Пређи на садржај

Пређи на садржај

 28. ПОГЛАВЉЕ

„Једино си ти лојалан“

„Једино си ти лојалан“

1, 2. Зашто се може рећи да за краља Давида нелојалност није била нешто страно?

КРАЉУ ДАВИДУ нелојалност није била нешто страно. Једном је током своје бурне владавине био жртва завере, јер су се против њега окренули припадници његове нације. Осим тога, издали су га неки од којих бисмо очекивали да су му најближи пријатељи. Осмотри рецимо пример Михале, Давидове прве жене. Она је у почетку ’волела Давида‘ и без сумње му је пружала подршку док је обављао дужности краља. Међутим, касније је почела да га ’презире у срцу‘ и чак је сматрала да је Давид ’празноглав човек‘ (1. Самуилова 18:20; 2. Самуилова 6:16, 20NW).

2 Затим, ту је био и Давидов лични саветник, Ахитофел. На његов савет се гледало као да долази директно од Јехове (2. Самуилова 16:23). Али, на крају се тај поверљиви пријатељ изметнуо у издајника и придружио се организованој побуни против Давида. А ко је био подстрекач те завере? Давидов рођени син, Авесалом! Тај препредени превртљивац је ’примамљивао срца људи Израелаца‘, постављајући се као супарнички краљ. Авесаломова побуна је толико узела маха да је краљ Давид био приморан да побегне како би сачувао живу главу (2. Самуилова 15:1-6, 12-17).

3. У шта је Давид био уверен?

3 Зар нико није остао лојалан Давиду? Током целе те невоље, Давид је знао да му је неко заиста остао лојалан? Ко? Сам Јехова Бог. „С оним ко је лојалан ти ћеш поступати лојално“, рекао је Давид о Јехови (2. Самуилова 22:26NW). Шта је лојалност и како Јехова пружа најузвишенији пример ове особине?

 Шта је лојалност?

4, 5. (а) Шта је „лојалност“? (б) Како се лојалност разликује од верности?

4 Када се користи у Хебрејским списима, „лојалност“ означава доброту која је с пуно љубави привржена некој ствари и која је не напушта док се њена сврха везано за ту ствар не испуни. Укључено је више од верности. На крају крајева, неко би могао бити веран само из осећаја обавезе. За разлику од тога, лојалност је укорењена у љубави. Такође, реч „веран“ може да се примени на неживе ствари. На пример, псалмиста је назвао Месец ’верним сведоком на небесима‘ јер се ноћу редовно појављује (Псалам 89:38). Али за Месец се не може рећи да је лојалан. Зашто? Зато што је лојалност израз љубави — нешто што неживе ствари не могу показати.

Месец је назван верним сведоком, али само интелигентна жива створења могу стварно одражавати Јеховину лојалност

5 Лојалност у Библији носи мисао о срдачности. Сама њена манифестација показује да постоји неки однос између онога ко показује ту особину и онога према коме се она показује. Таква лојалност није променљиве природе. Она није попут морских таласа који се појављују онако како ветар дува. Напротив, лојалност, то јест лојална љубав, поседује  стабилност и чврстину која је потребна да се надвладају и највеће препреке.

6. (а) Колико је лојалност ретка међу људима, и како је то показано у Библији? (б) Који је најбољи начин на који можемо научити шта се све подразумева под лојалношћу, и зашто?

6 Истина, данас ретко где има такве лојалности. Често су блиски пријатељи склони да „раскомадају један другога“. Све чешће чујемо како је неко напустио свог брачног друга (Пословице 18:24NW; Малахија 2:14-16). Неверство је толико уобичајено да бисмо могли ухватити себе како понављамо речи пророка Михеја: „Неста правог [’лојалног‘, NW] човека са земље“ (Михеј 7:2). Иако људи често пропуштају да покажу лојалну љубав, лојалност је особина која је стварно карактеристична за Јехову. У ствари, најбољи начин да научимо шта се тачно подразумева под лојалношћу јесте да размотримо како Јехова показује тај величанствени аспект своје љубави.

Јеховина неупоредива лојалност

7, 8. Како се може рећи да је једино Јехова лојалан?

7 „Једино си ти лојалан“, каже Библија о Јехови (Откривење 15:4). Како је то могуће? Нису ли и људи и анђели повремено показивали изузетну лојалност? (Јов 1:1; Откривење 4:8). И шта рећи за Исуса Христа? Није ли он Божји главни „лојални“? (Дела апостолска 13:35; Псалам 16:10). Како онда може да се каже да је једино Јехова лојалан?

8 Пре свега, сети се да је лојалност један аспект љубави. Пошто „Бог [представља] љубав“, то јест он је сама персонификација те особине, ко би могао потпуније показивати лојалност од Јехове? (1. Јованова 4:8). Стварно, анђели и људи могу одражавати Божје особине, али само је Јехова лојалан у најпотпунијем смислу те речи. Као „старешина дана“, он показује лојалну љубав дуже од било ког створења, било  земаљског, било небеског (Данило 7:9). Дакле, Јехова је сама суштина лојалности. Он ту особину показује онако како ниједно створење не би могло. Осмотри неколико примера.

9. Како је Јехова ’лојалан у свим делима својим‘?

9 Јехова је ’милосрдан [„лојалан“, NW] у свим делима својим‘ (Псалам 145:17). На који начин? Одговор делимично налазимо у 136. Псалму. У њему се наводе многа Јеховина дела спасавања, укључујући и упечатљиво ослобађање Израелаца кроз Црвено море. Значајно је то што је сваки стих овог псалма наглашен фразом: „Јер је довека милосрђе његово [„његова лојална љубав“, NW].“ Овај псалам је укључен у Питања за размишљање на 289. страни. Када будеш читао те стихове, сигурно ћеш бити импресиониран тиме како је Јехова на много начина показао лојалну љубав према свом народу. Да, Јехова показује лојалност према својим верним слугама тако што слуша њихове вапаје за помоћ и тако што у одређено време предузима акцију (Псалам 34:7). Јеховина лојална љубав према његовим слугама не слаби докле год су му они лојални.

10. Како Јехова показује да је лојалан када је реч о његовим мерилима?

10 Поред тога, Јехова показује лојалност према својим слугама тако што остаје доследан својим мерилима. За разлику од непоузданих људи, који се воде пуким нагонима и емоцијама, Јехова се не колеба око тога шта је исправно, а шта је неисправно. Његово гледиште о спиритизму, идолопоклонству и убиству остало је непромењено хиљадама година. „До старости ваше ја ћу исти бити“, рекао је он преко свог пророка Исаије (Исаија 46:4). Дакле, можемо бити уверени у то да ћемо имати користи ако следимо јасне моралне смернице које се налазе у Божјој Речи (Исаија 48:17-19).

11. Наведи примере који показују да је Јехова веран ономе што обећа.

 11 Јехова показује лојалност и тако што испуњава оно што обећа. Када нешто прорекне, то се и испуни. Зато је Јехова рекао: „Тако је и реч која из уста мојих излази: не враћа ми се она празна а да није вољу моју извршила, и намеру моју испунила“ (Исаија 55:11). Тиме што остаје веран речи коју је дао, Јехова показује да је лојалан према свом народу. Он не дозвољава да они ишчекују нешто што он не намерава да учини. Јехова је у овоме толико беспрекоран да је његов слуга Исус Навин могао да каже: „Ништа не изоста од свега добра што Јехова беше обрекао дому Израеловом. Све се испуни“ (Исус Навин 21:45). Зато можемо бити уверени да нас Јехова никада неће разочарати тако што не би испунио своја обећања (Исаија 49:23; Римљанима 5:5).

12, 13. У ком смислу Јеховина лојална љубав траје „довека“?

12 Као што смо раније приметили, Библија нам говори да Јеховина лојална љубав траје „довека“ (Псалам 136:1). На који начин? Између осталог, Јехова трајно опрашта грехе. Као што је осмотрено у 26. поглављу, Јехова не износи грешке које је већ опростио. Пошто су ’сви сагрешили и не достижу Божју славу‘, свако од нас треба да буде захвалан што Јеховина лојална љубав траје довека (Римљанима 3:23).

13 Али, Јеховина лојална љубав у још једном смислу траје довека. Његова Реч каже да ће праведник бити „као дрво сађено крај воде живе, које род свој даје кад му време дође, коме лист не вене, и што год уради све му од руке иде“ (Псалам 1:3). Замисли неко раскошно дрво чије лишће никада не вене! Исто тако, ако налазимо истинско задовољство у Божјој Речи, и наш живот ће бити дуг, миран и плодан. Јехова лојално излива на своје верне  слуге вечне благослове. Да, у праведном новом свету који ће Јехова створити, послушни људи ће довека осећати његову лојалну љубав (Откривење 21:3, 4).

Јехова ’неће напустити своје лојалне‘

14. Како Јехова показује да цени лојалност својих слугу?

14 Јехова увек изнова показује своју лојалност. Пошто је Јехова савршено доследан, лојалност коју он показује према својим верним слугама никада не слаби. Псалмиста је писао: „Млад бејах, остарео сам, ал’ не видех праведника напуштена, нити хлеба деца његова да просе. Јер Јехова љуби правду и вернике [„лојалне“, NW] своје не напушта“ (Псалам 37:25, 28). Да, као Створитељ, Јехова заслужује да га обожавамо (Откривење 4:11). Па ипак, због тога што је лојалан, Јехова цени оно што радимо из верности (Малахија 3:16, 17).

15. Објасни како Јеховино поступање са Израелом наглашава Његову лојалност.

15 Подстакнут својом лојалном љубављу, Јехова увек изнова прискаче у помоћ свом народу када је у некој невољи. Псалмиста нам каже: „Он верника [„лојалних“, NW] својих душе чува и из руку бездушника избавља“ (Псалам 97:10). Осмотри како је поступао с нацијом Израел. Након што их је чудом ослободио код Црвеног мора, Израелци су овако певали у песми Јехови: „Милошћу [„лојалном љубављу“, фуснота у NW] си својом ти водио и свој народ избавио“ (Излазак 15:13). Ослобођење код Црвеног мора сигурно је био чин његове лојалне љубави. Зато је Мојсије овако рекао Израелцима: „Не зато што бисте ви били многобројнији од других народа прихвати вас Јехова и изабра вас, јер сте ви најмањи од свих народа. Али што вас Јехова љуби и што је хтео одржати заклетву којом  се заклео оцима вашим, зато вас је Јехова извео моћном руком својом и избавио вас из куће робовања, из руке Фараона, краља египатскога“ (Поновљени закони 7:7, 8).

16, 17. (а) Који су страшан недостатак захвалности Израелци показали, и како је Јехова показао саосећање према њима? (б) Како је већина Израелаца показала да „не би више лека“ за њих, и који упозоравајући пример то нама пружа?

16 Израелци су као нација пропустили да покажу захвалност за Јеховину лојалну љубав, јер су након што су ослобођени ’једнако грешили [Јехови] и гневили Свевишњега‘ (Псалам 78:17). Вековима су се увек изнова бунили, напуштајући Јехову и окрећући се лажним боговима и паганским обичајима који су доносили само скрнављење. Па ипак, Јехова није раскинуо свој савез. Уместо тога, Јехова је преко пророка Јеремије овако преклињао свој народ: „Врати се, неверницо Израела... нећу на вас гневан поглед бацити, јер сам милосрдан [„лојалан“, NW]“ (Јеремија 3:12). Међутим, као што је примећено у 25. поглављу, већина Израелаца није хтела да се промени. Да, „они [се] ругаху гласницима Божјим и не мараху за речи његове и смејаху се пророцима његовим“. С каквим последицама? На крају се „распали гнев Јеховин на народ, те не би више лека“ (2. Летописа 36:15, 16).

17 Шта учимо из овога? Учимо то да Јеховина лојалност није ни слепа ни лаковерна. Додуше, Јехова је „обилан добротом [’лојалном љубављу‘, NW]“ и налази задовољство у томе да покаже милосрђе када постоји основа за то. Али шта се дешава када преступник покаже да је непоправљиво зао? У таквом случају се Јехова придржава својих праведних мерила и доноси неповољну пресуду. Као што је речено Мојсију, Јехова „не сматра кривога за праведнога“ (Излазак 34:6, 7).

18, 19. (а) Како је Јеховино кажњавање злих само по себи један чин лојалности? (б) На који ће начин Јехова показати своју лојалност према својим слугама који су прогоњени до саме смрти?

 18 Божје кажњавање злих људи само је по себи чин лојалности. Како? Одговор делимично налазимо у књизи Откривења, у заповестима које Јехова даје седморици анђела: „Идите и излијте седам посуда Божјег гнева на земљу.“ Када трећи анђео излива своју посуду „у реке и изворе вода“, они се претварају у крв. Затим тај анђео каже Јехови: „Ти, који јеси и који си био, Лојални, праведан си, јер си донео ове одлуке, јер пролише крв светих и пророка, и ти им даде да пију крв. Заслужују то“ (Откривење 16:1-6).

Јехова ће се лојално сетити оних који су до смрти доказали да су лојални и ускрснуће их

19 Запази да се усред изрицања ове осуде, анђео обраћа Јехови са „Лојални“. Зашто? Зато што Јехова уништавањем злих показује лојалност према својим слугама, од којих су многи прогоњени до саме смрти. Јехова их чува у свом и те како живом сећању. Он једва чека да поново види те верне преминуле особе и Библија потврђује да он има намеру да их награди ускрсењем (Јов 14:14, 15ДК). Јехова не заборавља  своје лојалне слуге само зато што више нису живе. Напротив, „њему [су] сви они живи“ (Лука 20:37, 38). Јеховина намера да врати у живот оне који су у његовом сећању снажан је доказ његове лојалности.

Бернард Луимес (лево) и Волфганг Кусеров (у средини), које су погубили нацисти

Мозес Нијамусуа (десно), којег су припадници једне политичке групе убили копљем

Јеховина лојална љубав отвара пут ка спасењу

20. Ко су ’посуде милосрђа‘, и како Јехова показује лојалност према њима?

20 Јехова је током целе историје показивао задивљујућу лојалност према верним људима. У ствари, Јехова хиљадама година ’с пуно дуготрпљивости толерише посуде гнева које су учињене прикладнима за уништење‘. Зашто? „Да би обзнанио богатство своје славе на посудама милосрђа, које је унапред припремио за славу“ (Римљанима 9:22, 23). Те ’посуде милосрђа‘  су особе које имају исправан став и које су помазане светим духом да би биле сунаследници с Христом у његовом Краљевству (Матеј 19:28). Отворивши пут ка спасењу за те посуде милосрђа, Јехова је остао лојалан према Аврахаму, којем је дао ово обећање: „У твом ће се породу благословити сви народи земље, јер си глас мој послушао“ (Постање 22:18).

Захваљујући Јеховиној лојалности, све његове верне слуге имају поуздану наду за будућност

21. (а) Како Јехова показује лојалност према ’великом мноштву‘ које има изглед да преживи ’велику невољу‘? (б) На шта те подстиче Јеховина лојалност?

21 Јехова показује сличну лојалност према ’великом мноштву‘ које има изглед да преживе ’велику невољу‘ и да заувек живи на рајској Земљи (Откривење 7:9, 10, 14). Иако су његове слуге несавршене, Јехова им лојално пружа прилику да заувек живе на рајској Земљи. Како он то чини? Путем откупнине — што је највећи израз Јеховине љубави (Јован 3:16; Римљанима 5:8). Јеховина лојалност привлачи оне који у свом срцу жуде за праведношћу (Јеремија 31:3). Зар се не осећаш ближе Јехови због дубоке лојалности коју он показује и коју ће још показати? Пошто желимо да се приближимо Богу, одазовимо се на његову љубав тако што ћемо бити још одлучнији да му лојално служимо.