Пређи на садржај

Пређи на садржај

20. ДЕО

Како данас функционише Водеће тело?

Како данас функционише Водеће тело?

Водеће тело у првом веку

Писмо водећег тела читало се пред скупштином

У првом веку је једна мала група коју су сачињавали ’апостоли и старешине у Јерусалиму‘ служила као водеће тело које је доносило важне одлуке у име свих помазаних хришћана (Дела апостолска 15:2). Једногласне одлуке су доносили захваљујући томе што су разматрали смернице из светих списа и следили вођство Божјег духа (Дела апостолска 15:25). И данас се поступа по том примеру.

Бог преко Водећег тела спроводи своју вољу. Помазана браћа која служе у Водећем телу изузетно цене Божју Реч и имају много искуства у решавању организационих и верских питања. Они сваке седмице одржавају састанке на којима разматрају потребе Јеховиних сведока широм света. Као и у првом веку, Водеће тело пружа смернице које се заснивају на Светом писму, било преко писама било преко путујућих надгледника и других. Захваљујући томе међу Божјим народом влада јединство (Дела апостолска 16:4, 5). Водеће тело надгледа припремање духовне хране, подстиче нас да се усредсредимо на дело проповедања и надгледа наименовање одговорне браће.

Водеће тело прихвата вођство Божјег духа. Чланови Водећег тела траже вођство од Јехове, Врховног Владара, и Исуса, Поглавара скупштине (1. Коринћанима 11:3; Ефешанима 5:23). Они не сматрају себе вођама Божјег народа, већ заједно са свим помазаним хришћанима, „следе Јагње [Исуса] куда год оно пође“ (Откривење 14:4). Чланови Водећег тела су захвални када се молимо да Јехова благослови њих и њихов труд.

  • Ко је сачињавао водеће тело у првом веку?

  • Како се данашње Водеће тело ослања на Божје вођство?