Пређи на садржај

Пређи на садржај

13. ДЕО

Шта је пионирска служба?

Шта је пионирска служба?

Канада

Од куће до куће

Проучавање Библије са заинтересованима

Лично проучавање

Израз „пионир“ често се односи на оне који истражују нова подручја и утиру пут којим ће други ићи. Исус је био попут пионира, будући да је био послат на земљу да својом службом донесе окрепу људима и пружи им могућност за спасење (Матеј 20:28). Данас га његови следбеници опонашају тако што ’стварању ученика‘ посвећују што је могуће више времена (Матеј 28:19, 20). Неки могу да учествују у једном посебном виду службе, који Сведоци зову пионирска служба.

Пионир је особа која у служби проповедања проводи одређени број сати. Сви Јеховини сведоци учествују у проповедању добре вести. Међутим, неки су тако ускладили своје обавезе да могу да служе као општи пионири, проводећи у служби проповедања 70 сати сваког месеца. Да би то постигли, многи од њих су пронашли посао на коме проводе само по неколико сати. Неки су наименовани да служе као специјални пионири на подручјима на којима се није толико проповедало, и они сваког месеца томе посвећују 130 или више сати. Ти пионири су задовољни скромним животом, уверени да ће Јехова удовољити њиховим основним потребама (Матеј 6:31-33; 1. Тимотеју 6:6-8). Они који не могу да проводе толико времена у служби проповедања могу бити помоћни пионири, што значи да у неким месецима проповедају 30 или 50 сати.

Њихова мотивација је љубав према Богу и људима. Можемо приметити да је данас, као и у Исусово време, многим људима потребно да сазнају истину о Богу и његовој намери (Марко 6:34). Ми имамо сазнање које им већ сада може помоћи и пружити им чврсте доказе да се могу надати бољој будућности. Љубав према ближњима подстиче пионире да великодушно троше своје време и снагу како би им помогли да чују добру вест (Матеј 22:39; 1. Солуњанима 2:8). На тај начин је и њихова вера јача, ближи су Богу и срећнији (Дела апостолска 20:35).

  • Шта је пионирска служба?

  • Шта је неке подстакло да буду пионири?