Пређи на садржај

Пређи на садржај

 12. ПОГЛАВЉЕ

„Има ли код Бога неправде?“

„Има ли код Бога неправде?“

1. Како на нас може утицати нека неправда?

ОСТАРЕЛОЈ удовици је на превару узета уштеђевина. Мајка каменог срца је оставила беспомоћну бебу. Човек је затворен због злочина који није починио. Како реагујеш на овакве ситуације? Вероватно те свака од њих узнемирава, и то је сасвим разумљиво. Ми људи имамо снажан осећај за исправно и неисправно. Љутимо се када се почини нека неправда. Желимо да се жртви надокнади штета и да се преступник изведе пред лице правде. Ако до тога не дође, можда се питамо: ’Да ли Бог види шта се дешава? Зашто не уради нешто?‘

2. Како је Авакум реаговао на неправду, и зашто га Јехова није критиковао због тога?

2 Верне Јеховине слуге су кроз историју постављале слична питања. Рецимо, пророк Авакум се овако молио Богу: „Зашто пушташ да видим безакоње, и да гледам муку и грабеж и насиље пред собом?“ (Авакум 1:3ДК). Јехова није критиковао Авакума за његово искрено питање, јер је Он тај који је у људе усадио осећај за правду. Да, Јехова има дубок осећај за правду и у извесној мери је и нас обдарио тиме.

Јехова мрзи неправду

3. Зашто се може рећи да је Јехова свеснији неправде него ми?

3 Јехова је свестан неправде. Он види шта се дешава. Библија нам о Нојевим данима каже: „Јехова виде да је неваљалство људи велико на земљи, и да су све мисли срца њихова свагда само к злу управљене“ (Постање 6:5). Осмотри шта је све значила та изјава. Често се наше опажање неправде темељи на неколико  ствари које смо или чули или лично доживели. За разлику од тога, Јехова је свестан неправде на глобалном нивоу. Он види сваку неправду! Штавише, он може разабрати склоности срца — покварено размишљање које стоји иза неправедних поступака (Јеремија 17:10).

4, 5. (а) Како Библија показује да Јехова брине за оне према којима се неправедно поступа? (б) Како неправда утиче на самог Јехову?

4 Али Јехова чини више него да само запази неправду. Он и брине о онима који су жртве неправде. Када је Јеховин народ трпео окрутност непријатељског народа, Јехови је било жао док је слушао ’њихов вапај против оних који су их мучили и угњетавали‘ (Судије 2:18). Можда си приметио да неки људи што више неправде виде, то више огуглају на њу. С Јеховом није тако! Он око 6 000 година гледа сву неправду на земљи, а његова мржња према њој ипак није ослабила. Напротив, Библија нас уверава да су му одвратне ствари као што су „лажљиви језик“, „руке што праву крвцу проливају“ и ’криви сведок који лаж говори‘ (Пословице 6:16-19).

5 Осмотри такође како је Јехова снажно критиковао неправедне вође у Израелу. „Не треба ли вама правду познавати?“ надахнуо је свог пророка да их пита. Након што је сликовито описао како су злоупотребљавали моћ, Јехова је прорекао какав ће бити крај тих покварених људи: „Завапиће они тада ка Јехови, али он им неће одговорити! Сакриће он у то време лице своје од њих јер су они зла дела радили“ (Михеј 3:1-4). Јехова се гнуша на неправду! Он је чак доживљава на самом себи! Сатана му се већ хиљадама година неправедно изругује (Пословице 27:11). Осим тога, на Јехову је утицао најужаснији чин неправде када је његов Син, који „није учинио грех“, био погубљен као неки злочинац (1. Петрова 2:22; Исаија  53:9). Сасвим је јасно да је Јехова свестан невоља оних који доживљавају неправду и да није равнодушан.

6. Како можда реагујемо када доживимо неправду, и зашто?

6 Па ипак, када видимо неправду — или када сами постанемо жртва непоштеног поступања — сасвим је природно да бурно реагујемо. Створени смо по Божјем обличју, а неправда је потпуно супротна свему што Јехова представља (Постање 1:27). Зашто онда Бог допушта неправду?

Спорно питање Божјег суверенитета

7. Опиши како је био оспорен Јеховин суверенитет.

7 Одговор на ово питање има везе са спорним питањем суверенитета. Као што смо видели, Створитељ има право да влада над Земљом и над свима који живе на њој (Псалам 24:1; Откривење 4:11). Међутим, на самом почетку људске историје био је оспорен Јеховин суверенитет. Како је дошло до тога? Јехова је првом човеку, Адаму, заповедио да не једе са извесног дрвета у врту који је био његов рајски дом. А шта ако он не би послушао? „Умрећеш“, рекао му је Бог (Постање 2:17). Божја заповест није представљала никакву потешкоћу ни Адаму ни његовој жени Еви. Међутим, Сатана је убедио Еву да их је Бог претерано ограничавао. Шта би било ако би она заиста јела с тог дрвета? Сатана је директно рекао Еви: „Нећете ви умрети; него Бог зна да ће вам се у онај дан у који окусите с њега отворити очи, па ћете постати као богови, познајући добро и зло“ (Постање 3:1-5, курзив наш).

8. (а) Шта је Сатана наговестио оним што је рекао Еви? (б) Шта је Сатана оспорио с обзиром на Божји суверенитет?

8 Сатана овом изјавом није наговестио само то да је Јехова ускратио Еви пресудне информације него и да ју је лагао. Сатана је пазио да не доведе у питање  чињеницу да Бог јесте суверен. Уместо тога, он је оспорио правоваљаност, основаност и праведност Његовог суверенитета. Другим речима, тврдио је да Јехова није исказивао свој суверенитет на праведан начин и на добро својих поданика.

9. (а) Која је важна питања покренула Сатанина лаж? (б) Зашто Јехова није једноставно уништио бунтовнике?

9 Након тога су и Адам и Ева показали непослушност тиме што су јели са забрањеног дрвета. Због своје непослушности су морали бити кажњени смрћу, баш као што је Бог и одредио. Сатанина лаж је покренула нека јако важна питања: Да ли Јехова стварно има право да влада над човечанством или човек треба сам да влада? Да ли Јехова свој суверенитет испољава на најбољи могући начин? Јехова је могао употребити своју огромну моћ како би одмах уништио побуњенике. Али питања која су се појавила односила су се на Божје владање, а не на његову моћ. Стога уклањање Адама, Еве и Сатане не би потврдило праведност Божјег владања. Напротив, само би још више довело у питање његово владање. Једини начин да се утврди да ли људи могу успешно сами владати, независно од Бога, био је да прође више времена.

10. Шта је историја показала с обзиром на људско владање?

10 Шта је време показало? Људи су хиљадама година експериментисали са свакаквим облицима владавина, укључујући и аутократију, демократију, социјализам и комунизам. Али све се оне могу сажети једном отвореном изјавом из Библије: „Влада човјек над човјеком на зло његово“ (Приче Соломунове 8:9ДК). Пророк Јеремија је с добрим разлогом рекао: „Знам Јехова! Пут човека није њему у власти, не може човек када ходи да управља корацима својим“ (Јеремија 10:23).

11. Зашто је Јехова дозволио да људска породица пати?

 11 Јехова је од почетка знао да ће људска независност, то јест самостално владање, проузроковати много патње. Да ли је онда неправедно с његове стране што је дозволио да уследи оно што је било неминовно? Никако! Да то прикажемо: претпоставимо да имаш дете којем је потребна операција како би се излечило од неког обољења опасног по живот. Ти схваташ да ће операција довести до тога да твоје дете до извесне мере пати и јако ти је жао због тога. Али, у исто време знаш и то да ће му та операција омогућити да касније има боље здравље. Слично томе је и Бог знао — чак је и прорекао — да ће то што ће дозволити да људи владају донети са собом извесну меру бола и патње (Постање 3:16-19). Али, он је такође знао и да ће трајно и право олакшање бити могуће само ако дозволи да цело човечанство види последице до којих је довела побуна. Тако би ово спорно питање могло бити решено трајно, једном заувек.

Спорно питање човекове беспрекорности

12. Као што је приказано у Јововом случају, коју је оптужбу Сатана изнео против људи?

12 Постоји још нешто када је реч о спорном питању. Када је оспорио правоваљаност и праведност Божјег владања, Сатана није оклеветао само Јехову и Његов суверенитет; оклеветао је и Божје слуге у погледу њихове беспрекорности. Запази, рецимо, шта је Сатана рекао Јехови с обзиром на праведног човека Јова: „Ниси ли га ти подигао, њега и дом његов и све што је његово? Дела руку његових благословио си, и стада његова прекрилише земљу. Али испружи руку своју,  дотакни се онога што све има, и сигуран сам да ће те у очи опсовати“ (Јов 1:10, 11).

13. Шта је Сатана индиректно рекао својим оптужбама против Јова, и како су у то укључени сви људи?

13 Сатана је тврдио да је Јехова користио своју заштитничку моћ да би поткупио Јова да му буде одан. То је надаље подразумевало да је Јовова беспрекорност била чиста варка, да је он обожавао Бога само ради онога што је могао за узврат добити. Сатана је тврдио да би чак и Јов, ако би био лишен Божјег благослова, проклео Створитеља. Сатана је знао да је Јов био изузетан, да је био „добар... и праведан човек, који се боји Бога и уклања се од зла“. * Зато, ако би могао сломити Јовову беспрекорност, шта би то говорило о осталим људима? Тако је Сатана заправо довео у питање лојалност свих оних који желе да служе Богу. Заиста, проширујући ово спорно питање, Сатана је рекао Јехови: „Све што човек [а не само Јов] има даће за живот свој“ (Јов 1:8; 2:4, курзив наш).

14. Шта је историја показала с обзиром на Сатанину оптужбу против људи?

14 Време је показало да су многи, попут Јова, остали лојални Јехови упркос искушењима — супротно Сатаниној тврдњи. Они су обрадовали Јеховино срце својим верним животом, и тако су дали Јехови одговор на Сатанину хвалисаву тврдњу да ће људи престати да служе Богу када буду изложени тешкоћама (Јеврејима 11:4-38). Да, особе искреног срца су одбиле да окрену леђа Богу. Чак и када су их збуњивале најмучније ситуације, још више су се ослањали на Јехову да им он да снагу да издрже (2. Коринћанима 4:7-10).

15. Која би се питања могла појавити у погледу Божјих прошлих и будућих пресуда?

 15 Али Јеховино исказивање правде укључује више од само спорних питања суверенитета и човекове беспрекорности. Библија нас извештава о Јеховиним пресудама над појединцима, па чак и над читавим народима. У њој се налазе и пророчанства о пресудама које ће он извршити у будућности. Зашто можемо бити уверени да је Јехова био и да ће бити праведан у својим пресудама?

Зашто је Божја правда неприкосновена

Јехова никада неће „учинити да погине и праведник с неправедним“

16, 17. Који примери показују да људи имају ограничено виђење ствари када је реч о истинској правди?

16 Што се тиче Јехове, с правом се може рећи: „Сви путови његови [су] правда“ (5. Мојсијева 32:4ДК). Нико од нас не може тако нешто тврдити за себе, јер наше ограничено виђење ствари често замагли наше схватање тога шта је исправно. Осмотри, рецимо, пример Аврахама. Он је молио Јехову у вези с уништењем Содома — упркос тамошњем раширеном злу. Он је овако питао Јехову: „Хоћеш ли ти учинити да погине и праведник с неправедним?“ (Постање 18:23-33). Наравно, одговор је био „не“. Тек када су праведни Лот и његове ћерке безбедно стигли у град Сигор, Јехова је пустио „кишу од сумпора и огња“ на Содом (Постање 19:22-24). За разлику од Аврахама, Јона се ’наљутио‘ када је Бог показао милосрђе према народу у Ниниви. Пошто је Јона већ објавио њихово уништење, он би био срећан да види како су уништени — без обзира што су се искрено покајали (Јона 3:10–4:1).

17 Јехова је уверио Аврахама да Његово испољавање правде не укључује само уништавање злих већ и спасавање праведних. С друге стране, Јона је морао да научи да је Јехова милосрдан. Ако зли промене  своје путеве, он ’опрашта‘ (Псалам 86:5). За разлику од људи који нису сигурни у себе, Јехова не доноси неповољну пресуду само зато да би показао своју моћ, нити ускраћује саосећање из страха да ће се за њега рећи да је слаб. Он гледа да покаже милосрђе кад год постоји основа за то (Исаија 55:7; Језекиљ 18:23).

18. Покажи на темељу Библије да Јехова не поступа само на темељу осећања.

18 Међутим, Јехова није заслепљен пуким осећањима. Када је његов народ упао у идолопоклонство, Јехова је одлучно рекао: „Судићу ти по путевима твојим, и на тебе ћу све бреме градова твојих ставити. Око те моје неће пожалити и нећу се смиловати, него ћу путеве твоје на те ставити“ (Језекиљ 7:3, 4). Зато, када људи постану окорели на свом путу, Јехова суди у складу с тиме. Али његова пресуда се темељи на чврстим доказима. Тако је Јехова, када је до његових ушију допрла велика „вика“ у вези са Содомом и Гомором, рекао: „Зато ћу да сиђем, да видим раде ли као што глас до мене дође“ (Постање 18:20, 21). Колико можемо бити захвални што Јехова није попут многих људи који брзо доносе закључке пре него што саслушају све чињенице! Јехова је заиста онакав како га Библија описује: „Веран је он Бог, нема у њему неправде“ (Поновљени закони 32:4).

Имај поверења у Јеховину правду

19. Шта можемо урадити ако нас збуњују питања о Јеховином исказивању правде?

19 Библија не одговара на свако питање у погледу Јеховиних поступака у прошлости; нити нам износи све детаље о томе како ће Јехова извршити пресуду над појединцима и групама у будућности. Када нас збуњују извештаји или пророчанства из Библије у којима недостају такви детаљи, можемо показати  исту лојалност какву је показао пророк Михеј, који је написао: „Чекаћу Бога спасења својега“ (Михеј 7:7ДК).

20, 21. Зашто можемо бити уверени у то да ће Јехова увек чинити оно што је исправно?

20 Можемо бити уверени да ће Јехова у свакој ситуацији урадити оно што је исправно. Чак и када изгледа да људи игноришу неправду, Јехова обећава: „Освета је моја; ја ћу вратити“ (Римљанима 12:19). Ако показујемо став чекања, имаћемо исто уверење какво је имао апостол Павле: „Има ли код Бога неправде? Нипошто!“ (Римљанима 9:14).

21 До тада морамо живети у ’критичним временима с којима се тешко излази на крај‘ (2. Тимотеју 3:1). Неправда и ’тлачење‘ довели су до многих окрутних злостављања (Проповедник 4:1NW). Међутим, Јехова се није променио. Он и даље мрзи неправду, и дубоко брине за оне који су жртве неправде. Ако останемо лојални Јехови и његовом суверенитету, он ће нам дати снагу да издржимо до одређеног времена када ће под владавином свог Краљевства исправити све неправде (1. Петрова 5:6, 7).

^ одл. 13 Јехова је о Јову рекао: „Нема га онаквог на земљи“ (Јов 1:8). Јов је, дакле, вероватно живео након Јосифове смрти и пре него што је Мојсије постављен за вођу Израела. Зато се у то време могло рећи да нико други није био беспрекоран попут Јова.