Пређи на садржај

Пређи на садржај

 31. ПОГЛАВЉЕ

„Приближите се Богу, и он ће се приближити вама“

„Приближите се Богу, и он ће се приближити вама“

1-3. (а) Шта можемо научити о људској природи ако посматрамо однос између родитеља и њихове бебе? (б) Који се процес сасвим природно одвија када нам неко показује љубав, и које важно питање можемо себи да поставимо?

РОДИТЕЉИ су срећни када виде како се њихова беба смеје. Често се унесу детету у лице, тепајући му и упадљиво му се осмехујући. Једва чекају да оно реагује. Убрзо се то и догоди — на бебиним обрашчићима се појаве рупице и уснице се развуку у диван осмех. На јединствен начин, изгледа да тај осмех изражава наклоност, почетак бебине љубави која представља реакцију на љубав њених родитеља.

2 Бебин осмех нас подсећа на нешто важно у вези с људском природом. Наша природна реакција на љубав је љубав. Једноставно, тако смо створени (Псалам 22:10). Док одрастамо, ми сазревамо у способности да реагујемо на љубав. Можда памтиш како су ти родитељи, рођаци или пријатељи изражавали љубав током детињства. У твом срцу је један срдачан осећај ухватио корена, растао је и развијао се на делу. Онда си и ти показивао љубав. Да ли се сличан процес одвија и у односу између тебе и Јехове Бога?

3 Библија каже: „Што се нас тиче, ми волимо, јер је он први заволео нас“ (1. Јованова 4:19). У овој књизи си се од 1. до 3. дела подсетио на то да Јехова Бог испољава своју моћ, правду и мудрост на начине пуне љубави и у твоју корист. А у 4. делу си видео да је он на изванредне начине директно показао своју љубав према човечанству — као и према теби лично. Сада се појављује једно питање. То је у неку руку најважније питање које можеш себи да поставиш: ’Како ћу ја реаговати на Јеховину љубав?‘

 Шта значи волети Бога

4. На који су начин људи збуњени у вези с тим шта значи волети Бога?

4 Јехова, Извор љубави, добро зна да љубав има огромну моћ да покрене оно најбоље у другима. Зато је он упркос сталном бунтовништву неверног човечанства и даље уверен да ће се неки људи одазвати на његову љубав. И, стварно, милиони су се одазвали. Међутим, жалосно је што религије овог поквареног света збуњују људе у вези с тим шта значи волети Бога. Безброј људи каже да воли Бога, али они изгледа да мисле да је та љубав само неко пуко осећање које треба испољити речима. Љубав према Богу може почети на тај начин, управо као што се и бебина љубав према родитељима најпре појави у виду осмеха. Међутим, љубав код одраслих људи укључује више.

5. Како Библија дефинише љубав према Богу, и зашто та дефиниција треба да нам буде привлачна?

5 Јехова јасно показује шта значи волети га. Његова Реч каже: „Љубав према Богу значи ово: да држимо његове заповести.“ Према томе, љубав према Богу треба показати на делу. Истина, многима није привлачна мисао да треба да буду послушни. Али, у овом истом стиху се даље љубазно каже: „А [Божје] заповести нису тешке“ (1. Јованова 5:3). Јеховини закони и начела су тако осмишљени да нам користе, а не да нас угњетавају (Исаија 48:17, 18). Божја Реч је пуна начела која нам помажу да се приближимо Богу. Како? Осмотримо три аспекта нашег односа с Богом. Ту спадају комуникација, обожавање и опонашање.

Комуникација с Богом

6-8. (а) На које начине ми можемо слушати Јехову? (б) Како можемо учинити Писмо живим када га читамо?

6 Прво поглавље почиње питањем: „Можеш ли да замислиш како разговараш с Богом.“ Видели смо да то  није само нека замишљена ситуација. У ствари, Мојсије је имао такав разговор. А ми? Данас Јехова не шаље анђеле да би разговарао с људима. Али ипак има изврсна средства за комуникацију с нама. Како ми можемо слушати Јехову?

7 Пошто је ’све Писмо надахнуто од Бога‘, ми слушамо Јехову када читамо његову Реч, Библију (2. Тимотеју 3:16). Зато је псалмиста подстицао Јеховине слуге да је читају „дан и ноћ“ (Псалам 1:1, 2). За тако нешто је потребно доста напора с наше стране. Али сваки напор те врсте се исплати. Као што смо видели у 18. поглављу, Библија је попут неког драгоценог писма које нам је послао наш небески Отац. Зато читање Библије не треба да буде нека рутинска ствар. Морамо Писмо учинити живим када га читамо. Како то можемо учинити?

8 Замишљај оно што читаш из Библије. Настој да видиш библијске ликове као стварне људе. Пробај да схватиш њихово порекло, њихове околности и потицаје. Затим дубоко размисли о ономе што си прочитао, постављајући себи питања као што су: ’Шта из овог извештаја учим о Јехови? Коју од његових особина видим? Која начела Јехова жели да научим и како их могу применити у свом животу?‘ Читај, размишљај и спроводи у дело — како то будеш радио, тако ће ти Божја Реч постајати жива (Псалам 77:12ДК; Јаков 1:23-25).

9. Ко је „верни и разборити роб“, и зашто је важно да пажљиво слушамо тог ’роба‘?

9 Јехова нам говори и преко ’верног и разборитог роба‘. Као што је Исус и прорекао, постављена је једна мала група помазаних хришћана која обезбеђује „храну у право време“ током ових тешких последњих дана (Матеј 24:45-47). Када читамо литературу која је припремљена да бисмо лакше стекли тачно спознање о Библији и када долазимо на хришћанске састанке и  конгресе, тада узимамо духовну храну од тог роба. Пошто је то Христов роб, мудро је да применимо Исусове речи: „Пазите како слушате“ (Лука 8:18). Ми пажљиво слушамо зато што препознајемо да је тај верни роб једно од средстава путем којих Јехова комуницира с нама.

10-12. (а) Зашто је молитва диван дар од Јехове? (б) Како се можемо молити на начин који ће бити угодан Јехови, и зашто можемо бити уверени да он цени наше молитве?

10 Али како стоје ствари у вези с комуникацијом с Богом? Да ли ми можемо да разговарамо с Јеховом? Та помисао улива страхопоштовање. Када би покушао да се обратиш најмоћнијој особи у земљи да бисте разговарали о неким стварима које се тичу тебе лично, какве би шансе имао да успеш у томе? У неким случајевима би било опасно чак и да само покушаш тако нешто! У време Јестире и Мардохеја, човек је могао бити убијен ако би се непозван обратио персијском монарху (Јестира 4:10, 11). Замисли сада да дођеш пред Сувереног Господара свемира, у поређењу с којим су чак и најмоћнији људи „као скакавци“ (Исаија 40:22). Да ли треба толико да се плашимо да му приступимо? Не, никако!

11 Јехова пружа једно свима доступно и једноставно средство за приступање њему — молитву. Чак и мало дете може да се моли Јехови у вери, чинећи то у име Исуса Христа (Јован 14:6; Јеврејима 11:6). Па ипак, молитва нам омогућује да изнесемо своје најсложеније, најинтимније мисли и осећања — чак и оно што нас тишти и што нам је тешко да изразимо речима (Римљанима 8:26). Ништа нам не вреди ако покушавамо да импресионирамо Јехову речитим, китњастим говором или дугачким, развученим молитвама (Матеј 6:7, 8). С друге стране, Јехова нам не ограничава колико дуго или колико често можемо разговарати с њим. Његова Реч нас чак позива да се ’непрестано молимо‘ (1. Солуњанима 5:17).

 12 Сети се да се за Јехову каже да ’слуша молитве‘, и он слуша са искреним уживљавањем (Псалам 65:3). Да ли он само одслуша молитве својих верних слугу? Не, он заиста налази задовољство у њима. Његова Реч упоређује такве молитве с кадом који када гори испушта пријатан мирис који умирује (Псалам 141:2; Откривење 5:8; 8:4). Није ли утешно знати да се исто тако и наше искрене молитве уздижу до Сувереног Господара и да су му угодне? Зато, ако желиш да се приближиш Јехови, моли му се понизно и често, сваки дан. Изливај своје срце пред њим; ништа немој држати у себи (Псалам 62:9). Кажи свом небеском Оцу шта те мучи, шта те радује, захваљуј му и хвали га. Тада ће бити још јача веза између тебе и њега.

Обожавање Јехове

13, 14. Шта значи обожавати Јехову, и зашто је на месту да то чинимо?

13 Комуницирати с Јеховом не значи једноставно слушати и причати као кад смо с неким пријатељем или рођаком. Ми заправо обожавамо Јехову, одајући му дубоко поштовање које он и те како заслужује. Право обожавање прожима наш целокупан живот. Оно је начин на који ми изражавамо Јехови своју свесрдну љубав и преданост, и оно уједињује сва Јеховина верна створења, било на небу, било на Земљи. Апостол Јован је у једној визији чуо како један анђео објављује следећу заповест: „Обожавајте Онога који је начинио небо и земљу и море и изворе вода“ (Откривење 14:7).

14 Зашто треба да обожавамо Јехову? Размисли о особинама које смо осмотрили, као што су светост, моћ, самоконтрола, правда, храброст, милосрђе, мудрост, понизност, љубав, саосећање, лојалност и доброта. Видели смо да Јехова у највећој могућој мери показује сваку драгоцену особину. Када пробамо да докучимо све његове особине, запажамо да је он далеко више од неке велике, задивљујуће Личности. Он је несхватљиво  величанствен, неизмерно виши од нас (Исаија 55:9). Нема сумње, Јехова је с правом наш Суверен, и он сигурно заслужује да га обожавамо. Међутим, како треба да га обожавамо?

15. Како можемо обожавати Јехову „духом и истином“, и коју нам могућност пружају хришћански састанци?

15 Исус је рекао: „Бог је Дух, и они који га обожавају морају да га обожавају духом и истином“ (Јован 4:24). Да бисмо обожавали Бога духом, морамо имати његов дух и дозволити да нас тај дух води. Такође га морамо обожавати у складу са истином, тачним спознањем које се налази у Божјој Речи. Имамо ту драгоцену могућност да обожавамо Јехову „духом и истином“ кад год се окупимо са суверницима (Јеврејима 10:24, 25). Када певамо хвале Јехови, када се заједно молимо и када слушамо разматрања његове Речи и учествујемо  у томе, ми испољавамо љубав према њему путем чистог обожавања.

Хришћански састанци су дивне прилике за обожавање Јехове

16. Која је једна од највећих заповести која је дата правим хришћанима, и зашто смо потакнути да је послушамо?

16 Јехову обожавамо и када говоримо другима о њему, јавно га хвалећи (Јеврејима 13:15). Да, проповедање добре вести о Јеховином Краљевству једна је од највећих заповести која је дата правим хришћанима (Матеј 24:14). Ми је ревно извршавамо јер волимо Јехову. Када размишљамо о томе како је „бог овог система ствари“, Сатана Ђаво, „заслепио ум неверницима“, измишљајући злобне лажи о Јехови, зар не чезнемо за тим да служимо као Сведоци у корист нашег Бога и да исправимо такву клевету? (2. Коринћанима 4:4; Исаија 43:10-12). И када размишљамо о Јеховиним величанственим особинама, зар не осећамо како из нас извире жеља да говоримо другима о њему? Да, не постоји већа предност од помагања другима да и они попут нас упознају и заволе нашег небеског Оца.

17. Шта је још укључено у наше обожавање Јехове, и зашто морамо бити беспрекорни у обожавању?

17 Наше обожавање Јехове обухвата још и више. Оно утиче на сваки аспект нашег живота (Колошанима 3:23). Ако стварно прихватамо Јехову као свог Сувереног Господара, тада ћемо се трудити да вршимо његову вољу у свему — у породичном животу, на световном послу, у опхођењу према другима, у слободно време. Трудићемо се да служимо Јехови ’целим срцем‘, беспрекорно (1. Дневника 28:9ДК). У таквом обожавању нема места за подељено срце или за двоструки живот — за лицемерно претварање да се служи Јехови док се тајно чине озбиљни греси. Беспрекорност не оставља места таквом лицемерству; љубави је оно одвратно. Помоћи ће нам и страх пред Богом. Библија такву врсту поштовања повезује с блискошћу с Јеховом (Псалам 25:14NW).

 Опонашати Јехову

18, 19. Зашто је реално размишљати да пуки несавршени људи могу опонашати Јехову Бога?

18 На крају сваког дела ове књиге било је по једно поглавље о томе како да се ’угледамо на Бога, као вољена деца‘ (Ефешанима 5:1). Веома је важно да упамтимо да иако смо несавршени, ми заиста можемо опонашати Јеховин савршен начин коришћења моћи, испољавања правде, поступања у мудрости и показивања љубави. Како знамо да је стварно могуће опонашати Свемоћног? Сети се, из значења Јеховиног имена учимо да он проузрокује да постане шта год изабере да би испунио своју намеру. На месту је што нас та његова способност испуњава страхопоштовањем, али да ли то значи да ми никако не можемо да га опонашамо? Не значи.

19 Ми смо створени по Божјем обличју (Постање 1:26). Према томе, људи су другачији од било ког другог створења на овој планети. Нама не управљају пуки инстинкт, генетика, нити фактори из животне средине. Јехова нам је пружио један драгоцен дар — слободну вољу. Упркос нашим ограничењима и несавршеностима, ми имамо ту слободу да изаберемо шта ћемо постати. Да ли желиш да будеш особа која има љубав, која је мудра, праведна и која исправно користи моћ? Уз помоћ Јеховиног духа, ти можеш постати управо таква особа! Размисли колико ћеш добра тако постићи.

20. Које добре резултате постижемо када опонашамо Јехову?

20 Угодићеш свом небеском Оцу, чинећи да се његово срце радује (Пословице 27:11). Чак можеш ’потпуно угодити‘ Јехови, јер он разуме твоја ограничења (Колошанима 1:9, 10). И док настављаш да развијаш добре особине, настојећи да опонашаш свог вољеног Оца, бићеш благословљен једном великом предношћу. У тамом обавијеном свету који је отуђен од Бога, бићеш носилац светла (Матеј 5:1, 2, 14). Помоћи ћеш да се  неки одсјаји Јеховине величанствене личности шире Земљом. Каква част!

„Приближите се Богу, и он ће се приближити вама“

Увек се све више и више приближавај Јехови

21, 22. Које бескрајно путовање очекује све који воле Јехову?

21 Овај једноставан позив забележен у Јакову 4:8 представља нешто више од циља. То је једно путовање. Оно ће трајати докле год смо верни. Никада нећемо престати да се све више и више приближавамо Јехови. На крају крајева, увек ће бити још тога што се може научити о њему. Не треба да мислимо да нас је ова књига поучила свему што се може знати о Јехови. Не, само смо почели да осматрамо све оно што Библија каже о нашем Богу! Осим тога, чак ни сама Библија не говори све о Јехови. Апостол Јован је мислио да ако би се записало све што је Исус урадио током своје земаљске службе, „сам свет не би могао обухватити свитке који би се написали“ (Јован 21:25). Ако се тако нешто каже о Сину, шта онда тек рећи за Оца!

 22 Чак ни током вечног живота нећемо престати да учимо о Јехови (Проповедник 3:11). Замисли онда шта стоји пред нама. Након што будемо живели стотинама, хиљадама, милионима, па чак и милијардама година, знаћемо далеко више о Јехови Богу него што сада знамо. Али, још увек ћемо осећати да има безброј дивних ствари које треба да научимо. Једва ћемо чекати да још више тога научимо, јер ћемо увек имати разлога да се осећамо попут псалмисте, који је певао: „Мени је добро бити близу Бога [’приближити се Богу‘, NW]“ (Псалам 73:28). Вечни живот ће бити незамисливо богат и интересантан — а приближавање Јехови ће увек бити његов највреднији аспект.

23. На шта си охрабрен?

23 Сада се одазови на Јеховину љубав тако што ћеш га волети свим својим срцем, душом, умом и снагом (Марко 12:29, 30). Нека твоја љубав буде лојална и постојана. Нека све одлуке које свакодневно доносиш, од најмањих до највећих, одражавају исто начело које треба да те води — увек изабрати пут који води до јачег односа с твојим небеским Оцем. И изнад свега, још више се приближи Јехови, и нека се он још више приближи теби — и то у сву вечност!