Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Дирнула нас је њихова љубав“

„Дирнула нас је њихова љубав“

У СУБОТУ, 25. априла 2015, земљотрес јачине 7,8 степени Рихтерове скале погодио је Непал. Епицентар земљотреса је био 80 километара северозападно од главног града, Катмандуа. Нажалост, више од 8 500 људи је изгубило живот, што овај земљотрес чини најсмртоноснијом природном катастрофом која је забележена у Непалу. Уништено је више од пола милиона домова. Већина од 2 200 Јеховиних сведока, колико их има у Непалу, живела је на погођеном подручју. Нажалост, једна Сведокиња и њено двоје деце су настрадали.

„У време земљотреса, Јеховини сведоци у погођеном крају били су на свом хришћанском састанку“, каже жена по имену Мишел. „Да се земљотрес десио у неко друго време, када је већина била код куће, много више нас би страдало.“ Зашто су они који су били на састанку преживели? Зато што су објекти у којима Јеховини сведоци одржавају састанке квалитетно изграђени.

„САДА СЕ ПОКАЗАЛО ЗАШТО ЈЕ ТО ДОБРО“

Дворане Краљевства, како Јеховини сведоци називају објекте у којима одржавају хришћанске састанке, у Непалу су конструисане тако да издрже земљотресе. Ман Бахадур, који је учествовао у градњи, каже: „Често су нас питали зашто правимо тако чврст темељ за тако мале грађевине. Сада се показало зашто је то добро.“ Након земљотреса, Сведоци су дозволили да се њихове дворане у ванредним ситуацијама користе као склоништа. У њима су се Сведоци и њихови суседи осећали сигурно и када су наредних дана уследили мањи потреси.

Јеховини сведоци и други су нашли уточиште у Дворанама Краљевства

Хришћанске старешине су одмах кренуле да траже своје сувернике за које се није знало где су. „Старешине су ставиле добробит своје браће и сестара испред своје“, каже Сведокиња која се зове Бабита. „Дирнула нас је њихова љубав.“ Три члана одбора Јеховиних сведока који организује њихово дело у Непалу, као и покрајински надгледници, чији је задатак да путују и храбре скупштине, дан након земљотреса су почели да посећују Сведоке да би видели каква им је помоћ потребна и да би пружили подршку тамошњим старешинама.

Гари Бро, из главног седишта Јеховиних сведока, у посети погођеном подручју

Шест дана после земљотреса, Гари Бро, представник Јеховиних сведока из главног седишта у Сједињеним Државама, дошао је у Непал са својом женом, Руби. Члан непалског одбора по имену Рубен је рекао: „Због хаотичне ситуације у Катмандуу и због тога што је било још потреса, мислили смо да брат Бро ипак неће моћи да дође. Али он је то чврсто решио и успео је! Сведоцима у погођеном подручју његова посета је много значила.“

ТО ИХ ЈЕ ЈОШ ВИШЕ ЗБЛИЖИЛО

Шилас, који ради у представништву Јеховиних сведока у Непалу, рекао је: „Чим је телефонски саобраћај био нормализован, телефони су почели да звоне дан и ноћ! Наша хришћанска браћа и сестре из целог света су хтела да виде како смо. Иако су неки причали језицима које нисмо разумели, осетили смо да нас воле и желе да нам помогну.“

Тим здравствених радника из Европе помаже жртвама земљотреса

 Неколико дана након земљотреса, тамошњи Јеховини сведоци су доносили храну у своје дворане да би је поделили са онима којима је била потребна. Поред тога, оформљен је Одбор за хуманитарну помоћ и убрзо су почели да пристижу пакети, претежно из Бангладеша, Индије и Јапана. Из Европе је убрзо дошао тим браће која су здравствени радници. Стационирали су се у једној Дворани Краљевства и одмах прионули на посао. Поред медицинске помоћи коју су пружали, помагали су људима и да се лакше изборе са емоционалним шоком који су доживели.

Многи би се сложили са женом по имену Утара, која је рекла: „Земљотрес је био застрашујућ, али све што смо доживели зближило нас је с нашом духовном породицом.“ Земљотрес није уздрмао љубав коју Јеховини сведоци имају једни према другима и према свом Богу. Напротив, он ју је још више ојачао.