Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ДОДАТАК

Да ли хришћани треба да користе крст?

Да ли хришћани треба да користе крст?

МИЛИОНИ људи поштују крст и придају му велики значај. Словенска митологија: енциклопедијски речник наводи да је крст „главни симбол хришћанства“. Али да ли је исправно да хришћани користе крст?

Вреди запазити да Исус Христ није умро на крсту. Грчка реч ставрос, која се најчешће преводи са „крст“, у основи значи стуб или колац. О тој речи се у једном делу каже следеће: „[Ставрос] никада не означава две греде које су укрштене“ (The Companion Bible). Затим се додаје да не постоји никакав, чак ни индиректан доказ  да би реч ставрос на грчком језику којим је писан „Нови завет“ могла означавати две греде.

Библијски писци су на неколико места користили једну другу реч када су указивали на чему је Исус убијен. То је грчка реч ксилон (Дела апостолска 5:30; 10:39; 13:29; Галатима 3:13; 1. Петрова 2:24). Ова реч једноставно значи греда, то јест штап, мотка или дрво.

Објашњавајући зашто је за погубљења често коришћен обичан стуб, писац Херман Фулда је написао: „На местима на којима су се извршавала јавна погубљења није увек било дрвећа. Зато би се у земљу укопао обичан дрвени стуб. Злочинци су подигнутих руку били свезани или прибијени на њега, а често су им биле везане или прибијене и ноге“ (Das Kreuz und die Kreuzigung).

Међутим, најуверљивији доказ налази се у Божјој Речи. Апостол Павле каже: „Христ нас је купио и тако ослободио проклетства Закона поставши уместо нас проклетство, јер је написано: ’Проклет је свако ко је обешен на стуб‘“ (Галатима 3:13). Овде Павле цитира Поновљене законе 21:22, 23, који јасно указују на стуб, а не на крст. Пошто је такав начин погубљења представљао срамоту, не би било прикладно да хришћани украшавају свој дом приказима распетог Христа.

Не постоји доказ да су првих 300 година после Христове смрти хришћани користили крст. Међутим, у четвртом веку је римски цар Константин прихватио хришћанство које се удаљило од изворних учења и почео да заговара идеју о крсту као симболу хришћанства. Из којих год разлога да је то урадио, једно је сигурно — крст није имао никакве везе са Исусом Христом, већ је паганског порекла. „Крст се појављује и у претхришћанским и у нехришћанским културама“ (New Catholic Encyclopedia). Многи стручњаци повезују крст са обожавањем природе и паганским обредима плодности.

Зашто је онда почела да се заговара употреба овог паганског симбола? Очигледно због тога да би паганима  било лакше да прихвате „хришћанство“. Међутим, у Библији се јасно осуђује одавање части било ком паганском симболу (2. Коринћанима 6:14-18). Свето писмо забрањује и све облике идолопоклонства (Излазак 20:4, 5; 1. Коринћанима 10:14). Дакле, прави хришћани имају веома добре разлоге због којих не користе крст. *

^ одл. 9 Више информација о крсту може се наћи у књизи Резоновање на темељу Светог писма, стране 186-190; издали Јеховини сведоци.