Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ДОДАТАК

Шта је „Вавилон Велики“?

Шта је „Вавилон Велики“?

У КЊИЗИ Откривење се користи много израза који имају симболично значење (Откривење 1:1). На пример, спомиње се једна жена, блудница, којој је на челу написано име „Вавилон Велики“. Она „седи на многим водама“, које представљају читаве народе (Откривење 17:1, 5, 15). Ово се сигурно не може дословно разумети. Зато је јасно да је Вавилон Велики симбол нечега. Шта он представља?

У Откривењу 17:18 за ову симболичну жену се каже да „представља велики град који краљује над краљевима земаљским“. Изразом „град“ се указује на нешто што је организовано. Пошто тај „велики град“ влада „над  краљевима земаљским“, можемо закључити да је Вавилон Велики једна веома утицајна организација која делује широм света. Неки други стихови из Откривења помажу нам да разумемо да је то верска организација.

Како знамо да то није политичка или трговачка организација? У Откривењу се каже да су са „великом блудницом“, која представља Вавилон Велики, „земаљски краљеви блуд чинили“. Пошто ти краљеви представљају политички систем овог света, немогуће је да је и Вавилон Велики политичка организација. Међутим, како је Вавилон Велики чинио блуд са земаљским краљевима? Тако што је склапао савезе с политичарима и чинио све како би имао утицај над њима (Откривење 17:1, 2; Јаковљева 4:4).

Како знамо да Вавилон Велики није ни трговачка организација? У Откривењу такође пише да ће „трговци земаљски“, који представљају трговачки систем овог света, туговати када Вавилон Велики буде уништен. Заправо, и за краљеве и за трговце се каже да ће стајати „подаље“ од њега (Откривење 18:3, 9, 10, 15-17). На основу свега тога можемо закључити да Вавилон Велики није ни политичка ни трговачка, већ верска организација.

Вреди запазити и то да Божја Реч каже да Вавилон Велики заводи све народе својим „спиритизмом“ (Откривење 18:23). Пошто је спиритизам увек повезан с религијом, логично је да је Вавилон Велики верска организација. За Вавилон Велики се још каже да је „пребивалиште демонима“ јер спиритизам потиче од демона (Откривење 18:2; Поновљени закони 18:10-12). Оно што је још карактеристично за њега јесте да прогања „пророке“ и „свете“, то јест да се жестоко противи правој религији (Откривење 18:24). Штавише, он толико мрзи припаднике праве религије да је одговоран за насилно прогањање, па чак и убијање „Исусових сведока“ (Откривење 17:6). Дакле, јасно је да Вавилон Велики представља све религије које се противе Јехови Богу.