Пређи на садржај

Пређи на садржај

ДОДАТАК

Како Данилово пророчанство указује на Месијин долазак

Како Данилово пророчанство указује на Месијин долазак

ПРОРОК Данило је живео више од 500 година пре Исусовог рођења. Па ипак, Јехова му је открио информације помоћу којих је било могуће одредити време када ће Исус бити помазан, то јест постављен за Месију. Данилу је било речено: „Треба да знаш и да разумеш: Од часа кад изађе реч да се Јерусалим обнови и поново сагради па до Месије, Вође, биће седам недеља, и још шездесет и две недеље“ (Данило 9:25).

Дакле, требало је да до доласка Месије прође одређени период. Када је он почео? Према пророчанству, тај период је почео кад је изашла „реч да се Јерусалим обнови“. Када је то било? Према библијском писцу Немији, реч о обнови јерусалимских зидина била је објављена „двадесете године краља Артаксеркса“ (Немија 2:1, 5-8). Историчари потврђују да је Артаксеркс почео да влада 475. пре н. е. Стога, двадесета година његовог владања била је 455. пре н. е. То је полазна тачка Даниловог пророчанства о Месији.

Данило наводи колико ће трајати период који води до доласка „Месије, Вође“. У пророчанству се спомиње „седам недеља, и још шездесет и две недеље“ — дакле, укупно 69 недеља. Колико заправо трају тих 69 недеља? Из неких библијских превода се види да то нису периоди од по седам дана, него периоди од по седам година. Другим речима, свака недеља представља седам година. Древним Јеврејима такво рачунање времена није било страно. На пример, они су сваке седме године држали сабатну годину, као што су и сваког седмог дана у недељи држали сабатни дан (Излазак 23:10, 11). Дакле, 69 пророчанских недеља представља 69 периода од по 7 година, што је укупно 483 године.

Сада можемо израчунати време Месијиног доласка. Ако почнемо да рачунамо од 455. пре н. е. и додамо 483 године, долазимо до 29. године н. е. Исус се управо те године крстио и постао Месија! * (Лука 3:1, 2, 21, 22). Ово пророчанство, које се испунило у детаље, заиста може ојачати нашу веру у Библију.

^ одл. 6 Од 455. пре н. е. до 1. пре н. е. прошле су 454 године. Од 1. пре н. е. до 1. н. е. прошла је једна година (пошто не постоји нулта година). А од 1. н. е. до 29. н. е. прошло је 28 година. Када све то саберемо, добијамо збир од 483 године. Исус је био погубљен 33. н. е., док је трајала 70. недеља (Данило 9:24, 26). Видети књиге Обрати пажњу на Данилово пророчанство!, 11. поглавље, и Insight on the Scriptures, том 2, стране 899-901. Обе књиге су издали Јеховини сведоци.