Пређи на садржај

Пређи на садржај

15. ДЕО

Како старешине помажу скупштини?

Како старешине помажу скупштини?

Финска

Поучавање

Пастирска служба

Служба проповедања

У нашој организацији не постоји плаћено свештенство. Као што је то био случај и у скупштини у првом веку, задатак да ’пасу Божју скупштину‘ имају надгледници који испуњавају библијске услове (Дела апостолска 20:28). Те старешине су духовно зрели мушкарци који предводе скупштину и пазе на њу, „не на силу, него драговољно; не ради непоштеног добитка, него горљиво“ (1. Петрова 5:1-3). Шта све они чине за нашу добробит?

Брину се за нас и штите нас. Старешине пружају вођство скупштини на темељу Писма и помажу свима у њој да сачувају добар однос с Јеховом. Пошто разумеју да им је Бог поверио ову важну улогу, старешине не господаре над Божјим народом већ му помажу да остане радостан (2. Коринћанима 1:24). Баш као што се пастир брине за сваку своју овцу, тако се и старешине труде да упознају сваког члана скупштине (Пословице 27:23).

Поучавају нас како да вршимо Божју вољу. Старешине сваке седмице воде скупштинске састанке с циљем да нам ојачају веру (Дела апостолска 15:32). Они нам такође пружају пример тако што иду с нама у службу проповедања и поучавају нас како да учествујемо у разним видовима службе.

Пружају нам охрабрење. Будући да желе да нам помогну да ојачамо свој однос с Богом, старешине ће нас можда посетити код наше куће или разговарати с нама у Дворани Краљевства како би нам помогли и утешили нас речима из Писма (Јаковљева 5:14, 15).

Осим онога што раде за скупштину, већина старешина има запослење и породичне одговорности које изискују време и пажњу. Та вредна браћа заслужују наше поштовање (1. Солуњанима 5:12, 13).

  • Коју улогу имају скупштинске старешине?

  • Како старешине показују да им је стало до свакога од нас?