Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ТРИНАЕСТО ПОГЛАВЉЕ

Ценимо живот као дар од Бога

Ценимо живот као дар од Бога
  • Како Бог гледа на живот?

  • Како Бог гледа на абортус?

  • Како показујемо да ценимо живот?

1. Ко је створио сва жива бића?

„ЈЕХОВА је заиста Бог“, рекао је пророк Јеремија. „Он је живи Бог“ (Јеремија 10:10). Јехова је створио сва жива бића. Створења на небу му говоре: „Ти [си] све створио и твојом вољом све постоји и створено је“ (Откривење 4:11). Обраћајући се Богу у једној песми, краљ Давид је рекао: „У теби [је] извор живота“ (Псалам 36:9). Дакле, живот је дар од Бога.

2. Шта нам Јехова даје да бисмо могли да живимо?

2 Јехова нам такође даје све што нам је потребно за живот (Дела апостолска 17:28). Он се побринуо да имамо храну, воду и ваздух, као и дивну планету на којој живимо. (Прочитати Дела апостолска 14:15-17.) Све то показује да Јехова жели да уживамо у животу. Али да бисмо у потпуности уживали, треба да сазнамо шта он очекује од нас и да то и радимо (Исаија 48:17, 18).

ЖИВОТ ЈЕ ДРАГОЦЕН У БОЖЈИМ ОЧИМА

3. Како је Бог реаговао када је Каин убио Авеља?

3 Бог жели да ценимо живот, како свој тако и туђ. На пример, једном се Каин, син Адама и Еве, наљутио на свог млађег брата, Авеља. Јехова га је упозорио на то да ће, ако настави да се љути,  починити озбиљан грех. Каин није послушао то упозорење, већ је „насрнуо на свог брата Авеља и убио га“ (Постанак 4:3-8). Јехова је због тога казнио Каина (Постанак 4:9-11).

4. Како се из Мојсијевог закона види да Бог цени живот?

4 Око две и по хиљаде година касније, Јехова је израелском народу дао законе. Њихова сврха је била да Израелци науче како да му служе на исправан начин. Пошто је те законе дао преко пророка Мојсија, на њих се указује и као на Мојсијев закон. Једна заповест је гласила: „Не убиј“ (Поновљени закони 5:17). Израелци су из тога могли видети да Бог цени људски живот и да то исто очекује и од људи.

5. Како треба да гледамо на абортус?

5 Како Бог гледа на живот нерођеног детета? Према Мојсијевом закону, ако би неко повредио трудну жену, која би због тога изгубила бебу, он би се сматрао кривим за смрт тог детета. Дакле, Јехови је драгоцен чак и живот нерођеног детета. (Прочитати Излазак 21:22, 23 и Псалам 127:3.) На основу тога можемо закључити да Бог не одобрава абортус.

6. Зашто не смемо да мрзимо друге људе?

6 Да ли заиста ценимо живот види се и по томе како гледамо на друге људе. У Светом писму пише: „Ко год мрзи свог брата, убица је, а ви знате да ни у једном убици вечни живот не остаје“ (1. Јованова 3:15). Ако желимо вечно да живимо, морамо из свог срца искоренити сваки траг мржње према другима. Мржња је опасна јер врло лако може довести до насиља (1. Јованова 3:11, 12). Зато је важно да научимо да волимо друге.

7. Које навике су нечисте у Божјим очима?

7 Како можемо показати да ценимо свој живот? Премда нико не жели да умре, неки доводе свој живот  у опасност ради задовољства. На пример, многи имају навику да користе дуван, марихуану или друге врсте дрога. То је штетно по здравље и чак може довести до смрти. Они који то чине не цене живот. Поред тога, те навике су нечисте у Божјим очима. (Прочитати Римљанима 6:19; 12:1 и 2. Коринћанима 7:1.) Ако желимо да служимо Богу на исправан начин, морамо прекинути с таквим навикама, иако то није нимало лако. Јехова ће нам помоћи у томе јер му је веома драго када види да ценимо живот.

8. Зашто треба да водимо рачуна о безбедности?

8 Ако ценимо живот, водићемо рачуна о безбедности. Нећемо бити немарни нити ћемо ризиковати живот чисто из забаве. Бићемо пажљиви возачи и нећемо се бавити насилним или опасним спортовима (Псалам 11:5). У Мојсијевом закону је стајало следеће: „Ако саградиш нову кућу [с равним кровом], начини ограду на крову, да не би на своју кућу навукао кривицу за крв ако би неко пао с ње“ (Поновљени закони 22:8). У складу с начелом на ком се темељи тај закон, треба да водимо рачуна да степенице, прагови и друга места у нашој кући буду безбедна како неко не би пао и повредио се. Ако имамо аутомобил, треба да се побринемо да буде безбедан за вожњу. Немојмо дозволити да се неко повреди због наше немарности.

9. Како треба да се опходимо према животињама?

9 Богу је важно чак и то како се опходимо према животињама. Он нам допушта да их убијамо да бисмо дошли до хране и одеће или да бисмо се заштитили од опасности (Постанак 3:21; 9:3; Излазак 21:28). Међутим, погрешно је бити окрутан према животињама и убијати их само из забаве, јер се тиме показује непоштовање према животу (Пословице 12:10).

 КАКО БОГ ГЛЕДА НА КРВ

10. Како знамо да крв представља живот?

10 Након што је Каин убио Авеља, Јехова му је рекао: „Крв твог брата виче к мени са земље“ (Постанак 4:10). Када је Бог споменуо Авељеву крв, мислио је на његов живот. Авељева крв је, симболично говорећи, вапила за правдом. Каин је морао бити кажњен због тога што је Авељу одузео живот. Јехова је и касније указао на то да крв представља живот. Наиме, пре Потопа, људи су јели само воће, поврће и житарице. Међутим, Јехова је након Потопа рекао Ноју и његовим синовима: „Све животиње што се мичу и што живе нека вам служе за храну.“ Али постојала је и једна забрана: „Не смете јести месо с његовом душом, то јест с његовом крвљу“ (Постанак 1:29; 9:3, 4). Дакле, Јехова је и тада крв изједначио с душом, то јест са животом.

11. Шта је Бог заповедио Израелцима што се тиче крви?

11 Јехова је и у Закону који је дао Израелцима истакао да није исправно користити крв у исхрани. Он је рекао: „Сваки човек од Израелових синова [...] који улови неку дивљач или птицу, која може да се једе, нека јој испусти крв и затрпа је земљом [...] Не смете јести крв ниједног тела“ (Левитска 17:13, 14). Дакле, још увек је важила заповест коју је Јехова дао Ноју око 800 година раније. Јехова је јасно рекао да допушта својим слугама да једу животињско месо, али не и крв. Морали су да излију крв на земљу. На тај начин су показали да признају да живот тог створења припада Богу.

12. Која је заповест што се тиче крви дата хришћанима?

12 Како хришћани треба да гледају на крв? Апостоли и неке старешине у првом веку састали су се како би размотрили које заповести важе за хришћане.  Јехова им је помогао да разумеју његово гледиште о крви и зато су рекли: „Свети дух и ми одлучили смо да не стављамо никакво додатно бреме на вас, осим овога што је потребно: уздржавати се од онога што је жртвовано идолима, од крви, од удављенога [животињског меса које није искрварило] и од блуда“ (Дела апостолска 15:28, 29; 21:25). Дакле, морамо се уздржавати од крви. Не смемо је уносити у своје тело, јер би то у Божјим очима било исто тако озбиљно као да се клањамо идолима или да се упуштамо у полни неморал.

Ако би вам доктор рекао да не смете да узимате алкохол, да ли бисте га убризгавали у вену?

13. Који нам пример помаже да разумемо зашто не смемо да примамо трансфузију крви?

13 Да ли се заповест да се уздржавамо од крви односи и на трансфузију? Да. Ево једног примера: Рецимо да вам доктор каже да не смете да узимате алкохол. Јасно је да би то значило да не смете да пијете алкохолна пића. Али да ли бисте смели да убризгавате алкохол у вене? Наравно да не. Исто тако, то што треба да се уздржавамо од крви значи да не смемо ни на који начин да је уносимо у своје тело, па ни путем трансфузије.

14, 15. (а) Шта бисмо могли да урадимо ако нам лекари кажу да морамо да примимо трансфузију крви? (б) Зашто не би било мудро прекршити Божји закон о крви?

14 Шта ако смо тешко повређени или нам је потребна озбиљна операција? Шта ако нам лекари кажу да ћемо умрети ако не примимо трансфузију крви? Наравно, ми ценимо живот и не желимо да умремо. Зато ћемо потражити неку другу врсту лечења, која се не коси с Божјим законом. Данас у многим земљама постоји могућност бескрвног лечења.

15 Да ли би било мудро да прекршимо Божји закон само да бисмо мало продужили живот? Исус је рекао: „Ко хоће да спасе свој живот, изгубиће га, а  ко изгуби свој живот ради мене, наћи ће га“ (Матеј 16:25). Наравно, нико не жели да умре. Али ако бисмо сада покушавали да сачувамо живот тако што бисмо кршили Божје заповести, могли бисмо изгубити вечни живот. Зато је мудрије да се држимо Божјих заповести, потпуно уверени у то да су оне најбоље за нас. Такође треба да будемо сигурни да ће нас се Бог сетити ако умремо и да ће нас вратити у живот (Јован 5:28, 29; Јеврејима 11:6).

16. Шта су они који верно служе Богу одлучни да чине?

16 Они који верно служе Богу одлучни су да слушају његову заповест о крви. Они не једу крв нити је користе за лечење. * Сигурни су да Створитељ зна шта је најбоље за њих. Да ли сте и ви сигурни у то?

ИСУСОВА ДРАГОЦЕНА КРВ

17. Који је био једини начин на који су Израелци могли да користе крв?

17 У Мојсијевом закону је била прописана једина исправна употреба крви. Јехова је Израелцима рекао: „Душа тела је у крви и ја сам вам је одредио за олтар да се врши очишћење ваших душа, зато што је крв та која врши очишћење“  (Левитска 17:11). Да би Бог опростио неком Израелцу који је починио грех, он је морао да принесе животињску жртву. Затим би се крвљу те животиње попрскао олтар, који се неко време налазио у шатору састанка а касније у храму. То је био једини начин на који је Бог дозвољавао да се користи крв.

18. Шта можемо добити захваљујући томе што је Исус пролио крв за нас?

18 Прави хришћани нису под Мојсијевим законом и зато не приносе животињске жртве (Јеврејима 10:1). Међутим, те жртве су указивале на драгоцену жртву Божјег Сина, Исуса Христа. Као што смо видели у 5. поглављу, Исус је за нас дао свој живот, то јест пролио своју крв. Затим је отишао на небо  да би једном за сва времена платио откуп. Бог је прихватио његову проливену крв као откуп за људски род (Јеврејима 9:11, 12). На основу тога, могу нам бити опроштени греси и можемо добити вечни живот (Матеј 20:28; Јован 3:16). Исусова крв је заиста драгоцена (1. Петрова 1:18, 19). Спасење можемо добити једино ако верујемо у Исусову проливену крв.

Како можемо показати да ценимо живот и крв?

19. Шта ћемо радити ако ценимо живот других људи?

19 Заиста можемо бити захвални Јехови Богу што нам је дао живот! Та захвалност треба да нас подстакне да говоримо другима о томе да могу добити вечни живот ако верују у Исусову жртву. Ако ценимо људски живот и волимо друге, онда ћемо то ревно чинити. (Прочитати Језекиља 3:17-21.) Тада ћемо, попут апостола Павла, и ми моћи да кажемо: „Чист [сам] од крви свих, јер нисам пропустио да вам у потпуности објавим Божју намеру“ (Дела апостолска 20:26, 27). Када говоримо другима о Богу и ономе шта он намерава да учини у будућности, показујемо да заиста ценимо живот.

^ одл. 16 Више информација о заменама за трансфузију крви може се наћи у брошури Како ти крв може спасити живот?, у делу под називом „Квалитетне алтернативе трансфузији“; издали Јеховини сведоци.