Пређи на садржај

Пређи на садржај

Древни записи потврђују локацију једног израелског племена

Древни записи потврђују локацију једног израелског племена

 Након што су Израелци освојили и поделили Обећану земљу, Библија каже да се десет породица из Манасијиног племена населило западно од Јордана, одвојено од остатка племена (Исус Навин 17:1-6). Постоје ли археолошки докази у прилог томе?

 Приликом једног археолошког ископавања 1910. године, на подручју древне Самарије пронађени су делови грнчарије, то јест остракони. На њима су на хебрејском били записани подаци о луксузној роби која је довожена у палату у главном граду. Роба је између осталог садржавала вино и уље које се користило у козметичке сврхе. Пронађено је 102 остракона који потичу из осмог века пре н. е., али само 63 је могуће у потпуности прочитати. Међутим, када се сакупе информације са свих 63 остракона долази се до имена породица, а може се открити и ко је слао и примао робу.

 Вредно је споменути да су све породице са Самаријског остракона припадале Манасијином племену. Једна књига која се бави библијском археологијом каже да ово откриће представља „ванбиблијску спону између породица Манасијиног племена и подручја за које се у Библији каже да су га насељавале“ (NIV Archaeological Study Bible).

Натпис у ком се спомиње жена по имену Нуја, која потиче из Манасијиног племена

 Самаријски остракон потврђује истинитост онога што је библијски писац Амос рекао својим савременицима који су били имућни: „Пијете вино из пехара и мажете се најбољим уљима“ (Амос 6:1, 6). Овај остракон такође потврђује да су се вино и уље заиста увозили на подручју где је живело десет породица из Манасијиног племена.