Постанак 7:1-24

7  Јехова је рекао Ноју: „Уђите у арку, ти и цео твој дом,+ јер сам видео да си праведан преда мном усред овог нараштаја.+  Од свих чистих животиња узми са собом по седморо, мужјака и његову женку;+ а од свих нечистих животиња само по двоје, мужјака и његову женку.  Исто тако и од створења која лете по небесима по седморо, мужјака и женку,+ да им се сачува врста на земљи.+  Јер за само седам дана пустићу да на земљу пада киша+ четрдесет дана и четрдесет ноћи;+ и збрисаћу с лица земље све што постоји, све што сам начинио.“+  Ноје је учинио све онако како му је Јехова заповедио.  Ноје је имао шестсто година када су воде потопа дошле на земљу.+  Тако је Ноје ушао у арку пред водама потопа, и с њим његови синови, његова жена и жене његових синова.+  Од свих чистих и од свих нечистих животиња, и од створења која лете и од свега што се миче по земљи,+  к Ноју у арку ушло је по двоје, мужјак и женка, баш као што је Бог заповедио Ноју. 10  После седам дана воде потопа заиста су дошле на земљу. 11  Кад је Ноје имао шестсто година, другог месеца,* седамнаестог дана у месецу, тог дана провалили су сви извори огромног воденог бездана* и отвориле су се бране на небесима.+ 12  Киша је пљуштала на земљу четрдесет дана и четрдесет ноћи.+ 13  Тог дана Ноје је ушао у арку,+ и с њим његови синови Сим, Хам и Јафет,+ његова жена и три жене његових синова; 14  они и све дивље животиње по својим врстама,+ сва стока по својим врстама, све друге животиње што се мичу по земљи по својим врстама,+ сва створења која лете по својим врстама,+ све птице и сва крилата створења.+ 15  И тако је к Ноју у арку улазило двоје по двоје, од сваке врсте створења у коме је дах живота.+ 16  Од сваке врсте створења ушли су мужјак и женка, баш као што је Бог заповедио Ноју. Затим је Јехова затворио врата за њим.+ 17  Воде потопа падале су на земљу четрдесет дана и све више су расле док нису почеле да носе арку, тако да је она пловила високо изнад земље. 18  Воде су бујале и све се више дизале над земљом, а арка је пловила на површини воде.+ 19  И воде су толико преплавиле земљу да су прекриле све високе горе под целим небесима.+ 20  Воде су се подигле петнаест лаката изнад потопљених гора.+ 21  Тако је изгинуло свако створење које се мицало по земљи:+ створења која лете, стока, дивље животиње, мноштво других створења која врве по земљи, као и сви људи.+ 22  Све у чијим је ноздрвама био дах живота* — све што је било на копну — изгинуло је.+ 23  Тако је он истребио с лица земље све што је постојало, човека, дивље животиње, друге животиње што се мичу и створења која лете по небесима, све је било истребљено са земље.+ Преживели су само Ноје и они који су били с њим у арци.+ 24  А воде су прекривале земљу сто педесет дана.

Фусноте

 Након изласка из Египта, када је Јехова Израелцима дао верски календар, ово је постао 8. месец и добио је име вул. Према нашем календару, обухвата другу половину октобра и прву половину новембра. Види додатак 14.
 Израз ’огроман водени бездан‘ односи се на водени омотач у атмосфери који је обавијао земљу. У Пст 1:6, 7 назван је ’вода изнад свода‘.
 Дословно: „дах духа живота (животне силе)“.