Пређи на садржај

Пређи на садржај

 СЕДАМНАЕСТО ПОГЛАВЉЕ

Молитва нам помаже да будемо блиски с Богом

Молитва нам помаже да будемо блиски с Богом
  • Зашто треба да се молимо Богу?

  • Шта морамо радити да би Бог слушао наше молитве?

  • Како Бог одговара на молитве?

„Творац неба и земље“ радо слуша наше молитве

1, 2. (а) Зашто можемо рећи да је велика част то што можемо да се молимо Богу? (б) Зашто треба да сазнамо шта Свето писмо каже о молитви?

У ПОРЕЂЕЊУ са огромним свемиром, наша планета је веома мала. Свето писмо каже да су за Јехову, који је „Творац неба и земље“, сви људи заједно попут једне сићушне капи воде (Псалам 115:15; Исаија 40:15). Али у Светом писму такође пише: „Јехова је близу свих који га призивају, свих који га у истини призивају. Испуњава жељу онима који га се боје, чује вапај њихов“ (Псалам 145:18, 19). Размислимо шта то значи. Свемоћни Створитељ жели да буде близак с нама и радо слуша наше молитве. Заиста је велика част што можемо да се обраћамо Богу у молитви!

2 Међутим, да би он слушао наше молитве, морамо му се молити онако како он то жели. Зато је важно да сазнамо шта Свето писмо каже о молитви. Молитва нам може помоћи да будемо блиски с Јеховом.

ЗАШТО ТРЕБА ДА СЕ МОЛИМО ЈЕХОВИ?

3. Зашто треба да се молимо Јехови?

3 Јехова жели да му се обраћамо и подстиче нас  да то чинимо. У његовој Речи се каже: „Не брините се ни за шта, него у свему молитвом и усрдним мољењем са захваљивањем изнесите своје молбе Богу. И Божји мир који превазилази сваки ум чуваће ваша срца и ваше мисли преко Христа Исуса“ (Филипљанима 4:6, 7). Немојмо пропустити дивну прилику да разговарамо са Врховним Владаром свемира!

4. Како нам молитва помаже да ојачамо пријатељство с Јеховом?

4 Захваљујући молитви, наше пријатељство с Јеховом може бити још снажније. Прави пријатељи не разговарају само када им нешто треба. Они су заинтересовани један за другога и њихово пријатељство постаје све снажније док један другом говоре шта мисле и осећају. Слично је и с нашим пријатељством с Јеховом. Проучавајући ову књигу, видели смо да нам је он преко Светог писма открио какве су његове особине и шта намерава да учини у будућности. Тако смо га боље упознали. С друге стране, путем молитве ми можемо њему  као свом небеском Оцу да изразимо своје најдубље мисли и осећања. То нам помаже да будемо веома блиски с њим (Јаковљева 4:8).

ДА ЛИ БОГ СЛУША НАШЕ МОЛИТВЕ?

5. Како знамо да Јехова не слуша све молитве?

5 Да ли Јехова слуша све молитве? Осмотримо шта је он рекао непослушним Израелцима у данима пророка Исаије: „Многе молитве изговарате, али ја их не слушам, јер су вам руке пуне крви“ (Исаија 1:15). Дакле, Бог неће слушати наше молитве ако радимо нешто што он не одобрава. Поред тога, потребно је да обратимо пажњу на још неке важне ствари.

6. Зашто је важно да имамо веру и по чему се види да ли је имамо?

6 Пре свега, важно је да имамо веру. (Прочитати Марка 11:24.) Апостол Павле је написао: „Без вере није могуће угодити Богу, јер онај ко му приступа мора веровати да он постоји и да награђује оне који га ревно траже“ (Јеврејима 11:6). То што знамо да Бог постоји и да слуша молитве не значи обавезно да имамо веру. Вера се види по делима. Ако је заиста имамо, бићемо послушни Јехови у свакодневном животу (Јаковљева 2:26).

7. (а) Зашто треба да се с поштовањем обраћамо Јехови у молитви? (б) По чему ће се видети да смо понизни и искрени када се молимо?

7 Такође је потребно да будемо понизни и да показујемо поштовање док се молимо. Када људи имају прилику да се обрате краљу или председнику, обично то чине с пуно поштовања. Ми сигурно имамо још више разлога да покажемо поштовање када разговарамо с Јеховом, пошто је он „Бог Свемоћни“ (Постанак 17:1; Псалам 138:6). Из начина  на који се обраћамо Богу треба да буде очигледно да разумемо колико је он узвишенији од нас. Поред тога, ако смо понизни, молићемо се од срца, а не само по навици, и нећемо увек понављати једно те исто (Матеј 6:7, 8).

8. Како можемо поступати у складу с нашим молитвама?

8 Да би Бог слушао наше молитве, важно је и да поступамо у складу с њима, то јест да урадимо све што је до нас. На пример, ако се молимо: „Дај нам данас хлеб наш за овај дан“, морамо бити спремни да напорно радимо и не смемо бити избирљиви када је реч о послу (Матеј 6:11; 2. Солуњанима 3:10). Ако се молимо да савладамо неке своје слабости, морамо избегавати ситуације које би нас могле довести у искушење (Колошанима 3:5). Осмотримо сада нека уобичајена питања о молитви.

УОБИЧАЈЕНА ПИТАЊА О МОЛИТВИ

9. (а) Коме треба да се молимо и преко кога? (б) Зашто треба да се молимо преко Исуса?

9 Коме треба да се молимо? Исус је поучио своје ученике да се моле овако: „Оче наш, који си на небесима“ (Матеј 6:9). Дакле, молитве треба упућивати само Јехови Богу. Међутим, Јехова жели да се молимо преко његовог јединорођеног Сина, Исуса Христа. Зашто? Као што смо сазнали у 5. поглављу, Бог је послао Исуса на земљу да нас откупи од греха и смрти (Јован 3:16; Римљанима 5:12). Поред тога, он је Првосвештеник и Судија (Јован 5:22; Јеврејима 6:20). И сам Исус је рекао: „Ја сам пут и истина и живот. Нико не долази к Оцу осим преко мене“ (Јован 14:6). Дакле, треба да се молимо само Јехови, али преко његовог Сина.

10. Како знамо да не треба да будемо у неком посебном положају док се молимо?

 10 Да ли треба да будемо у неком посебном положају док се молимо? Не. Из Библије сазнајемо да су верни људи били у различитим положајима док су се молили Богу, на пример да су седели, клечали или стајали (1. Летописа 17:16; Немија 8:6; Данило 6:10; Марко 11:25). Дакле, Јехова не захтева да нам тело или руке буду у неком посебном положају. Њему је пре свега важно оно што нам је у срцу. Штавише, он чује и када се молимо у себи. Такву молитву можемо упутити на сваком месту и у свакој ситуацији, а посебно када нам изненада затреба помоћ. Јехова и те како слуша такве молитве, иако људи око нас можда неће ни приметити да смо се помолили (Немија 2:1-6).

11. За шта можемо да се молимо?

11 За шта можемо да се молимо? Библија каже: „Шта год да молимо у складу с [Јеховином] вољом, он нас чује“ (1. Јованова 5:14). Дакле, можемо да се молимо за све што је у складу с његовом вољом. Да ли у то спадају и неке наше бриге? Наравно. Молитва је попут разговора с блиским пријатељем. Библија нас подстиче да отворено разговарамо с Јеховом и зато каже: „Пред њим изливајте срце своје“ (Псалам 62:8). На месту је да се молимо за свети дух, који нам може помоћи да поступамо исправно (Лука 11:13). Такође можемо да се молимо за помоћ да доносимо добре одлуке и за снагу да се изборимо с проблемима (Јаковљева 1:5). Када погрешимо, треба да тражимо опроштај на темељу Христове откупне жртве (Ефешанима 1:3, 7). Наравно, не треба да се молимо само за себе већ и за друге, на пример за чланове породице и  браћу и сестре у вери (Дела апостолска 12:5; Колошанима 4:12).

12. Шта треба да буде најважније у нашим молитвама?

12 Шта треба да нам буде најважније у молитвама? Јехова и његова воља. Имамо много разлога да га од срца хвалимо и да му захваљујемо за сву његову доброту (1. Летописа 29:10-13). Исус нас је поучио како да се молимо и то је записано у Матеју 6:9-13. (Прочитати.) У тој молитви, познатој као Оченаш, он је рекао да треба да се молимо да се свети Божје име, да дође његово Краљевство и да његова воља буде на земљи као што је на небу. Тек након тога, Исус је рекао да можемо да се молимо и за наше потребе. Када следимо тај пример и када је Бог на првом месту у нашим молитвама, показујемо да не мислимо само на себе.

13. Колико треба да трају наше молитве?

13 Колико треба да трају наше молитве? Свето писмо то не каже. Пре оброка ћемо се вероватно кратко помолити, али када желимо да отворимо своје срце Јехови, наша молитва ће трајати дуже (1. Самуилова 1:12, 15). Ипак, Исус је осудио људе који су себе сматрали праведнима и упућивали дуге молитве пред другима како би оставили утисак на њих (Лука 20:46, 47). Међутим, такве молитве не остављају утисак на Јехову. Њему није важна дужина молитве, већ да наша молитва буде од срца. Дакле, молитве могу бити дуже или краће, у зависности од потреба и околности. То важи како за личне тако и за јавне молитве.

Бог увек слуша наше молитве

14. (а) У ком смислу треба да се непрестано молимо? (б) Како на вас утиче сазнање да можете увек да се молите Јехови?

14 Колико често можемо да се молимо? Библија нас подстиче: „Устрајте у молитви“ (Римљанима  12:12) Такође нас саветује: „Непрестано се молите“ (1. Солуњанима 5:17). Наравно, то не значи да треба да се молимо буквално све време, већ да се молимо редовно. Треба увек да захваљујемо Јехови за његову доброту и да тражимо од њега да нас води, теши и јача. Зар није дивно што нам Јехова дозвољава да му се молимо кад год и колико год желимо? Ако заиста ценимо молитву, користићемо сваку прилику да се обратимо нашем небеском Оцу.

15. Зашто треба да кажемо „амин“ на крају личних и јавних молитви?

15 Зашто треба да кажемо „амин“ на крају молитве? Реч „амин“ значи „тако је“ или „нека буде тако“. Из Светог писма видимо да је на месту да кажемо „амин“ када се сами молимо или када нас неко заступа у молитви (1. Летописа 16:36; Псалам 41:13). Када кажемо „амин“ на крају личне молитве, потврђујемо да смо искрено мислили оно што смо рекли. А када на крају јавне молитве у себи или наглас кажемо „амин“, показујемо да се слажемо са оним што је речено (1. Коринћанима 14:16).

КАКО БОГ ОДГОВАРА НА НАШЕ МОЛИТВЕ

16. У шта можемо бити уверени?

16 Да ли Јехова стварно одговара на наше молитве? Наравно. Имамо много разлога да верујемо да „онај који слуша молитве“ одговара милионима искрених људи који му се обраћају (Псалам 65:2). Како он то чини? На разне начине.

17. Како знамо да Бог одговара на наше молитве преко анђела и преко својих слугу на земљи?

17 Јехова одговара на наше молитве преко анђела и преко својих слугу на земљи (Јеврејима  1:13, 14). Често се дешавало да се неко моли да разуме Библију и да га убрзо након тога посети неки Јеховин сведок. Такви примери потврђују да анђели учествују у проповедању добре вести о Краљевству (Откривење 14:6). А када нам је потребна помоћ, Јехова нам може одговорити на молитву тако што ће подстаћи неког нашег брата или сестру у вери да нам помогне (Пословице 12:25; Јаковљева 2:16).

Јехова нам може одговорити на молитву преко неког нашег брата или сестре у вери

18. Како Јехова одговара на молитве преко светог духа и своје Речи?

 18 Јехова Бог на молитве својих слугу одговара и преко светог духа и своје Речи, Библије. Како он то чини? Ако се молимо за помоћ да се изборимо с проблемима, он нас путем светог духа може усмерити и дати нам снагу (2. Коринћанима 4:7). Када се молимо Јехови да нам помогне да донесемо мудру одлуку, он нам често одговара преко Библије. На пример, неке корисне стихове можемо пронаћи док проучавамо Библију или читамо публикације темељене на њој. Поред тога, можда ћемо неке библијске мисли које су нам потребне чути на састанку или од неког старешине у скупштини (Галатима 6:1).

19. Шта треба да имамо на уму ако нам се чини да Јехова није услишио неку нашу молитву?

19 Понекад се можда питамо: „Зашто Јехова још увек није услишио моју молитву?“ Можемо бити сигурни да разлог није то што он не може да одговори. Имајмо на уму да Јехова зна када је најбоље да нам одговори на молитву и како то да учини. Он боље од нас самих зна шта нам је потребно. Често допушта да се неко време молимо  за нешто, да такорећи тражимо и куцамо (Лука 11:5-10). Ако истрајемо у томе, он ће видети да ми то искрено желимо и да стварно верујемо да ће услишити нашу молитву. Поред тога, Јеховин одговор на молитву није увек очигледан. На пример, он можда неће уклонити неки проблем, већ ће нам дати снагу да истрајемо. (Прочитати Филипљанима 4:13.)

20. Зашто треба да искористимо сваку прилику да се молимо?

20 Заиста можемо бити захвални што Створитељ свемира слуша наше молитве! (Прочитати Псалам 145:18.) За нас је велика част што можемо да му се обраћамо. Ако искористимо сваку прилику за то, постаћемо веома блиски с њим, а то ће нам сигурно донети велику радост.