Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ДОДАТАК

Истина о Оцу, Сину и светом духу

Истина о Оцу, Сину и светом духу

ЉУДИ који верују у учење о Светом Тројству, то јест Светој Тројици, кажу да у Богу постоје три лица — Отац, Син и Свети Дух. Верује се да су сва та три лица једнака, свемоћна и да немају почетак. Дакле, према догми о Тројству, Отац је Бог, Син је Бог и Свети Дух је Бог, али они нису три Бога, већ један Бог.

Многи који верују у Тројство признају да је ово учење немогуће објаснити. Па ипак, они мисле да је то  библијско учење. Вредно је запазити да се изрази „Тројство“ и „Света Тројица“ не појављују нигде у Светом писму. Међутим, да ли неки стихови из Светог писма подупиру учење о Тројству? Да бисмо одговорили на то питање, погледаћемо један стих на који се поборници Тројства често позивају.

„БОГ БЈЕШЕ РИЈЕЧ“

У Јовану 1:1, према преводу Даничић–Караџић, стоји: „У почетку бјеше ријеч, и ријеч бјеше у Бога, и Бог бјеше ријеч.“ Касније у том истом поглављу, апостол Јован јасно показује да је та Реч Исус (Јован 1:14). А пошто се за Реч каже да је Бог, неки закључују да су Син и Отац део истог Бога.

Треба имати на уму да је овај део Библије писан на грчком. Касније су преводиоци превели грчки текст на друге језике. Међутим, многи преводиоци нису користили израз којим се указује на то да је Реч била Бог. Зашто? На основу свог познавања грчког језика на ком је писана Библија, они су закључили да тај израз треба другачије превести. Како? Ево неколико примера: „Логос [Реч] је био божанске природе“ (A New Translation of the Bible). „Реч је била бог“ (The New Testament in an Improved Version). „Реч је била с Богом и била је исте природе“ (The Translator’s New Testament). Према овим преводима, Реч није Свемоћни Бог. * За Реч се каже да је „бог“ због високог положаја који заузима међу Јеховиним створењима. У овом случају, израз „бог“ (писан малим почетним словом) значи „силан“.

САКУПЉАЊЕ ЧИЊЕНИЦА

Већина људи не зна грчки на којем је писана Библија. Како онда можемо знати шта је апостол Јован заиста хтео да каже? Размислимо о следећем примеру: Наставник нешто објашњава ученицима. Међутим, ученици нису на исти начин разумели то објашњење.  Шта би могли да ураде? Могли би да замоле наставника да им пружи више информација. Те додатне чињенице би им сигурно помогле да боље разумеју ту материју. Слично томе, да бисмо разумели значење Јована 1:1, можемо осмотрити још неке стихове из Јовановог јеванђеља како бисмо добили више информација о Исусовом положају. Ако бисмо сакупили додатне чињенице о томе, било би нам лакше да дођемо до исправног закључка.

На пример, осмотримо шта је Јован записао у 18. стиху 1. поглавља: „Ниједан човек никада није видео [Свемоћног] Бога.“ Међутим, људи су видели Исуса, Божјег Сина. Говорећи о њему, Јован је рекао: „Реч је постала тело и пребивала је међу нама и гледали смо његову славу“ (Јован 1:14). Како би онда Син могао да буде исто што и Свемоћни Бог? Јован такође каже да је Реч била „у Бога“, то јест код њега. Али како неко може да буде код некога, а да у исто време буде та особа? Осим тога, као што се види из Јована 17:3, Исус не поистовећује себе са својим небеским Оцем. Он свог оца назива јединим истинитим Богом. Указујући на Исусова чуда, Јован при крају свог јеванђеља каже: „Ова су записана да бисте веровали да је Исус заиста Христ, Син Божји“ (Јован 20:31). Овде се за Исуса не каже да је Бог, него Божји Син. Ова информација, која се такође налази у Јовановом јеванђељу, показује како треба разумети Јована 1:1. Реч, то јест Исус, јесте „бог“ у том смислу што има висок положај, а не зато што је једнак Свемоћном Богу.

УПОРЕЂИВАЊЕ ЧИЊЕНИЦА

Размислимо још једном о примеру наставника и ученика. Рецимо да неки ученици још увек имају сумње, чак и након што су чули додатно објашњење од наставника. Шта би могли да ураде? Могли би да од неког другог наставника затраже више информација о истом питању. Ако би тај други наставник потврдио објашњење првог, биле би одагнане сумње већине ученика.  Слично томе, да бисмо боље разумели шта је библијски писац Јован рекао о односу између Исуса и Свемоћног Бога, могли бисмо погледати шта су о томе рекли други библијски писци. Осмотримо, на пример, шта је написао Матеј када је цитирао Исусове речи о крају овог поретка: „О том дану и часу нико не зна, ни небески анђели ни Син, него само Отац“ (Матеј 24:36). Како ове речи потврђују да Исус није Свемоћни Бог?

Исус је рекао да Отац зна више од Сина. Када би Исус био део троједног Бога, зар не би знао исто што и његов Отац? Дакле, Син и Отац не могу бити једнаки. Ипак, неки ће рећи да је Исус ово рекао као човек на земљи, а не као духовно биће на небу. Али шта онда да кажемо за свети дух? Ако је он део истог Бога као и Отац, зашто Исус није рекао да свети дух зна оно што и Отац зна?

Док будете даље проучавали Библију, наићи ћете на још многе стихове који су повезани са овом темом. У њима се потврђује истина о Оцу, Сину и светом духу (Псалам 90:2; Дела апостолска 7:55; Колошанима 1:15).

^ одл. 7 Више информација о Јовану 1:1 може се наћи у Стражарској кули од 1. новембра 2008, у чланку „Да ли је реч била ’Бог‘ или ’божанске природе‘?“; издали Јеховини сведоци.