Пређи на садржај

Пређи на садржај

3. ДЕО

Како је била откривена истина из Светог писма?

Како је била откривена истина из Светог писма?

Истраживачи Библије, 1870-их

Прво издање Стражарске куле, 1879.

Стражарска кула данас

У Светом писму је било проречено да ће се након Христове смрти међу првим хришћанима појавити лажни учитељи који ће извртати истину из Божје Речи (Дела апостолска 20:29, 30). С временом се управо то и догодило. Ти лажни учитељи су Исусова учења измешали с паганским веровањима и тако се развило лажно хришћанство (2. Тимотеју 4:3, 4). Како можемо бити сигурни да данас исправно разумемо шта Свето писмо заиста научава?

Дошло је време да Јехова открије истину. Он је прорекао да ће се током ’времена краја право знање умножити‘ (Данило 12:4). Године 1870, једна мала група људи која је тражила истину схватила је да многа црквена учења нису у складу са Светим писмом. Зато су почели да трагају за истином и Јехова им је помогао да разумеју његову Реч.

Они су темељно и из искрених мотива проучавали Свето писмо. Ти ревни Истраживачи Библије, претече Јеховиних сведока, имали су метод проучавања какав и ми данас користимо. Теме из Светог писма разматрали су једну по једну. Када су наилазили на стихове које је било тешко разумети, тражили су друге стихове који би то појаснили. Након што су дошли до закључка који је био у складу са целокупним Светим писмом, то су забележили. Тиме што су дозволили да Свето писмо објасни само себе открили су истину о Божјем имену и његовом Краљевству, о његовој намери са земљом и људима, о томе у каквом се стању налазе мртви и о нади у ускрсење. Такво истраживање их је ослободило многих лажних веровања и обичаја (Јован 8:31, 32).

Истраживачи Библије су до 1879. године схватили да је време да истину објаве широм света. Зато су те године почели да штампају часопис који је опстао све до нашег времена, наиме Стражарску кулу — гласник Јеховиног Краљевства. Данас људима преносимо истину из Светог писма у више од 240 земаља и територија на преко 750 језика. Истина из Божје Речи никада није била у толикој мери доступна људима!

  • Шта се десило са истином из Божје Речи након Христове смрти?

  • Како смо открили истину из Божје Речи?