Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је Јован Крститељ стварно постојао?

Да ли је Јован Крститељ стварно постојао?

 Јеванђеља помињу човека по имену Јован Крститељ, који је проповедао Божје Краљевство у Јудеји. Да ли је библијски запис о овом човеку тачан? Следе неке чињенице.

  •   Свето писмо каже: „У то време појавио се Јован Крститељ и проповедао у Јудејској пустињи: ’Покајте се, јер се приближило небеско краљевство‘ “ (Матеј 3:1, 2). Да ли световни извори могу да потврде овај запис? Могу.

     Историчар из првог века Јосиф Флавије описао је човека по имену Јован, „званог Крститељ“, који је „позивао [...] Јевреје да се посвете упражњавању врлине“, да буду вођени „најдубљим поштовањем према Богу, те да такви буду крштени“ (Јудејске старине, књига XVIII).

  •   Свето писмо даље наводи да је Јован прекорио Ирода Антипу, који је владао Галилејом и Перејом. Ирод је тврдио да је Јудејац који се држи Мојсијевог закона. Јован га је критиковао зато што је оженио Иродијаду, жену свог полубрата (Марко 6:18). Осим библијских, и за овај детаљ постоје и други докази.

     Историчар Јосиф каже да се Антипа „заљубио у Иродију“ и да се „усудио да са њом говори о браку“. Она је прихватила његову брачну понуду и напустила свог мужа како би се удала за Антипу.

  •   Свето писмо каже да су „код њега [Јована] долазили људи из Јерусалима, из целе Јудеје и из подручја око Јордана и он их је крштавао у реци Јордану“ (Матеј 3:5, 6).

     Јосиф потврђује и овај детаљ када пише да се „велико мноштво“ окупило око Јована „јер су били веома потресени и дубоко задовољени слушајући овакве Јованове речи“.

 Јасно је да је историчар из првог века Јосиф сматрао да је Јован Крститељ стварна особа, а та чињеница сигурно значи и нама данас.