Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ДОДАТАК

Да ли се Исус родио у зиму?

Да ли се Исус родио у зиму?

СВЕТО ПИСМО не говори о томе када се Исус родио. Међутим, имамо довољно разлога да закључимо да се није родио у зиму.

На пример, осмотримо какве су биле временске прилике током зиме у Витлејему, где се Исус родио. У месецу који су Јевреји звали кислев (крај новембра и почетак децембра) било је хладно и кишовито време. Следећи месец је био тевет (крај децембра и почетак јануара). То је био месец с најнижим температурама у години и на планинама је понекад било снега. Шта Свето писмо говори о клими тог подручја?

Из онога што је записао библијски писац Јездра сазнајемо да је време у месецу кислеву било хладно и кишовито. Говорећи о једном скупу који је одржан у Јерусалиму „деветог месеца [кислева], двадесетог дана тог месеца“, Јездра је споменуо да је падала киша и да је окупљени народ дрхтао. И сам народ је рекао: „Сада је време киша и не може се стајати напољу“ (Јездра 10:9, 13; Јеремија 36:22).  Због таквих временских услова у то доба године, пастири нису ноћу чували стада на отвореном.

Међутим, Библија каже да су у ноћи Исусовог рођења пастири били напољу са својим стадима. Лука је у свом јеванђељу записао да су у близини Витлејема пастири „боравили напољу и ноћу чували стражу код својих стада“ (Лука 2:8-12). Вреди запазити да су они боравили напољу са својим стадима. Нису их само изводили на пашу преко дана, већ су и ноћу били напољу с њима. Да ли би то било могуће током зиме, када је у Витлејему хладно и кишовито? Наравно да не би. На основу свега тога можемо закључити да Исус није рођен у зиму. *

Божја Реч нам открива тачан датум Исусове смрти, али не и датум његовог рођења. То нас подсећа на оно што је записао краљ Соломон: „Боље је добро име него добро уље, и дан смрти него дан рођења“ (Проповедник 7:1). У складу с тим, не треба да нас изненади што Свето писмо детаљно говори о Исусовој служби и о његовој смрти, а врло мало о његовом рођењу.

У ноћи када се Исус родио, пастири су били напољу са својим стадима

^ одл. 6 Више информација може се наћи у књизи Резоновање на темељу Светог писма, стране 292-296; издали Јеховини сведоци.