Пређи на садржај

Пређи на садржај

 13. ПОГЛАВЉЕ

„Савршен је закон Јеховин“

„Савршен је закон Јеховин“

1, 2. Зашто многи немају неко велико поштовање према закону, и како ипак можемо изградити поштовање према Божјим законима?

„ЗАКОН је јама без дна, он... све гута.“ Ова изјава се појавила у једној књизи објављеној давне 1712. године. Њен аутор је осуђивао законски систем у којем су се парнице понекад годинама отезале на суду и доводиле до банкрота оне који су тражили правду. Законски и правни системи су у многим земљама толико замршени, толико пуни неправде, предрасуда и недоследности да је непоштовање закона попримило велике размере.

2 За разлику од тога, осмотри ове речи које су записане пре око 2 700 година: „Како љубим закон твој!“ (Псалам 119:97ДК). Зашто је псалмиста имао толику љубав? Зато што закон који је он хвалио није потицао ни од једне световне власти, већ од Јехове Бога. Док будеш проучавао Јеховине законе, све више и више ћеш се осећати попут псалмисте. Такво проучавање ће ти пружити увид у ум највећег правника у свемиру.

Најбољи Законодавац

3, 4. На које се начине Јехова показао као Законодавац?

3 „Један је законодавац и судија“, каже нам Библија (Јаков 4:12). Да, Јехова је једини прави Законодавац. Чак се и небеска тела крећу према његовим ’законима небеским‘ (Јов 38:33). И миријаде Јеховиних светих анђела се такође воде Божјим законом, јер су организовани у одређене рангове и служе под Јеховином управом као његове слуге (Псалам 104:4; Јеврејима 1:7, 14).

4 Јехова је дао законе и људима. Свако од нас има савест, одраз Јеховиног осећаја за правду. Као неки унутрашњи  закон, савест нам може помоћи да разликујемо исправно од неисправног (Римљанима 2:14). Наши прародитељи су имали савршену савест, тако да им је било потребно врло мало закона (Постање 2:15-17). Међутим, несавршеном човеку је потребно више закона који ће га водити у вршењу Божје воље. Патријарси као што су Ноје, Аврахам и Јаков, добили су законе од Јехове Бога и пренели су их својим породицама (Постање 6:22; 9:3-6; 18:19; 26:4, 5). Јехова је постао Законодавац без преседана када је преко Мојсија дао кодекс Закона нацији Израел. Тај законски кодекс нам пружа детаљан увид у Јеховин осећај за правду.

Мојсијев закон — кратак преглед

5. Да ли је Мојсијев закон неки тегобан и компликован скуп закона, и зашто тако одговараш?

5 Изгледа да многи мисле да је Мојсијев закон био тегобан, компликован скуп закона. Таква представа је далеко од истине. У целом том кодексу има преко 600 закона. То можда изгледа пуно, али размисли мало: до краја 20. века, федерални закони Сједињених Држава су испуњавали преко 150 000 страница правних књига. Сваке две године се додаје још око 600 закона! Зато гледано количински, брдо људских закона је засенило Мојсијев закон. Па ипак, Божји закон је водио Израелце у сферама живота којих се данашњи закони и не дотичу. Осмотри неке примере.

6, 7. (а) Шта чини Мојсијев закон другачијим од било ког другог законског кодекса, и која је највећа заповест у Закону? (б) Како су Израелци могли показати да прихватају Јеховин суверенитет?

6 Закон је узвисивао Јеховин суверенитет. Према томе, Мојсијев закон се не може поредити ни с једним другим законским кодексом. Највећи од свих његових закона био је следећи: „Чуј Израелу! Јехова је, Бог наш, једини Јехова. Љуби Јехову, Бога свога, свим срцем својим и свом душом својом и свом снагом својом.“ Како је требало да Божји народ испољи своју љубав  према Богу? Требало је да му служе, подлажући се његовом суверенитету (Поновљени закони 6:4, 5; 11:13).

7 Сваки Израелац је показивао да прихвата Јеховин суверенитет тако што се подлагао онима који су добили ауторитет над њим. И родитељи и поглавице, и судије, и свештеници, и на крају краљ, представљали су Божји ауторитет. Јехова је на сваку побуну против оних који су имали ауторитет гледао као на побуну против њега. С друге стране, они који су имали ауторитет ризиковали су да на себе навуку Јеховин гнев уколико би се неправедно или арогантно опходили према његовом народу (Излазак 20:12; 22:28; Поновљени закони 1:16, 17; 17:8-20; 19:16, 17). Тако су обе стране имале одговорност да подржавају Божји суверенитет.

8. Како је Закон подупирао Јеховино мерило светости?

8 Закон је подупирао Јеховино мерило светости. Речи „свет“ и „светост“ појављују се преко 280 пута у Мојсијевом закону. Закон је помагао Божјем народу да разликује шта је чисто а шта нечисто, наводећи око 70 различитих ствари које су Израелца могле учинити церемонијално нечистим. Ти закони су се тицали телесне хигијене, исхране, па чак и одлагања ђубрета. Такви закони су били изузетно корисни по здравље. * Али они су имали једну вишу сврху — да сачувају народ у Јеховиној наклоности, одвојен од грешних навика искварених народа који су га окруживали. Осмотри један пример.

9, 10. Које је одредбе укључивао савез Закона у погледу сексуалних односа и порођаја, и које су биле користи од таквих закона?

9 Према одредбама савеза Закона, сексуални односи и порођај — чак и код оних који су у браку — доводили су до неког периода нечистоће (Левитска 12:2-4; 15:16-18). Такве одредбе нису умањивале вредност тих чистих дарова од Бога (Постање 1:28; 2:18-25). Уместо тога, ти закони  су подупирали Јеховину светост, штитећи његове обожаваоце од прљања. Вредно је пажње да су народи који су окруживали Израел тежили ка томе да мешају обожавање са сексуалним односима и ритуалима плодности. Саставни део хананске религије била је проституција и мушкараца и жена. Тако се проширила крајња изопаченост. Насупрот томе, Закон је у потпуности одвајао обожавање Јехове од ствари везаних за сексуалне односе. * Било је и других користи.

10 Ти закони су служили томе да поуче једној важној истини. * Како се, на крају крајева, мрља Адамовог греха преноси с једног нараштаја на други? Зар не путем полних односа и рађања деце? (Римљанима 5:12). Да, Божји закон је подсећао Његов народ на стално присутну реалност греха. Заправо, сви смо рођени у греху (Псалам 51:7). Потребан нам је опроштај и откуп како бисмо се приближили нашем светом Богу.

11, 12. (а) Које битно начело правде је заступао Закон? (б) Које су заштитне мере против извртања правде биле укључене у Закон?

11 Закон је подупирао Јеховину савршену правду. Мојсијев закон је заступао начело једнакости, то јест равнотеже, у питањима правде. Тако је Закон наводио: „Живот за живот, око за око, зуб за зуб, рука за руку, нога за ногу“ (5. Мојсијева 19:21ДК). Дакле, казна у случајевима злочина морала је одговарати злочину. Тај аспект Божје правде прожимао је цео Закон и до дан-данас представља основу за разумевање откупне жртве Христа Исуса, као што ће показати 14. поглавље (1. Тимотеју 2:5, 6).

 12 У Закон су биле укључене и заштитне мере против извртања правде. На пример, да би се утврдила истинитост неке оптужбе, захтевала су се најмање два сведока. Казна за лажно сведочење била је озбиљна (Поновљени закони 19:15, 18, 19). Такође су строго били забрањени корупција и подмићивање (Излазак 23:8; Поновљени закони 27:25). Божји народ је морао да се придржава Јеховиних високих мерила правде чак и у пословним стварима (Левитска 19:35, 36; Поновљени закони 23:19, 20). Тај узвишени и праведни законски кодекс био је велики благослов за Израел!

Закони који су истицали милосрђе и непристраност у правним стварима

13, 14. Како је Закон унапређивао поштено и праведно опхођење према лопову и његовој жртви?

13 Да ли је Мојсијев закон био крут, немилосрдан скуп правила? Далеко од тога! Краљ Давид је био надахнут да напише: „Савршен је закон Јеховин“ (Псалам 19:8). Као што је он добро знао, Закон је унапређивао милосрђе и поштено опхођење. Како је он то чинио?

14 Изгледа да закон у неким данашњим земљама показује више благости и наклоности према криминалцима него што брине о жртвама. На пример, лопови су неко време у затвору. У међувремену, жртве су још увек без својих добара, а ипак морају плаћати порезе којима се издржавају такви криминалци. У древном Израелу није било затвора какве данас познајемо. Постојала су стриктна ограничења с обзиром на то колике су казне смеле да буду (Поновљени закони 25:1-3). Лопов је морао да надокнади жртви оно што је украо. Осим тога, лопов је морао и додатно да плати. Колико? То није увек било исто. Очигледно су судије имале слободу да одмере бројне факторе, као што је грешниково покајање. Тиме би могло да се објасни зашто је надокнада захтевана од лопова према Левитској 6:1-7 далеко мања од надокнаде одређене у Изласку 22:7.

15. Како је Закон засигуравао и милосрђе и правду у случају да је неко некога ненамерно убио?

 15 Закон је милосрдно признавао да нису сви преступи намерни. На пример, када је неко ненамерно убио некога, он није морао да плати живот за живот ако би урадио оно што је било потребно наиме ако би побегао у један од градова уточишта који су били раштркани по целом Израелу. Након што би способне судије испитале случај, он би морао да живи у граду уточишта све до смрти првосвештеника. После тога је могао да живи где год изабере. Тако је он извлачио корист из Божјег милосрђа. Истовремено, тај закон је наглашавао да је људски живот врло драгоцен (Бројеви 15:30, 31; 35:12-25).

16. Како је Закон штитио извесна лична права?

16 Закон је штитио лична права. Осмотри на које је начине штитио оне који су били у дуговима. Закон је забрањивао да се уђе у кућу неког дужника како би му се узела имовина као залог за позајмицу. Уместо тога, зајмодавац је морао да остане напољу и да дозволи да му дужник донесе залог. Тако се није упадало у нечију кућу. Ако би зајмодавац као залог узео горњу хаљину, морао ју је вратити до сумрака, јер је вероватно била потребна дужнику да би се утоплио преко ноћи (Поновљени закони 24:10-14).

17, 18. Како су се Израелци разликовали од осталих народа у стварима везаним за ратовање, и зашто?

17 Под Законом је било регулисано чак и вођење ратова. Божји народ је морао да ратује, али не да би заситио пуку жудњу за моћи или победом, већ да би деловао као Божји представник у „ратовима Јеховиним“ (Бројеви 21:14). Израелци су у многим случајевима морали најпре да понуде могућност предаје. Ако би неки град одбио ту понуду, онда би Израел могао да га опседа — али у складу с Божјим правилима. За разлику од многих војника у историји, људима из израелске војске није било дозвољено да силују жене нити да учествују у необузданом покољу. Морали су да поштују чак и околину,  тако што не би секли воћке непријатеља. * Друге војске нису имале таква ограничења (Поновљени закони 20:10-15, 19, 20; 21:10-13).

18 Да ли се најежиш када чујеш да се у неким земљама деца обучавају за војнике? У древном Израелу, ниједан мушкарац испод 20 година старости није био регрутован за војску (Бројеви 1:2, 3). Чак су и одрасли мушкарци били ослобођени уколико су се претерано плашили. Тек ожењени мушкарац био је ослобођен целу једну годину како би пре него што започне с тако опасном службом могао видети свог наследника. Тако би, објашњавао је Закон, новопечени муж могао ’обрадовати‘ своју жену (Поновљени закони 20:5, 6, 8; 24:5).

19. Које је припреме укључивао Закон ради заштите жена, деце, породица, удовица и сирочади?

19 Закон је такође штитио жене, децу и породице и бринуо се за њих. Налагао је родитељима да стално обраћају пажњу на своју децу и да их стално поучавају духовним стварима (Поновљени закони 6:6, 7). Забрањивао је све облике инцеста, за шта је следила смртна казна (Левитска, 18. поглавље). Исто тако је забрањивао прељубу, која тако често уноси раздор у породице и разара њихову сигурност и достојанство. Закон се бринуо за удовице и сирочад, и најјачим могућим изразима је забрањивао да их неко малтретира (Излазак 20:14; 22:22-24).

20, 21. (а) Зашто је Мојсијев закон дозвољавао полигамију међу Израелцима? (б) Зашто се у погледу развода Закон разликовао од мерила које је Исус касније поново увео?

20 Међутим, неко би се у вези с овим могао питати: ’Зашто је Закон дозвољавао полигамију?‘ (Поновљени  закони 21:15-17). Такве законе треба да осмотримо у контексту времена из ког потичу. Они који просуђују Мојсијев закон из угла данашњег времена и данашње културе сигурно га неће разумети (Пословице 18:13). Јеховина мерила, постављена још у Едену, учинила су брак трајном заједницом између једног мужа и једне жене (Постање 2:18, 20-24). Међутим, до времена када је Јехова дао Закон Израелу, практиковање нечега попут полигамије било је већ вековима укорењено. Јехова је добро знао да његов „народ тврда врата“ често неће хтети да послуша чак и најосновније заповести, као што су оне које су забрањивале идолопоклонство (Излазак 32:9). Зато у својој мудрости није изабрао то доба као време да реформише све што је везано за брак. Ипак, задржи на уму да Јехова није увео полигамију. Међутим, употребио је Мојсијев закон да би регулисао полигамију у свом народу и да би спречио злоупотребу тог обичаја.

21 Слично томе, Мојсијев закон је допуштао да се човек разведе од жене због разноразних разлога (Поновљени закони 24:1-4). Исус је то назвао уступком који је Бог учинио Јеврејима „због тврдоће [њиховог] срца“. Међутим, такав уступак је био привремен. Исус је за своје следбенике поново увео Јеховино првобитно мерило за брак (Матеј 19:8).

Закон је унапређивао љубав

22. На које је начине Мојсијев закон подстицао на показивање љубави, и према коме?

22 Да ли можеш да замислиш данашњи правни систем који подстиче на показивање љубави? Мојсијев закон је изнад свега другог унапређивао љубав. Да, реч „љубав“ се у различитим облицима појављује чак преко 20 пута само у књизи Поновљених закона. „Воли свог ближњег као самога себе“, била је друга по важности заповест у целом Закону (Левитска 19:18; Матеј 22:37-40). Божји народ је морао да показује такву љубав не само  међусобно, већ и према странцима који су боравили међу њима, сећајући се да су и они некада били странци. Морали су да показују љубав према сиромашнима и убогима, тако што би им материјално помагали и што их не би искориштавали због тога што су слаби. Чак им је било наложено да се с товарним животињама опходе добро и обзирно (Излазак 23:6; Левитска 19:14, 33, 34; Поновљени закони 22:4, 10; 24:17, 18).

23. На шта је био покренут писац 119. Псалма, и у чему ми треба да будемо одлучни?

23 Који је још народ био благословљен таквим законским кодексом? Уопште не чуди што је псалмиста написао: „Како љубим закон твој!“ Међутим, његова љубав није била само неко осећање. Она га је покретала на акцију, јер се он трудио да слуша закон и да живи по њему. Он је даље наставио: „Вас дан мислим о њему“ (Псалам 119:11, 97ДК). Да, он је редовно проводио време у проучавању Јеховиних закона. Нема сумње да је, док је то радио, расла његова љубав према њима. Истовремено је расла и његова љубав према Законодавцу, Јехови Богу. Тако и ти, док и даље будеш проучавао Божји закон, буди све ближи Јехови, Великом Законодавцу и Богу правде.

^ одл. 8 На пример, закони по којима се захтевало закопавање људског измета, стављање болесника у карантин и прање свакога ко се дотакао леша били су много векова испред свог времена (Левитска 13:4-8; Бројеви 19:11-13, 17-19; Поновљени закони 23:13, 14).

^ одл. 9 Док су ханански храмови имали посебне собе за сексуалне односе, Мојсијев закон је наводио да они који су нечисти не могу чак ни да уђу у храм. Стога, пошто су сексуални односи доводили до периода нечистоће, нико није могао искористити закон да би полне односе учинио делом обожавања у Јеховином дому.

^ одл. 10 Првенствена сврха Закона била је поучавање. Заправо, Encyclopaedia Judaica примећује да хебрејска реч за „закон“, тора, значи „поука“.

^ одл. 17 Закон је конкретно питао: „Дрво пољско, је ли човек да га опседаш?“ (Поновљени закони 20:19). Фило, јеврејски изучавалац из првог века, навео је овај закон објашњавајући да Бог сматра да је „неправедно да се гнев који се испољава против људи искали на стварима које нису криве ни за какво зло“.