Пређи на садржај

Пређи на садржај

21. ДЕО

Шта је Бетел?

Шта је Бетел?

Одељење за графички дизајн, САД

Немачка

Кенија

Колумбија

На хебрејском језику Бетел значи „дом Божји“ (Постанак 28:17, 19). То је прикладан назив за објекте које Јеховини сведоци имају широм света, одакле се организује и подупире дело проповедања. Водеће тело се налази у главном седишту Јеховиних сведока у Њујорку, одакле се надгледа рад подружница у многим земљама. Они који служе у таквим објектима сачињавају бетелску породицу. Као у једној породици, они заједно живе и раде, имају заједничке оброке и заједно проучавају Библију (Псалам 133:1).

То је јединствено место где чланови бетелске породице самопожртвовано раде. У Бетелима широм света мушкарци и жене предано врше Божју вољу и подупиру дело проповедања и поучавања (Матеј 6:33). Нико од њих не прима плату за то, али су им обезбеђени смештај и храна, као и нешто новца за личне потребе. Сви у Бетелу имају свој задатак, било да је то у канцеларији, кухињи или трпезарији. Неки раде у штампарији, књиговезници, вешерници или пак одржавају собе и објекте.

То је место одакле се подупире дело проповедања. Бетел првенствено постоји због тога да што више људи сазна за истину из Библије. Ова брошура је један пример тога. Водеће тело је надгледало њено писање, електронском поштом је прослеђена стотинама преводилачких тимова широм света, штампана је у неколико бетелских штампарија и допремљена у више од 110 000 скупштина. Бетелска породица учествује у сваком од тих корака и тиме подупире најважнији задатак, а то је проповедање добре вести (Марко 13:10).

  • Ко служи у Бетелу и како су они збринути?

  • Које важно дело подупиру сви чланови бетелске породице?