Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ДОДАТАК

Ко је арханђео Михаило?

Ко је арханђео Михаило?

АНЂЕО који се зове Михаило спомиње се у Светом писму на свега неколико места, и то увек док обавља неки важан задатак. У књизи пророка Данила каже се да се Михаило бори против демона, у Јудиној посланици да има спор са Ђаволом, а у Откривењу да ратује против Ђавола и демона. Тиме што брани Јеховину власт и бори се против Јеховиних непријатеља, Михаило оправдава име које носи. Зашто то можемо рећи? Зато што име Михаило значи „ко је као Бог?“ Међутим, ко је Михаило?

Да бисмо то разумели, узмимо у обзир да се у Библији наводи више особа које су имале по неколико имена. Рецимо, Јаков је познат и као Израел, а апостол Петар као Симон (Постанак 49:1, 2; Матеј 10:2). Исто тако, и Исус Христ има више имена. Михаило је име које он има на небу. Погледајмо на основу којих библијских стихова можемо закључити да је арханђео Михаило заправо Исус Христ.

Арханђео. У Божјој Речи се за Михаила каже да је „арханђео“ (Јудина 9). Тај израз значи „врховни анђео“ и у Библији се увек појављује у једнини. На основу тога разумемо да постоји само један арханђео. Речи из 1. Солуњанима 4:16 показују да је то заправо Исус Христ на небу. Тамо пише: „Сам Господ [ће] сићи с неба са заповедничким позивом, с гласом арханђела.“ Пошто се за Исусов глас каже да је глас арханђела, јасно је да је Исус Христ арханђео Михаило.

Војсковођа. Да је Михаило заиста Исус Христ можемо закључити и на основу онога што Свето писмо говори  о војсци верних анђела. На пример, на једном месту у Откривењу се каже да Михаило предводи војску верних анђела. Тамо се каже да су се Михаило и његови анђели борили против змаја и његових анђела (Откривење 12:7). А на другом месту у Откривењу где се спомиње војска верних анђела, каже се да је предводи Исус (Откривење 19:14-16). Поред тога, и апостол Павле спомиње да ће се појавити „Господ Исус са својим моћним анђелима“ (2. Солуњанима 1:7). Дакле, Библија говори о Михаилу и његовим анђелима, као и о Исусу и његовим анђелима (Матеј 13:41; 16:27; 24:31; 1. Петрова 3:22). Међутим, у Божјој Речи се нигде не говори да постоје две војске верних анђела на небу, једна на чијем је челу Михаило а друга на чијем је челу Исус. Зато је логично закључити да је Михаило заправо Исус Христ на небу. *

^ одл. 6 Више доказа за то да је Михаило још једно име Божјег Сина може се наћи у књигама Insight on the Scriptures, 2. том, стране 393-394 и Резоновање на темељу Светог писма, стране 147-148; издали Јеховини сведоци.