значи кад ме муж похвали што сам добро урадила неки кућни посао јер онда осећам да ме воли без обзира на моје мане. Тада сам задовољнија и осећам да имам подршку.“

С друге стране, када особа види да је њен супружник узима здраво за готово, то се негативно одражава на њихов брак. „Када не осећаш да те брачни друг цени“, каже жена по имену Валери, „већа је вероватноћа да ће те привући неко ко ти показује да те цени.“

 ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ

Запажајте. Зашто током наредне седмице не бисте обратили пажњу на лепе особине код свог брачног друга? Запажајте шта он све чини да би у вашем дому све текло глатко — можда је то нешто што до сада нисте ни примећивали. На крају седмице направите листу (1) особина које вам се допадају код вашег супружника и (2) добрих ствари које је урадио за вашу породицу. (Библијска мисао: Филипљанима 4:8.)

Зашто је важно да запажате добре стране свог супружника? Жена по имену Ерика каже: „Након неколико година брака просто престанете да примећујете оно што ваш супружник ради, јер сматрате да се то подразумева и видите само оно што не ради.“

Питајте се: „Да ли узимам здраво за готово труд свог брачног друга?“ На пример, ако ваш муж нешто поправи у кући, да ли сматрате да је он дужан да то обави, па му и не захвалите? Или, ако сте супруг, да ли сматрате да ваша жена не заслужује похвалу што брине о деци јер се то просто очекује од ње? Поставите себи за циљ да запазите и похвалите све што ваш брачни друг чини за вашу породицу — чак и ако је у питању ситница. (Библијска мисао: Римљанима 12:10.)

Не будите шкрти с похвалама. Треба да показујемо захвалност, а не само да је осећамо (Колошанима 3:15). Нека вам пређе у навику да похваљујете свог супружника. Муж по имену Џејмс каже: „Кад моја жена показује да цени оно што радим, тада желим да будем још бољи муж и да још више улажем у наш брак.“ (Библијска мисао: Колошанима 4:6.)

Када мужеви и жене показују да цене једно друго, то јача њихов брак. „Верујем да би многи бракови опстали да су се брачни другови усредсредили на то шта воле код свог супружника“, каже муж по имену Мајкл. „Кад би се појавили проблеми, не би одмах размишљали о разводу јер би имали на уму лепе ствари које им тај брак пружа.“

^ одл. 9 Нека имена су промењена.