Пређи на садржај

Пређи на садржај

ОСАМНАЕСТО ПОГЛАВЉЕ

Крштење — важан корак у пријатељству с Богом

Крштење — важан корак у пријатељству с Богом
  • Како хришћани треба да се крштавају?

  • Који кораци воде до крштења?

  • Шта значи предати се Богу?

  • Зашто треба да се крстимо?

1. Зашто је један етиопски дворанин желео да се крсти?

„ЕВО воде! Шта ме спречава да се крстим?“ То питање је поставио један етиопски дворанин из првог века након што му је хришћанин по имену Филип објаснио да је Исус обећани Месија. На Етиопљанина је оставило утисак оно што је сазнао из Божје Речи и зато је желео нешто да уради. Желео је да се крсти (Дела апостолска 8:26-36).

2. Шта би вас могло навести да размишљате о крштењу?

2 Проучавајући ову књигу с Јеховиним сведоцима, сазнали сте дивну истину из Светог писма. На пример, видели сте да нам Бог обећава вечни живот на земљи (Лука 23:43; Откривење 21:3, 4). Такође сте сазнали истину о томе шта се дешава након смрти, као и то да ће бити ускрсење (Проповедник 9:5; Јован 5:28, 29). Вероватно долазите на састанке Јеховиних сведока и уверили сте се да они живе у складу са оним што проповедају (Јован 13:35). Захваљујући свему томе, заволели сте Јехову Бога и вероватно желите да му служите. Зато се можда и ви питате: „Шта ме спречава да се крстим?“

3. (а) Шта је Исус заповедио својим следбеницима? (б) Како хришћани треба да се крштавају?

3 Библија показује да они који желе да служе Богу треба да се крсте. Исус је својим следбеницима рекао: „Идите и стварајте ученике од људи из свих народа, крстећи их“ (Матеј 28:19). Исус нам је пружио пример тиме што се и сам крстио. Он је том приликом био уроњен у воду, а не само попрскан или поливен водом (Матеј 3:16). Грчка реч преведена са „крстити“ значи „уронити“. Дакле, хришћани треба да се крштавају потпуним урањањем у воду.

4. Шта показујемо својим крштењем?

4 Крштење је веома важно за наше пријатељство с Богом. Тим чином показујемо другима да желимо да служимо Богу. Крштење је доказ да радо чинимо оно што он тражи од нас (Псалам 40:7, 8). Али који кораци воде до крштења?

ПОЗНАВАЊЕ БОГА И ВЕРА

5. (а) Који је први корак који води до крштења? (б) Зашто су састанци важни?

5 Који је први корак који води до крштења? Треба упознати Јехову Бога и Исуса Христа путем проучавања Библије. (Прочитати Јована 17:3.) Вероватно сте већ много тога сазнали проучавајући Библију, али то није крај, јер треба да се „испуните добрим познавањем [Божје] воље“ (Колошанима 1:9). У томе вам могу помоћи састанци Јеховиних сведока (Јеврејима 10:24, 25). Зато је важно да редовно долазите на њих.

Пре крштења треба добро да упознамо Божју Реч

6. Колико добро треба да познајете Свето писмо да бисте се крстили?

6 Наравно, не морате савршено познавати Свето писмо да бисте се крстили. Етиопски дворанин је само донекле познавао свете списе и зато је морао да тражи помоћ да би више разумео (Дела апостолска 8:30, 31). Слично томе, и ви морате још много тога да научите о Богу. Заправо, ни вечност није довољна да бисмо научили све о њему (Проповедник 3:11). Међутим, пре него што се крстите, треба да знате и прихватите барем основна библијска учења (Јеврејима 5:12). У то спада истина о Божјем имену и његовом Краљевству, као и о томе шта се дешава с човеком након смрти.

7. У чему вам је помогло проучавање Библије?

7 Међутим, поред знања је потребна и вера. Библија каже да „без вере није могуће угодити Богу“ (Јеврејима 11:6). У њој се говори о томе да су се неки људи у древном граду Коринту крстили тек након што су поверовали у оно што су чули (Дела апостолска 18:8). И вама је проучавање Библије вероватно помогло да се уверите у то да је она надахнута Божја Реч. Такође сте почели да верујете у Божја обећања и у то да преко Исуса можемо добити спасење (Исус Навин 23:14; Дела апостолска 4:12; 2. Тимотеју 3:16, 17).

ПРОПОВЕДАЊЕ ДОБРЕ ВЕСТИ

8. Шта ће вас подстаћи да говорите другима о ономе што сте научили?

8 Ако сте целим срцем поверовали у истину из Божје Речи, нећете моћи да задржите за себе оно што сте научили (Јеремија 20:9). Снажна вера ће вас подстаћи да говорите другима о Богу и ономе што он намерава да учини. (Прочитати 2. Коринћанима 4:13.)

Вера нас покреће да говоримо другима о ономе што смо научили

9, 10. (а) С ким бисте најпре могли поделити оно што сте сазнали из Библије? (б) Шта треба да радите да бисте заједно с Јеховиним сведоцима учествовали у организованом проповедању?

9 Оно што сте сазнали можда ћете најпре поделити с рођацима, пријатељима, комшијама и колегама. Важно је да с њима разговарате љубазно и с поштовањем. Поред тога, с временом ћете вероватно желети да заједно с Јеховиним сведоцима учествујете у организованом проповедању. Ако имате ту жељу, реците то Сведоку који проучава Библију с вама. Ако он сматра да сте спремни за тај корак, побринуће се да се ви и он састанете с двојицом старешина из скупштине.

10 Том приликом ћете се боље упознати са старешинама, којима је Бог поверио бригу о скупштини (Дела апостолска 20:28; 1. Петрова 5:2, 3). Ако они утврде да разумете основна библијска учења и да верујете у њих, да живите у складу с библијским мерилима и да заиста желите да будете Јеховин сведок, рећи ће вам да можете учествовати у служби проповедања као некрштени објавитељ добре вести.

11. С чим особа треба да престане пре него што крене у службу проповедања?

11 С друге стране, можда треба још нешто да промените код себе пре него што кренете у службу проповедања. Можда су то неке неисправне навике за које други не знају. Пре него што неко изрази жељу да постане објавитељ, треба да престане са озбиљним гресима као што су полни неморал, пијанство и коришћење дроге. (Прочитати 1. Коринћанима 6:9, 10 и Галатима 5:19-21.)

ПОКАЈАЊЕ И ПРОМЕНА НАЧИНА ЖИВОТА

12. Зашто је свакоме потребно покајање?

12 Постоје још неки кораци који воде до крштења. Апостол Петар је рекао: „Покајте се [...] и обратите се да се избришу ваши греси“ (Дела апостолска 3:19). Покајати се значи искрено жалити због нечега што смо урадили. Јасно је да треба да се покаје особа која је, на пример, неморално живела. Међутим, треба да се покају чак и они који су се трудили да живе честито. Зашто? Зато што су сви људи грешни и потребно је да им Бог опрости (Римљанима 3:23; 5:12). Да ли и ви треба да се покајете? Пре него што сте проучавали Свето писмо, нисте знали шта је Божја воља, па нисте могли ни да живите у складу с њом. Дакле, покајање је потребно свакоме од нас.

13. Шта је потребно осим покајања?

13 Након што се особа покаје, треба да се „обрати“, то јест да промени начин живота. Није довољно само да нам буде жао због начина живота који смо водили већ треба и да га одбацимо и да будемо одлучни да од сада радимо оно што је исправно. Покајање и промена начина живота су важни кораци који воде до крштења.

ПРЕДАЊЕ БОГУ

14. Који још важан корак води до крштења?

14 Постоји још један важан корак који води до крштења. Треба да предамо свој живот Јехови.

Да ли сте предали свој живот Богу у молитви?

15, 16. Како предајемо живот Богу и шта нас може навести да то учинимо?

15 Како предајемо свој живот Јехови Богу? Тако што му у једној усрдној молитви обећавамо да ћемо заувек бити одани искључиво њему (Поновљени закони 6:15). Шта нас може навести да то учинимо? Узмимо за пример једног младића који се забавља с девојком. Што је боље упознаје, то више запажа њене лепе особине и због тога је све више воли. Сасвим је природно да ће је с временом запросити. Он зна да ће му ступање у брак донети нове одговорности, али ако је воли, неће оклевати да то учини.

16 Када упознамо и заволимо Јехову, ми желимо да му безусловно служимо. Свако ко жели да следи Божјег Сина, Исуса Христа, мора да се „одрекне себе“ (Марко 8:34). Када се може рећи да смо се одрекли себе? Ако нам је послушност Богу важнија од свих личних жеља и циљева. Дакле, пре него што се крстимо, Јеховина воља треба да нам буде на првом месту у животу. (Прочитати 1. Петрову 4:2.)

ПОБЕДИТИ СТРАХ

17. Зашто неки оклевају да предају живот Богу?

17 Неки оклевају да предају живот Богу. Они се плаше тог корака јер знају да са собом носи велику одговорност. Можда страхују од тога да ће разочарати Бога неким својим поступком и зато мисле да је боље да не обећају да ће му служити.

18. Шта нас може подстаћи да предамо живот Јехови?

18 Љубав према Јехови ће нас подстаћи да му предамо свој живот и да дамо све од себе да живимо у складу с том одлуком (Проповедник 5:4). Након тог важног корака, сигурно ћемо желети да живимо „животом достојним Јехове“ и да му потпуно угодимо (Колошанима 1:10). Ако волимо Бога, неће нам бити тешко да радимо оно што он очекује од нас. Сигурно се слажемо са апостолом Јованом, који је написао: „Љубав према Богу значи држати се његових заповести, а његове заповести нису тешке“ (1. Јованова 5:3).

19. Зашто не треба да се плашимо да се предамо Богу?

19 Не морамо бити савршени да бисмо се предали Богу. Он познаје наше границе и никада од нас не очекује више него што можемо да урадимо (Псалам 103:14). Он жели да успемо и помоћи ће нам у томе. (Прочитати Исаију 41:10.) Можемо бити сигурни да ће Јехова „исправити [наше] стазе“ ако се уздамо у њега (Пословице 3:5, 6).

КРШТЕЊЕМ ПОКАЗУЈЕМО ДА СМО СЕ ПРЕДАЛИ БОГУ

20. Шта је још потребно осим предања Јехови?

20 Размишљање о свему о чему је досад било речи може вам помоћи да одлучите да предате живот Јехови. Међутим, потребно је и да обзнаните своју веру пред другима (Римљанима 10:10). Зато је важно крштење.

Крштење је крај старог начина живота и почетак новог, који је посвећен служењу Богу

21, 22. Како обзнањујемо своју веру пред другима?

21 Обавестите координатора старешинства у својој скупштини да желите да се крстите. Он ће се договорити с другим старешинама да с вама осмотре нека питања која се тичу основних библијских учења. Ако они сматрају да испуњавате услове за крштење, рећи ће вам да се можете крстити на следећем већем скупу Јеховиних сведока. * У таквим приликама се обично одржи један говор у ком се објашњава значење крштења. Говорник затим онима који ће се крстити поставља два једноставна питања, на која они одговарају пред свима. На тај начин они обзнањују своју веру пред другима.

22 Након тога следи крштење, које се обавља потпуним урањањем у воду. Својим крштењем показујете другима да сте се предали Богу и да сте сада Јеховин сведок.

ЗНАЧЕЊЕ КРШТЕЊА

23. Шта значи крстити се „у име Оца и Сина и светог духа“?

23 Исус је рекао да ће се његови ученици крштавати „у име Оца и Сина и светог духа“ (Матеј 28:19). То значи да они треба да признају ауторитет Јехове Бога и Исуса Христа (Псалам 83:18; Матеј 28:18). Такође треба да признају улогу светог духа, силе којом се Бог служи (Галатима 5:22, 23; 2. Петрова 1:21).

24, 25. (а) Шта крштење симболизује? (б) На које питање ће бити одговорено у следећем поглављу?

24 Крштење је симбол нечег веома важног. Урањањем у воду ми симболично говорећи умиремо јер прекидамо с дотадашњим начином живота. Израњање из воде значи да започињемо нови живот који је посвећен служењу Богу. Такође је важно имати на уму коме смо се предали. Предали смо се Јехови Богу, а не неком човеку или организацији, неком делу или идеалима. Предање Богу и крштење почетак су блиског пријатељства с њим (Псалам 25:14).

25 То што смо се крстили не значи обавезно да ћемо бити спасени. Апостол Павле је написао: „Радите на свом спасењу са страхом и дрхтањем“ (Филипљанима 2:12). Библија каже шта је још потребно осим крштења. Она нас подстиче: „Одржите се у Божјој љубави“ (Јудина 21). Шта то значи и како то можемо постићи? О томе ће бити речи у последњем поглављу ове књиге.

^ одл. 21 Крштење се организује на покрајинским састанцима и конгресима које одржавају Јеховини сведоци.