Пређи на садржај

Пређи на садржај

ТРЕЋЕ ПОГЛАВЉЕ

Шта ће Бог учинити за људе?

Шта ће Бог учинити за људе?
  • С којом намером је Бог створио земљу и људе?

  • За шта је Бог био оптужен?

  • Како ће у будућности изгледати живот на земљи?

1. С којом намером је Бог створио људе?

БОГ ће учинити нешто предивно за људе. Он жели да цела планета буде настањена срећним, здравим људима. Свето писмо каже да је Јехова Бог „засадио врт у Едену“ и да је учинио да „никне разноврсно дрвеће пријатно за гледање и чији је плод добар за јело“. Тај прелеп дом је дао првим људима, Адаму и Еви, којима је рекао: „Рађајте се и множите се, напуните земљу и себи је подложите“ (Постанак 1:28; 2:8, 9, 15). Дакле, Божја намера је била да људи имају децу, да прошире рај по целој планети и да брину о животињама.

2. (а) Како знамо да ће Бог учинити оно што намерава? (б) Према Библији, ко ће вечно живети?

2 Шта мислите, да ли ће се Божја намера да људи живе у рају на земљи икада остварити? Бог је рекао: „Објавио сам своју намеру и испунићу је“ (Исаија 46:9-11; 55:11). Нема сумње да ће он учинити оно што намерава. У Библији се каже да Бог „није створио [земљу] узалуд, већ ју је обликовао да буде настањена“ (Исаија 45:18). Каквим људима земља треба да буде настањена? И колико ће дуго они живети? Библија одговара: „Праведници ће поседовати земљу, и заувек ће на њој живети“ (Псалам 37:29; Откривење 21:3, 4).

3. Какво је данас стање на земљи и која се питања стога намећу?

3 То се очигледно још увек није остварило. Људи и даље оболевају и умиру. Поред тога, међусобно ратују и убијају једни друге. Бог сигурно није намеравао да стање на земљи буде такво. Шта се то десило? Зашто Бог није остварио своју намеру? Одговоре на та питања можемо пронаћи једино у Светом писму.

ПОБУНА ПРОТИВ БОГА

4, 5. (а) Ко је разговарао са Евом преко змије? (б) Како би неко ко је фин и поштен могао постати лопов?

4 У првој библијској књизи се говори о Божјем непријатељу који је у еденском врту користио змију да би разговарао са Евом. Он је створио утисак да змија говори, баш као што трбухозборац може створити утисак да лутка говори. Последња библијска књига открива да је тај непријатељ „Ђаво и Сатана, који заводи цео свет“. Он се још назива и „празмија“ (Постанак 3:1; Откривење 12:9).

5 Међутим, пошто је све што је Јехова створио савршено, ко је онда створио Сатану, то јест Ђавола? Јехова је створио анђеле, који су с неба посматрали како је он припремао земљу за људе (Јов 38:4, 7). Али један од њих се променио и тако је постао Ђаво. Како је то било могуће? Познато нам је да неко ко је био фин и поштен може постати лопов. Како долази до тога? Он можда пожели нешто што му не припада. Ако настави да размишља о томе, та неисправна жеља може постати веома јака. Када му се укаже прилика, он удовољава својој жељи. (Прочитати Јаковљеву 1:13-15.)

6. Како је један анђео постао Сатана Ђаво?

6 То се догодило и са Сатаном Ђаволом. Он је очигледно чуо када је Бог рекао Адаму и Еви да напуне земљу својим потомством (Постанак 1:27, 28). По свему судећи је почео да размишља о томе како би било када би сви ти људи обожавали њега, а не Бога. Тако се код њега развила неисправна жеља. На крају је одлучио да учини нешто — испричао је лажи о Богу како би преварио Еву. (Прочитати Постанак 3:1-5.) На тај начин је постао „Ђаво“, што значи „клеветник“. Такође је постао и „Сатана“, што значи „противник“.

7. (а) Зашто су Адам и Ева умрли? (б) Зашто сви Адамови потомци старе и умиру?

7 Служећи се лажима и преваром, Сатана Ђаво је навео Адама и Еву да буду непослушни Богу (Постанак 2:17; 3:6). Они су због тога на крају умрли, што је Бог и рекао да ће се десити ако не буду послушни (Постанак 3:17-19). Пошто је Адам згрешио и тако постао несавршен, сви његови потомци су наследили грех. (Прочитати Римљанима 5:12.) Да бисмо то боље разумели, осмотримо један пример. Рецимо да један калуп за печење хлеба има улубљење, то јест неравнину. Какви ће бити хлебови које ћемо пећи у том калупу? Зар неће сваки имати исту неравнину? Слично томе, пошто смо сви Адамови потомци, сви се рађамо с једном „неравнином“, то јест с несавршеношћу. Зато сви старимо и умиремо (Римљанима 3:23).

8, 9. (а) За шта је Сатана оптужио Бога? (б) Зашто Бог није одмах уништио бунтовнике?

8 Када је Сатана навео Адама и Еву да згреше против Бога, он је заправо покренуо једну побуну. Довео је у питање Јеховин начин владања. Сатана је у суштини рекао: „Бог је лош владар. Он лаже и ускраћује добре ствари људима. Људима не треба Бог. Они сами могу да одлучују шта је добро, а шта лоше. Биће им боље ако ја будем владао.“ Како је Бог реаговао на ту оптужбу? Неки мисле да је требало да Бог једноставно уништи бунтовнике. Али да ли би се тиме пружио одговор на Сатанину оптужбу? Да ли би се тако доказало да је Божји начин владања исправан?

9 Пошто има савршен осећај за правду, Јехова није одмах уништио бунтовнике. Он је дозволио да прође неко време да би се одговорило на Сатанину оптужбу и доказало да је Сатана лажов. Зато је Бог допустио људима да неко време сами владају. У 11. поглављу ове књиге биће размотрено зашто је Јехова то учинио и зашто је дозволио да прође толико времена пре него што се одговори на питања која су постављена. Међутим, размислимо о следећем: Да ли су Адам и Ева имали основа да поверују Сатани, који никада није урадио ништа добро за њих? Да ли су имали разлога да помисле да их је Јехова, који им је дао све што су имали, безобзирно лагао? Да сте били на њиховом месту, шта бисте ви урадили?

10. Како можемо показати да смо на Јеховиној страни?

10 Добро је да размислимо о тим питањима зато што свако од нас стоји пред сличним избором. Имамо прилику да покажемо да смо на Јеховиној страни. Можемо прихватити Јехову као владара и бити међу онима који доказују да је Сатана лажов (Псалам 73:28; прочитати Пословице 27:11). Нажалост, данас је врло мало оних који то чине. Овим светом не влада Бог. Шта Свето писмо каже о томе ко је владар овог света?

КО ВЛАДА ОВИМ СВЕТОМ?

Како је Сатана могао да понуди Исусу сва краљевства света?

11, 12. (а) Како знамо да сва краљевства света припадају Сатани? (б) Како Библија показује да је Сатана владар овог света?

11 Исус је добро знао да је Сатана владар овог света. Послуживши се једним чудом, Сатана је показао Исусу „сва краљевства света и њихову славу“. Затим му је обећао: „Све ћу ти ово дати ако паднеш и поклониш ми се“ (Матеј 4:8, 9; Лука 4:5, 6). Сатана је тиме хтео да искуша Исуса. Али то не би било никакво искушење да Сатана није имао власт над тим краљевствима. Ни сам Исус није порекао да та краљевства припадају Сатани.

12 Истина, Јехова је свемоћан Бог и Створитељ величанственог свемира (Откривење 4:11). Али Библија нигде не каже да су Јехова Бог или Исус Христ владари овог света. Заправо, Исус је јасно рекао да је Сатана „владар овог света“ (Јован 12:31; 14:30; 16:11). Библија чак каже да је Сатана Ђаво „бог овог света“ (2. Коринћанима 4:3, 4). Говорећи о њему, апостол Јован је написао: „Цео свет је у власти Злога“ (1. Јованова 5:19).

КАКО ЋЕ САТАНИН СВЕТ БИТИ УКЛОЊЕН

13. Зашто нам је потребан нови свет?

13 Свет сваке године постаје све гори и гори. Свуда има ратова, непоштених политичара, лицемерних верских вођа и окорелих криминалаца. Ма колико се трудили, људи не могу да промене свет. Међутим, Свето писмо открива да је близу време када ће Бог уклонити овај зао свет у рату који се зове Армагедон и заменити га праведним новим светом (Откривење 16:14-16).

14. Кога је Бог изабрао за владара небеског Краљевства и како је то проречено?

14 Да би то учинио, Јехова Бог је успоставио једну власт на небу. За владара тог Краљевства изабрао је Исуса Христа. У Библији је давно било проречено: „Родило [нам се] дете, добили смо сина, коме ће кнежевска власт бити на рамену. Име ће му бити [...] Кнез Мира. Надалеко ће се простирати његова кнежевска власт и миру неће бити краја“ (Исаија 9:6, 7). У вези с том небеском влашћу, Исус је поучио своје следбенике да се моле: „Нека дође краљевство твоје. Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи“ (Матеј 6:10). Као што ћемо касније видети у овој књизи, Божје Краљевство ће ускоро уклонити све људске власти и преузети власт над светом. (Прочитати Данила 2:44.) Након тога ће под Божјим Краљевством земља бити претворена у рај.

БЛИЗУ ЈЕ НОВИ СВЕТ!

15. Шта је „нова земља“?

15 У Светом писму пише: „По [Божјем] обећању очекујемо нова небеса и нову земљу у којима ће праведност пребивати“ (2. Петрова 3:13; Исаија 65:17). Понекад се у Светом писму израз „земља“ односи на људе који живе на земљи (Постанак 11:1). Дакле, израз „нова земља“ односи се на људско друштво у ком су сви послушни Богу.

16. (а) Који ће предиван дар људи добити у новом свету? (б) Према Светом писму, шта морамо радити да бисмо га добили?

16 Исус је обећао да ће људи у новом свету добити од Бога један предиван дар — „вечни живот“ (Марко 10:30). Да бисте сазнали шта је Исус рекао да треба да радимо да бисмо добили вечни живот, прочитајте Јеванђеље по Јовану 3:16 и 17:3. Шта Библија каже о томе у каквим ће условима живети људи у будућем рају на земљи?

17, 18. Како нам Библија открива да ће на целој земљи владати мир и сигурност?

17 Нестаће зло, ратови, криминал и насиље. „Злога више неће бити [...] А кротки ће поседовати земљу“ (Псалам 37:10, 11). Владаће мир зато што ће Бог прекинути „ратове до краја земље“ (Псалам 46:9; Исаија 2:4). У то време, „процветаће праведник [...] и биће мира у изобиљу све док је месеца“ — а то значи заувек! (Псалам 72:7).

18 Људи који слушају Јехову неће имати чега да се плаше. Докле год су слушали Бога, древни Израелци нису имали разлога за страх (Левитска 25:18, 19). Заиста је дивно што ће се људи у рају осећати сигурно! (Прочитати Исаију 32:18; Михеј 4:4.)

19. Како знамо да ће у новом свету бити довољно хране за све?

19 Више неће бити глади. „На земљи ће богато родити жито“, рекао је писац једног псалма. „Биће га у изобиљу по врховима горским“ (Псалам 72:16). Захваљујући Јеховиној доброти, „земља ће дати род свој“ (Псалам 67:6).

20. Како ће наша планета изгледати у будућности?

20 Земља ће постати рај. На подручјима која људи данас уништавају градиће се лепе нове куће и ницаће дивни вртови. (Прочитати Исаију 65:21-24; Откривење 11:18.) Цела планета ће с временом постати лепа попут еденског врта и пружаће нам све што је потребно за живот. Свето писмо о Богу каже: „Ти отвараш руку своју и жеље испуњаваш сваком живом бићу“ (Псалам 145:16).

21. Како нам Библија открива да ће људи и животиње живети у миру?

21 Људи и животиње ће живети у миру. Дивље и домаће животиње заједно ће јести. Чак ни мало дете неће морати да се плаши животиња које су данас опасне. (Прочитати Исаију 11:6-9; 65:25.)

22. Како знамо да у новом свету неће бити болести?

22 Неће бити болести. Када је био на земљи, Исус је излечио многе људе (Матеј 9:35; Марко 1:40-42; Јован 5:5-9). Као Владар Божјег небеског Краљевства, он ће излечити све људе. Тада „нико од становника неће рећи: ’Болестан сам‘“ (Исаија 33:24; 35:5, 6).

23. Шта ће Бог учинити за оне који су умрли?

23 Мртви ће бити враћени у живот и никада више неће морати да умру. Сви који су умрли, а у Божјем су сећању, биће враћени у живот. Заправо, Бог ће „ускрснути и праведнике и неправеднике“ (Дела апостолска 24:15; прочитати Јована 5:28, 29).

24. Шта мислите о животу у рају на земљи?

24 Предивна будућност очекује оне који одлуче да боље упознају Величанственог Створитеља, Јехову Бога, и да му служе. Исус је указао на будући рај када је човеку који је умирао поред њега обећао: „Бићеш са мном у рају“ (Лука 23:43). Бог ће сва своја дивна обећања испунити преко Исуса Христа. Зато треба да научимо нешто више о њему.