Пређи на садржај

Пређи на садржај

 27. ПОГЛАВЉЕ

„Колико је велика његова доброта!“

„Колико је велика његова доброта!“

1, 2. Колико је обухватна Божја доброта, и који нагласак Библија ставља на ту особину?

КУПАЈУЋИ се у топлој светлости заласка сунца, неколико старих пријатеља уживају у заједничком оброку у природи, смејући се и разговарајући док се диве призору. Далеко одатле, један земљорадник прелази погледом преко својих поља и задовољно се смешка јер су се надвили тамни облаци и на жедно жито падају прве капи кише. На једном другом месту, муж и жена су усхићени док гледају своје дете како прави прве несигурне кораке.

2 Свесно или несвесно, сви ти људи извлаче користи из једне исте ствари — из доброте Јехове Бога. Религиозни људи често понављају фразу „Бог је добар“. Библија је још директнија. Она каже: „Колико је велика његова доброта!“ (Захарија 9:17NW). Али, изгледа да данас мало људи заиста зна шта значе ове речи. Шта доброта Јехове Бога заправо укључује, и како ова Божја особина утиче на сваког од нас?

Изванредан аспект Божје љубави

3, 4. Шта је доброта, и зашто би се Јеховина доброта најбоље могла описати као израз његове љубави?

3 Доброта у Библији указује на моралну врлину. Зато бисмо у неку руку могли рећи да доброта прожима Јехову. Све његове особине — укључујући и његову моћ, правду и мудрост — прожете су добротом. Па ипак, доброта би најбоље могла да се опише као израз Јеховине љубави. Зашто?

 4 Доброта је особина која се види на делу. Апостол Павле је указао да је она код људи чак допадљивија него праведност (Римљанима 5:7). Од праведног човека се може очекивати да ће се верно држати онога што закон захтева, али добар човек чини и више од тога. Он преузима иницијативу, активно тражећи начине како да учини добро другима. Као што ћемо видети, Јехова је сигурно добар у том смислу. Јасно је да таква доброта извире из Јеховине неограничене љубави.

5-7. Зашто је Исус одбио да га зову „Учитељу Добри“, и коју је дубоку истину тиме потврдио?

5 Јехова је такође јединствен у својој доброти. Кратко пре него што је Исус умро, пришао му је неки човек и поставио му једно питање, ословљавајући га са „Учитељу Добри“. Исус је одговорио: „Зашто ме зовеш добрим? Нико није добар, осим једнога, Бога“ (Марко 10:17, 18). Ако те овај одговор можда збуњује, то је сасвим разумљиво. Зашто је Исус исправио овог човека? Зар Исус није заиста био ’Учитељ Добри‘?

6 Тај човек је очигледно користио речи „Учитељу Добри“ као једну ласкаву титулу. Исус је у својој скромности усмерио славу на свог небеског Оца, који је добар у најпотпунијем смислу те речи (Пословице 11:2). Али тиме је потврдио и једну дубоку истину. Сам Јехова је мерило за то шта је добро. Само он има суверено право да одређује шта је добро, а шта зло. Адам и Ева су тиме што су бунтовно убрали плод с дрвета спознања добра и зла желели да присвоје то право за себе. За разлику од њих, Исус понизно препушта Оцу да поставља мерила.

7 Штавише, Исус је знао да је Јехова извор свега што је стварно добро. Он је Давалац ’сваког доброг дара и сваког савршеног поклона‘ (Јаков 1:17).  Размотримо како се Јеховина доброта види у његовој дарежљивости.

Доказ Јеховине обилне доброте

8. Како Јехова показује доброту према целом човечанству?

8 Сви људи који су икада живели имали су користи од Јеховине доброте. Псалам 145:9 каже: „Добар је Јехова свима“ (курзив наш). Који су неки примери његове свеобухватне доброте? Библија каже: „Себе није оставио без сведочанства чинећи добро, дајући вам кишу с неба и плодна раздобља, до ситости пунећи ваша срца јелом и весељем“ (Дела апостолска 14:17). Да ли те је икада одушевило неко укусно јело? Да Јехова није био добар те обликовао ову планету са залихама воде које се стално обнављају и ’плодним раздобљима‘ у којима се производи обиље хране,  не би било ни јела. Јехова испољава такву доброту не само према онима који га воле него према свима. Исус је рекао: „Он даје да његово сунце излази и злима и добрима и да киша пада и на праведне и на неправедне“ (Матеј 5:45).

Јехова ’даје кишу с неба и плодна раздобља‘

9. Како јабука говори у прилог Јеховиној доброти?

9 Многи олако гледају на крајњу дарежљивост којом је човечанство обасуто захваљујући сталном деловању сунца, кише и плодних раздобља. Осмотри, рецимо, јабуку. То је уобичајено воће којег има на свим поднебљима ове планете. Па ипак, она је лепа, укусна за јело и пуна освежавајућег сока и  важних хранљивих састојака. Да ли си знао да у свету постоји око 7 500 различитих сорти јабука, у нијансама од црвених до златних, од жутих до зелених, и величине нешто веће од вишње па до величине грејпфрута? Ако си држао сићушно јабуково семе у руци, видео си да не изгледа ништа посебно. Али из њега израсте једно од најлепших дрвећа (Песма над песмама 2:3). Сваког пролећа, јабуково дрво се окити дивним цветовима; сваке јесени доноси плод. Сваке године — и тако чак 75 година — просечно дрво јабуке роди толико воћа да се напуни 19 гајби од по 20 килограма!

Из овог мајушног семена израсте дрво које деценијама може хранити и радовати људе

10, 11. Како чула говоре у прилог Божјој доброти?

10 У својој бескрајној доброти, Јехова нам је дао тело које је ’дивно саздано‘, с чулима која су тако обликована да можемо запажати његова дела и уживати у њима (Псалам 139:14). Размисли још једном о стварима описаним на почетку овог поглавља. Који призори причињавају радост у тим тренуцима? Румени обрашчићи раздраганог детета. Кишна завеса која се спушта на поља. Црвени, златни и љубичасти тонови при заласку сунца. Људско око је тако конструисано да може разликовати преко 300 000 боја! Чуло слуха запажа нијансе тонова у неком драгом гласу, шуштање ветра кроз лишће, одушевљен смех малог детета. Како то да можемо уживати у таквим призорима и звуцима? Библија каже: „Ухо које чује, око које види, обоје је Јехова начинио“ (Пословице 20:12). Али, то су само два чула.

11 Чуло мириса је још један доказ Јеховине доброте. Људски нос може разликовати око 10 000 мириса. Размисли само о неким од њих: мирис твог омиљеног јела, цвећа, опалог лишћа, мирис дима пријатне ватре. И твоје чуло додира ти омогућује да осетиш миловање поветарца по лицу, охрабрујућ загрљај вољене  особе, пријатно глатко воће у руци. Када га загризеш, на сцену ступа чуло укуса. Појављује се читава палета укуса док језичне папиле откривају финоћу коју ствара компликован хемијски састав воћа. Заиста имамо све разлоге да ускликнемо Јехови: „Велика ли је доброта твоја што чуваш за оне који те се боје!“ (Псалам 31:20). Међутим, како Јехова ’чува‘ доброту за оне који имају страх пред њим?

Доброта с вечним користима

12. Које су припреме од Јехове најважније, и зашто?

12 Исус је рекао: „Писано је: ’Неће човек живети само од хлеба, него од сваке речи која излази из Јеховиних уста‘“ (Матеј 4:4). Дакле, Јеховине духовне припреме нам могу донети и више добра него физичке припреме, јер воде до вечног живота. У 8. поглављу ове књиге приметили смо да је Јехова у овим последњим данима користио своју моћ да обнавља како би створио духовни рај. Једна битна одлика тог раја јесте обиље духовне хране.

13, 14. (а) Шта је пророк Језекиљ видео у визији, и шта она значи за нас данас? (б) Које животоважне духовне припреме Јехова чини за своје верне слуге?

13 У једном библијском пророчанству о великој обнови, пророк Језекиљ је имао визију о обновљеном и прослављеном храму. Из тог храма је текла вода, која је надолазила све док није постала ’река‘. Куда год је текла, та река је доносила благослове. На њеним обалама је расло дрвеће чији су плодови служили за храну и излечење. Река је чак донела живот и плодност сланом, беживотном Мртвом мору! (Језекиљ 47:1-12ДК). Али, шта је све то значило?

14 Ова визија је показивала да ће Јехова обновити чисто обожавање, које је приказано храмом који је Језекиљ видео. Божје припреме за живот ће, попут реке из визије, све обилније тећи према његовом  народу. Од времена обнове чистог обожавања 1919, Јехова благосиља свој народ припремама које доносе живот. Како? Па, Библија, библијска литература, састанци и конгреси служе да важне истине дођу до милиона људи. Јехова посредством тога поучава људе о најважнијој од свих припрема за живот — о Христовој откупној жртви која доноси чист положај пред Јеховом и наду у вечни живот свима који стварно воле Бога и имају страх пред њим. * Зато, док свет у овим последњим данима трпи духовну глад, Јеховин народ се радује духовној гозби (Исаија 65:13).

15. У ком ће смислу Јеховина доброта тећи према верним људима током Христове Миленијумске владавине?

15 Али када овај свет буде дошао свом крају, река из Језекиљеве визије неће престати да тече. Баш напротив, она ће тећи још обилније током Христове Миленијумске владавине. Тада ће Јехова, путем Месијанског Краљевства, применити пуну вредност Исусове жртве, постепено доводећи верне људе до савршенства. Како ћемо тада клицати због Јеховине доброте!

Још неки аспекти Јеховине доброте

16. Како Библија показује да Јеховина доброта обухвата и друге особине, и које су неке од њих?

16 Јеховина доброта укључује више од дарежљивости. Бог је рекао Мојсију: „Учинићу да прође сва доброта моја пред тобом и прогласићу пред тобом име Јеховино.“ Извештај мало даље каже: „Јехова прође испред њега и викну: Јехова, Јехова, Бог милостив и милосрдан, спор на гнев и обилан добротом и верношћу [’истином‘, NW]“ (Излазак 33:19; 34:6). Дакле,  Јеховина доброта обухвата више изврсних особина. Осмотримо само две од њих.

17. Како се Јехова опходи према обичним несавршеним људима, и која га особина наводи на то да тако поступа?

17 „Милостив.“ Ова особина чини да Јехова буде љубазан и приступачан у опхођењу према својим створењима. Уместо да је груб, хладан или окрутан, као што је то често случај са онима који имају власт, Јехова је нежан и љубазан. На пример, Јехова је рекао Авраму: „Подигни сад [„молим те“, NW] очи своје, па погледај с места где си на север и на југ, на исток и на запад“ (Постање 13:14). Многи преводи изостављају речи „молим те“. Али библичари примећују да текст на изворном хебрејском садржи једну речцу која ту изјаву мења из заповести у љубазну молбу. Има још таквих сличних примера (Постање 31:12; Језекиљ 8:5NW). Замисли, Суверен свемира каже „молим те“ обичним људима! У свету у ком су грубост, агресивност и неотесаност тако уобичајени, зар није окрепљујуће размишљати о томе како је наш милостиви Бог Јехова пријатан и приступачан?

18. У ком смислу је Јехова ’обилан истином‘, и зашто су те речи охрабрујуће?

18 ’Обилан истином.‘ Непоштење је постало тренд данашњег света. Али Библија нас подсећа: „Није Бог човек, па да би слагао“ (Бројеви 23:19). У ствари, у Титу 1:2 се каже да „Бог... не може да лаже“. Он је превише добар да би лагао. Према томе, Јеховина обећања су апсолутно поуздана; његове речи ће се сигурно увек испунити. За Јехову се чак каже да је ’Бог истине‘ (Псалам 31:6). Он не само што не говори неистину него и шири обиље истине. Он није затворен, уздржан нити тајновит; уместо тога, он великодушно просветљује своје верне слуге мудрошћу  из своје неисцрпне ризнице. * Он их чак учи како да живе по истинама које он пружа, како би могли да ’ходе у истини‘ (3. Јованова 3). Како онда Јеховина доброта треба да утиче на нас лично?

’Блистај због доброте Јеховине‘

19, 20. (а) Како је Сатана пробао да поткопа Евино поверење у Јеховину доброту, и с каквим резултатом? (б) Како Јеховина доброта треба да утиче на нас, и зашто?

19 Када је Сатана искушавао Еву у Еденском врту, он је суптилно почео да поткопава њено поверење у Јеховину доброту. Јехова је рекао Адаму: „Једи слободно са сваког дрвета у врту.“ Од хиљада дрвећа која су украшавала тај врт, Јехова је само с једног забранио да једу. Па ипак, запази како је Сатана срочио своје прво питање упућено Еви: „Је ли баш казао Бог: нећете јести са свакога дрвета у врту?“ (Постање 2:9, 16; 3:1). Сатана је изврнуо Јеховине речи како би навео Еву да помисли да Јехова ускраћује нешто добро. Нажалост, та тактика је успела. Ева је, као и многи мушкарци и жене након ње, почела да сумња у доброту Бога који јој је дао све што је имала.

20 Знамо до колике је туге и патње дошло услед такве сумње. Послушајмо зато речи из Јеремије 31:12: „Они ће сигурно... блистати због доброте Јеховине.“ Јеховина доброта заиста треба да учини да блистамо од радости. Никада не треба да сумњамо у потицаје нашег Бога, који је препун доброте. У потпуности можемо да му верујемо, јер он жели све најбоље онима који га воле.

21, 22. (а) Који су неки начини на које би могао да реагујеш на Јеховину доброту? (б) Коју ћемо особину размотрити у следећем поглављу, и како се она разликује од доброте?

 21 Осим тога, радосни смо кад нам се пружи прилика да разговарамо с другима о Божјој доброти. Псалам 145:7 (ДК) овако каже о Јеховином народу: „Хвалиће велику доброту твоју.“ Ми сваког дана свог живота на неки начин извлачимо корист из Јеховине доброте. Зашто нам не би постала навика да сваки дан захваљујемо Јехови за његову доброту, и то на што конкретнији начин? Размишљање о тој особини, свакодневно захваљивање Јехови за њу и говорење другима о њој помоћи ће нам да опонашамо нашег доброг Бога. И док тражимо начине да чинимо добро, као што то Јехова чини, још више ћемо му се приближити. Остарели апостол Јован је написао: „Вољени, немој се угледати на оно што је зло, него на оно што је добро. Ко чини добро, потиче од Бога“ (3. Јованова 11).

22 Јеховина доброта је повезана и с другим особинама. На пример, Бог је ’обилан лојалном љубављу‘ (Излазак 34:6NW). Ова особина је специфичнија од доброте, јер је Јехова испољава нарочито према својим верним слугама. У следећем поглављу ћемо сазнати како он то ради.

^ одл. 14 Не постоји већи пример Јеховине доброте него што је откупнина. Од свих милиона духовних створења које је могао изабрати, Јехова је изабрао да у нашу корист умре његов вољени, јединорођени Син.

^ одл. 18 Библија с добрим разлогом повезује истину са светлом. „Пуштај светлост своју и истину своју“, певао је псалмиста (Псалам 43:3). Јехова пушта обиље духовног светла на оне који желе да их он поучи, то јест просветли (2. Коринћанима 4:6; 1. Јованова 1:5).