Пређи на садржај

Пређи на садржај

 15. ПОГЛАВЉЕ

Исус ’поставља правду на земљи‘

Исус ’поставља правду на земљи‘

1, 2. Којом се приликом Исус разгневио, и зашто?

ИСУС је био видно љут — и то с добрим разлогом. Можда ти је тешко да га замислиш као таквог, јер је био врло благ човек (Матеј 21:5). Наравно, он се и даље савршено контролисао, јер је његов гнев био праведан. * Али шта је толико изнервирало овог мирољубивог човека? Једна велика неправда.

2 Исус је волео храм у Јерусалиму. То је било једино свето место на целом свету које је било посвећено обожавању његовог небеског Оца. Јевреји из многих земаља преваљивали су велике раздаљине да би тамо вршили обожавање. Чак су долазили и богобојазни незнабошци, који су улазили у храмско двориште које је било одвојено за њих. Али на почетку своје службе, Исус је дошао у храм и наишао на ужасан призор. То место је више личило на пијацу него на дом за обожавање! Врвело је од трговаца и мењача новца. Међутим, шта је ту било неправедно? За те људе, Божји храм је био само једно место на ком треба искористити људе — чак их опљачкати. Како то? (Јован 2:14).

3, 4. Које је похлепно искориштавање постојало у Јеховином дому, и шта је Исус предузео да би то исправио?

3 Религиозне вође су увеле правило да се за плаћање храмског пореза могла користити само специфична врста новчића. Посетиоци су морали да замене свој новац како би дошли до тих новчића. Зато су мењачи  новца поставили своје столове у самом храму, наплаћујући таксу за сваку трансакцију. На продаји животиња се такође пуно зарађивало. Посетиоци који су желели да принесу жртву могли су да купе животињу од било ког трговца у граду, али храмски службеници су лако могли одбацити њихове животиње као неподесне. Међутим, животиње купљене у храму сигурно су се прихватале. Пошто су људи тако били препуштени њима на милост и немилост, трговци су понекад одређивали претерано високе цене. * То је било горе од неумесне трговине. То се граничило с пљачком!

„Носите то одавде!“

4 Исус није могао трпети такву неправду. То је био дом његовог Оца! Направио је бич од ужади и истерао говеда и овце из храма. Затим је кренуо ка мењачима новца и преврнуо им столове. Замисли како се сав тај новац расуо по мермерном поду! Он је строго наредио људима који су продавали голубове: „Носите то одавде!“ (Јован 2:15, 16). Изгледа да се нико није усудио да се супротстави овом храбром човеку.

„Какав отац, такав син“

5-7. (а) Како је Исусово предљудско постојање утицало на његов осећај за правду, и шта можемо научити када проучавамо његов пример? (б) Како се Христ борио против неправди у вези с Јеховиним суверенитетом и Његовим именом?

5 Наравно, трговци су поново дошли. Око три године касније, Исус се суочио са истом неправдом, и овог пута је цитирао лично Јеховине речи у вези с онима који су од Његовог дома направили „разбојничку пећину“ (Матеј 21:13; Јеремија 7:11). Да, када је видео похлепно искориштавање народа и скрнављење  Божјег храма, Исус се осећао попут свог Оца. И то уопште не чуди! Исуса је његов небески Отац поучавао безброј милиона година. Као резултат тога, он је био испуњен Јеховиним осећајем за правду. Показао се као живи пример изреке: „Какав отац, такав син“. Зато, ако желимо да имамо јасну представу о Јеховиној особини правде, најбоље је да размишљамо о примеру Исуса Христа (Јован 14:9, 10).

6 Јеховин јединорођени Син је био присутан када је Сатана неправедно назвао Јехову Бога лажовом и када је довео у питање праведност Његовог владања. Какав клеветник! Син је чуо и када је Сатана касније тврдио да Јехови нико неће служити несебично, из љубави. Сигурно је Син због ових лажних оптужби осећао бол у свом праведном срцу. Мора да је био узбуђен када је сазнао да ће играти кључну улогу у исправљању тих ствари! (2. Коринћанима 1:20). Како ће он то урадити?

7 Као што смо сазнали у 14. поглављу, Исус Христ је дао коначни, завршни одговор на Сатанино оспоравање беспрекорности Јеховиних створења. Исус је тиме положио темељ за коначно оправдање Јеховиног суверенитета и посвећење Његовог имена. Као Јеховин Заступник, Исус ће успоставити Божју правду у целом свемиру (Дела апостолска 5:31). Његов живот на Земљи је исто тако одражавао Божју правду. Јехова је овако рекао о њему: „Ставићу свој дух на њега, и он ће нацијама јасно показати шта је правда“ (Матеј 12:18). Како је Исус испунио те речи?

Исус разјашњава „шта је правда“

8-10. (а) Како су усмене традиције јеврејских религиозних вођа подстицале на презир према нејеврејима и женама? (б) На који су начин усмени закони претворили Јеховин закон о сабату у бреме?

8 Исус је волео Јеховин Закон и живео је по њему. Али религиозне вође његовог времена су искривиле  и погрешно примењивале тај Закон. Исус им је рекао: „Тешко вама, писмозналци и фарисеји, лицемери... занемарили сте оно што је у Закону важније, наиме правду и милосрђе и верност“ (Матеј 23:23). Несумњиво, ти учитељи Божјег Закона нису јасно показали „шта је правда“. Уместо тога, замаглили су Божју правду. Како? Осмотри неколико примера.

9 Јехова је упутио свој народ да се држи одвојено од паганских народа који су га окруживали (1. Краљевима 11:1, 2). Међутим, неке фанатичне религиозне вође су подстицале народ да на све нејевреје гледају с презиром. У Мишни се чак налазило ово правило: „Стока се не сме оставити у гостионицама незнабожаца пошто се сумња да су бестијални.“ Такве свеобухватне предрасуде против свих нејевреја биле су неправедне и потпуно супротне духу Мојсијевог закона (Левитска 19:34). Друга људска правила су понижавала жене. Усмени закон је говорио да жена треба да иде иза, а не испред мужа. Човек је био упозорен да не разговара са женом на јавном месту, чак ни са својом супругом. Као и робовима, женама није било дозвољено да сведоче на суду. Чак је постојала једна јавна молитва у којој су мушкарци захваљивали Богу што нису жене.

10 Религиозне вође су затрпале Божји Закон гомилом људских правила и одредби. Рецимо, закон о сабату је једноставно забрањивао рад на сабат, и тиме је одвајао тај дан за обожавање, духовну окрепу и одмор. Али фарисеји су од тог закона направили бреме. Они су дали себи за право да одлучују шта тачно значи „рад“. Као рад су окарактерисали 39 различитих активности, као што су жетва или лов. Те категорије су покренуле безброј питања. Ако би човек убио буву на сабат, да ли је ловио? Ако би кидао класје жита како би јео док је у пролазу, да ли је жњео? Ако би излечио некога ко је болестан, да ли је радио? Таква  питања су се осматрала уз крута, детаљна правила.

11, 12. Како је Исус изразио своје противљење небиблијским традицијама фарисеја?

11 Како ће Исус у таквој атмосфери помоћи људима да схвате шта је правда? Он је у својим учењима и у начину на који је живео заузео храбар став против тих религиозних вођа. Осмотри најпре нека његова учења. Он је директно осудио њихова безбројна људска правила, говорећи: „Обезвређујете Божју реч својим предањем које сте пренели“ (Марко 7:13).

12 Исус је снажним речима поучавао да фарисеји нису били у праву у вези са законом о Сабату — да су заправо промашили сврху тог закона. Он је објаснио да је Месија „Господар сабата“ и да стога има свако право да лечи људе на сабат (Матеј 12:8). Да би то нагласио, јавно је вршио чудесна излечења на сабат (Лука 6:7-10). Таква излечења су била предслика излечења која ће он извршавати широм света током своје Хиљадугодишње владавине. Тај Миленијум ће бити највећи Сабат, када ће се цело човечанство најзад одморити од векова рада под теретом греха и смрти.

13. Који је закон успостављен као резултат Христове земаљске службе, и како се он разликује од претходног закона?

13 Исус је јасно показао шта је правда и путем једног новог закона, ’Христовог закона‘, који је успостављен након што је он завршио своју земаљску службу (Галатима 6:2). За разлику од свог претходника, Мојсијевог закона, овај нови закон се доста заснивао на начелима, а не на низ писаних заповести. Међутим, он има и неке директне заповести. Једну од њих Исус је назвао ’нова заповест‘. Исус је све своје ученике поучавао томе да воле једни друге као што је он њих волео (Јован 13:34, 35). Да, самопожртвована љубав треба да буде ознака свих који живе по ’Христовом закону‘.

 Живи пример правде

14, 15. Како је Исус показао да је свестан граница свог ауторитета, и зашто је то охрабрујуће?

14 Исус није само поучавао о љубави. Он је живео по ’Христовом закону‘. Цео његов живот је био прожет тим законом. Осмотри три начина на која је Исус својим животом јасно показао шта је правда.

15 Као прво, Исус је савесно избегавао да почини неку неправду. Можда си приметио да до многих неправди долази када несавршени људи постану арогантни или када прекораче исправне границе свог ауторитета. Исус није то урадио. Једном приликом је Исусу пришао један човек и рекао: „Учитељу, реци мом брату да подели са мном наследство.“ Какав је био Исусов одговор? „Човече, ко је мене поставио за судију или за делитеља над вама?“ (Лука 12:13, 14). Није ли ово задивљујуће? Исусов интелект, његово просуђивање, па чак и степен ауторитета који је добио од Бога били су већи него код било кога другог на Земљи; па ипак, он је одбио да се умеша у ту ствар, пошто није добио посебан ауторитет за то. Исус је увек био скроман у томе, чак и током хиљада година свог предљудског постојања (Јуда 9). То јасно показује да Исус понизно препушта Јехови да Он одреди шта је праведно.

16, 17. (а) Како је Исус показивао правду када је проповедао добру вест о Божјем Краљевству? (б) Како је Исус поучио томе да је истинска правда пропраћена милосрђем?

16 Као друго, Исус је показивао правду у начину на који је проповедао добру вест о Божјем Краљевству. Он није показивао никакву пристраност. Уместо тога, искрено је настојао да дође до свих људи, били они богати или сиромашни. Насупрот томе, фарисеји су одбацили сиромашан, обичан народ и означили га презривим изразом амхарец, то јест „народ земље“. Исус је храбро исправио ту неправду. Када је поучавао људе доброј вести — или када је у повезаности с тиме јео с њима, хранио их, лечио или их чак ускрсавао — он је подупирао  правду Бога који жели да се дође до ’свих врста људи‘ * (1. Тимотеју 2:4).

17 Као треће, Исусов осећај за правду је био пропраћен осећајем милосрђа. Он се трудио да помогне грешницима (Матеј 9:11-13). Спремно је прискакао у помоћ људима који нису имали моћ да се заштите. На пример, Исус се није придружио религиозним вођама у унапређивању неповерења према свим незнабошцима. Милосрдно је помагао некима од њих и поучавао их, иако је његова мисија била првенствено међу Јеврејима. Пристао је да изврши чудесно излечење за једног римског официра, рекавши: „Ни код кога у Израелу нисам нашао тако велику веру“ (Матеј 8:5-13).

18, 19. (а) На које је начине Исус унапређивао достојанство жена? (б) Како нам Исусов пример помаже да видимо везу између храбрости и правде?

18 Слично томе, Исус није подржавао раширена гледишта о женама. Уместо тога, храбро је радио оно што је праведно. Сматрало се да су Самарићанке нечисте попут незнабожаца. Па ипак, Исус се није устезао да проповеда једној Самарићанки на бунару код Сихара. У ствари, то је прва жена којој је Исус отворено казао да је обећани Месија (Јован 4:6, 25, 26). Фарисеји су говорили да жене не треба поучавати Божјем закону, али Исус је улагао пуно времена и снаге у поучавање жена (Лука 10:38-42). И премда се по традицији женама није могло веровати да ће дати поуздано сведочанство, Исус је узвисио неколико жена давши им предност да буду прве особе које су га виделе након ускрсења. Чак им је рекао да иду и о овом најважнијем  догађају испричају његовим ученицима који су били мушкарци! (Матеј 28:1-10).

19 Да, Исус је јасно показао нацијама шта је правда. Он је то у многим случајевима чинио уз лични ризик. Исусов пример нам помаже да видимо да подупирање правде захтева храброст. На месту је што је назван ’лавом који је из Јудиног племена‘ (Откривење 5:5). Сети се да је лав симбол храброг исказивања правде. Међутим, Исус ће у блиској будућности остварити још већу правду. Он ће у најпотпунијем смислу поставити ’правду на земљи‘ (Исаија 42:4).

Месијански Краљ ’поставља правду на земљи‘

20, 21. Како Месијански Краљ у наше време унапређује правду широм Земље и у хришћанској скупштини?

20 Откад је 1914. године постао Месијански Краљ, Исус унапређује правду на Земљи. Како? Он ради на испуњењу свог пророчанства које се налази у Матеју 24:14. Исусови следбеници на Земљи поучавају људе из свих нација истини о Јеховином Краљевству. Они као и Исус проповедају на непристран и праведан начин, гледајући да свакоме — младима или старима, богатима или сиромашнима, мушкарцима или женама — пруже прилику да упознају Јехову, Бога правде.

21 Исус поставља правду и у хришћанској скупштини, чији је Поглавар. Као што је проречено, он пружа „дарове [у облику] људи“, верне хришћанске старешине који предводе у скупштини (Ефешанима 4:8-12). Такви људи следе пример Исуса Христа у постављању правде док пасу драгоцено Божје стадо. Они увек имају на уму да Исус жели да се с његовим овцама праведно поступа — без обзира на положај, утицај или материјално стање.

22. Шта Јехова мисли о раширеној неправди у данашњем свету, и у коју сврху је поставио свог Сина?

22 Међутим, Исус ће у блиској будућности поставити правду на Земљи на један начин без преседана. Неправда  је у овом поквареном свету веома раширена. Свако дете које умре од глади жртва је неопростиве неправде, нарочито када помислимо на новац и време који се троше на производњу оружја и удовољавање себичним хировима оних који теже за задовољствима. Милиони беспотребних смртних случајева сваке године само су један облик неправде која изазива Јеховин праведан гнев. Да би трајно окончао сву неправду, Он је поставио свог Сина да води праведан рат против целог овог злог система ствари (Откривење 16:14, 16; 19:11-15).

23. Како ће Христ након Армагедона унапређивати правду у сву вечност?

23 Међутим, Јеховина правда захтева још нешто осим уништења злих. Он је свог Сина поставио и да би владао као „Кнез мира“. Након рата од Армагедона, Исусова владавина ће успоставити мир на целој Земљи, и он ће владати „правдом“ (Исаија 9:6, 7). Исус ће тада уживати у исправљању свих неправди које су проузроковале толико бола и патњи у свету. Он ће у сву вечност верно подупирати Јеховину савршену правду. Зато је јако важно да гледамо да сада опонашамо Јеховину правду. Хајде да видимо како то можемо чинити.

^ одл. 1 Исус је у испољавању праведног гнева био попут Јехове, који је ’пун гнева‘ на све што је зло (Наум 1:2). На пример, након што је свом својеглавом народу казао да су од његове куће направили ’пећину хајдучку‘, Јехова је рекао: „Гнев мој и јарост се моја на то место распаљују“ (Јеремија 7:11, 20).

^ одл. 3 Према Мишни, неколико година касније је избио протест због високе цене по којој су се продавали голубови у храму. Цена је одмах спуштена скоро 99 посто! Ко је профитирао из те уносне трговине? Неки историчари указују на то да је храмску трговину држао дом првосвештеника Ане, што је тој свештеничкој породици доносило огромно богатство (Јован 18:13).

^ одл. 16 Фарисеји су сматрали да је тај убоги народ, који није познавао Закон, био „проклет“ (Јован 7:49). Говорили су да човек не треба чак ни да поучава такве људе, нити да послује с њима, нити да једе с њима, нити да се моли с њима. Дозволити ћерки да се уда за некога од њих било би горе него је дати дивљим зверима. Сматрали су да такви незнатни људи немају право на наду у ускрсење.