Пређи на садржај

Пређи на садржај

18. ДЕО

Како помажемо нашој браћи у невољи?

Како помажемо нашој браћи у невољи?

Доминиканска Република

Јапан

Хаити

Када се негде догоди нека несрећа, Јеховини сведоци одмах организују помоћ својој браћи и сестрама на том подручју. Тиме показују да истински воле једни друге (Јован 13:34, 35; 1. Јованова 3:17, 18). На које све начине помажемо једни другима?

Прилажемо новац. Када је у првом веку у Јудеји завладала велика глад, хришћани из Антиохије су послали финансијску помоћ хришћанима у Јудеји (Дела апостолска 11:27-30). Слично томе, преко скупштина се организује помоћ за нашу браћу и сестре који су можда претрпели последице неких природних непогода или неких других несрећа (2. Коринћанима 8:13-15).

Помажемо на практичне начине. Старешине које се налазе на подручју које је погодила нека несрећа труде се да пронађу све чланове своје скупштине и да се увере да су на безбедном месту. Одбор за хуманитарну помоћ организује допремање хране, воде за пиће и одеће, као и пружање смештаја и медицинске помоћи. Многи Сведоци који су добро обучени за обављање неких послова пријављују се да о свом трошку оду на таква подручја и помогну у поправци оштећених кућа и Дворана Краљевства. Захваљујући јединству које влада у нашој организацији и искуству које смо стекли радећи заједно, врло брзо можемо организовати помоћ у време невоље. Премда првенствено пружамо помоћ „својој браћи у вери“, помажемо и другима када је то могуће, без обзира на то које су вероисповести (Галатима 6:10).

Пружамо духовну и емоционалну подршку. Онима који су преживели неку катастрофу нарочито је потребна утеха. Јехова, „Бог сваке утехе“, даје нам снагу у таквим ситуацијама (2. Коринћанима 1:3, 4). Радо разговарамо о библијским обећањима са онима који су у невољи и јачамо њихову веру у Божје Краљевство које ће ускоро отклонити све трагедије које људима наносе бол и патњу (Откривење 21:4).

  • Зашто Јеховини сведоци могу врло брзо организовати помоћ када дође до неке несреће?

  • Коју утеху можемо пружити онима који су преживели неку катастрофу?