Пређи на садржај

Пређи на садржај

Божји закони о хигијени далеко испред свог времена

Божји закони о хигијени далеко испред свог времена

 Пре око 35 векова, недуго након што су Израелци ушли у Обећану земљу, Бог им је рекао да ће их штитити од опаких болести с којима су се сусретали у Египту (Поновљени закони 7:15). Један од начина на који им је пружао заштиту била су детаљна упутства о хигијени и о томе како да спрече или зауставе ширење заразних болести. На пример:

  •   Закон им је налагао да се купају и перу одећу (Левитска 15:4-27).

  •   Што се тиче људског измета, Бог је рекао: „Изван логора имаћеш место где ћеш излазити да вршиш нужду. У твојој опреми нека буде и лопатица, па кад идеш напоље да вршиш нужду, лопатицом ископај рупу, па се окрени и затрпај свој измет“ (Поновљени закони 23:12, 13).

  •   Они за које се сумњало да имају неку заразну болест живели су у карантину, то јест неко време су били одвојени од других. Да би се вратили међу људе и да би били сматрани „чистима“, морали су да оперу своју одећу и да се окупају (Левитска 14:8, 9).

  •   Свако ко би дотакао леш или стрвину, морао је да иде у карантин (Левитска 5:2, 3; Бројеви 19:16).

 Здравствене мере и методе лечења које се спомињу у Закону који је Бог дао Израелцима биле су далеко испред свог времена.

 За разлику од Израелаца, одржавање хигијене је код осталих народа било на веома ниском нивоу. На пример:

  •   Смеће се бацало на улице. Загађена вода, покварена храна, као и све врсте отпадних материја створили су нехигијенске услове за живот који су допринели високој стопи оболевања, као и смртности одојчади.

  •   У древна времена, лекари нису скоро ништа знали о бацилима и патогеним организмима. Египћани су као лек користили гуштерову крв, пеликанов измет, мртве мишеве, урин и буђав хлеб. У својим методама лечења користили су и људски и животињски измет.

  •   Древни Египћани су се разболевали због паразита из загађене воде реке Нила и њених канала за наводњавање. Слично томе, услед конзумирања загађене хране, многа мала деца у Египту умирала су од дијареје и сличних болести.

 За разлику од њих, Израелци су били заштићени и остали су релативно здрави захваљујући томе што су се придржавали мерила из Божјег закона.