Пређи на садржај

Пређи на садржај

 19. ПОГЛАВЉЕ

’Божја мудрост у светој тајни‘

’Божја мудрост у светој тајни‘

1, 2. Која ’света тајна‘ треба да нас интересује, и зашто?

ТАЈНЕ! Пошто побуђују занимање, очаравају и збуњују, људима је често тешко да их чувају. Међутим, Библија каже: „Слава је Јеховина у скривању ствари“ (Пословице 25:2). Да, као Суверени Владар и Створитељ, Јехова с правом неке ствари чува од људи као тајну док не дође време да их открије.

2 Међутим, постоји једна очаравајућа, занимљива тајна коју је Јехова открио у својој Речи. Она се назива ’света тајна [Божје] воље‘ (Ефешанима 1:9). Сазнање о њој може и више него задовољити твоју радозналост. Познавање те тајне може водити до спасења и може ти пружити известан увид у Јеховину недокучиву мудрост.

Прогресивно откривана

3, 4. Како је пророчанство забележено у Постању 3:15 пружало наду, и коју је мистерију, то јест ’свету тајну‘ оно садржавало?

3 Када су Адам и Ева згрешили, изгледало је као да је осујећена Јеховина намера да Земља буде рај у коме живе савршени људи. Али Бог се одмах усредсредио на проблем. Он је рекао: „Метнућу непријатељство између тебе и жене, и између потомства [’семена‘, ДК] твога и потомства [’семена‘, ДК] њезина, и оно ће ти главу згазити, и ти ћеш га у пету уједати“ (Постање 3:15).

4 Биле су то збуњујуће, тајанствене речи. Ко је била жена? Ко је била змија? Ко је био то ’семе‘ које ће згазити змијину главу? Адам и Ева су могли само да нагађају. Па ипак, Божје речи су пружале наду свим  верним потомцима тог неверног пара. Праведност ће тријумфовати. Јеховина намера ће се остварити. Али како? Е, то је била мистерија! Библија за њу каже да је ’Божја мудрост у светој тајни, сакривена мудрост‘ (1. Коринћанима 2:7).

5. Прикажи зашто је Јехова прогресивно откривао своју тајну.

5 Као „Бог који открива тајне“, Јехова је на крају открио важне детаље у вези са испуњењем ове тајне (Данило 2:28). Али, он је то урадио постепено, прогресивно. Да бисмо то приказали, можемо представити себи како брижан отац одговара када га његов синчић пита: „Тата, како сам ја постао?“ Мудар отац пружа само онолико информација колико тај дечак може схватити. Како дечак расте, тако му отац све више говори. Слично томе и Јехова одређује када је његов народ спреман да му Он открије своју вољу и намеру (Пословице 4:18; Данило 12:4).

6. (а) Чему служи савез, то јест уговор? (б) Зашто је значајно то што је Јехова склапао савезе с људима?

6 Како је Јехова пружио та откривења? Користио је читав низ савеза, то јест уговора, да би пуно тога открио. Вероватно си и ти некада склопио неку врсту уговора — можда да би купио стан или да би узајмио или позајмио новац. Такав уговор је пружао правну гаранцију да ће се услови око којих сте се договорили заиста и испоштовати. Али зашто је Јехова морао да склопи формалне савезе, то јест уговоре, с људима? Његова реч је сигурно довољна гаранција за његова обећања. То је тачно, али Бог је ипак у многим ситуацијама љубазно подупро своју реч законитим уговорима. Ти споразуми којима се Бог обавезао пружају нама несавршеним људима још чвршћу основу да будемо уверени у Јеховина обећања (Јеврејима 6:16-18).

 Савез са Аврахамом

7, 8. (а) Који је савез Јехова склопио са Аврахамом, и које је светло тиме бацио на свету тајну? (б) Како је Јехова прогресивно сузио лозу порекла обећаног Семена?

7 Више од две хиљаде година након протеривања човека из Раја, Јехова је рекао верном слузи Аврахаму: „Умножићу твој пород као звезде на небу... и у твом ће се породу [’семену‘, ДК] благословити сви народи земље, јер си глас мој послушао“ (Постање 22:17, 18). То је било више од обећања; Јехова га је обликовао у виду законског савеза и подупро га је својом нераскидивом заклетвом (Постање 17:1, 2; Јеврејима 6:13-15). Заиста је изванредно што се Суверени Господ заправо уговором обавезао да благослови човечанство!

„Умножићу твој пород [’семе‘, ДК] као звезде на небу“

8 Аврахамски савез је открио да ће обећано Семе доћи као човек, јер ће бити Аврахамов потомак. Али ко ће то бити? С временом је Јехова открио да ће од Аврахамових синова Исак бити предак тог Семена. Од Исакова два сина, био је изабран Јаков (Постање 21:12; 28:13, 14). Касније је Јаков у вези са својих 12 синова изрекао следеће пророчанске речи: „Скиптар се неће одмаћи од Јуде, ни заповедничка палица од његових ногу, док не дође Сило [„Онај коме припада“]; и њега ће слушати народи“ (Постање 49:10NW). Сада се знало да ће Семе бити краљ, неко ко ће потећи од Јуде!

Савез са Израелом

9, 10. (а) Који је савез Јехова склопио с нацијом Израел, и коју је заштиту пружао тај савез? (б) Како је Закон показивао да је човечанству потребна откупнина?

9 Јехова је 1513. пре н. е. створио услове за даљња откривења о светој тајни. Склопио је савез са Аврахамовим потомцима, с нацијом Израел. Иако више није на снази, тај савез Мојсијевог закона је био основни  део Јеховине намере да би дошло обећано Семе. Како? Осмотри три начина. Као прво, Закон је био попут једног заштитног бедема (Ефешанима 2:14). Његове праведне одредбе служиле су као ограда између Јевреја и незнабожаца. Тако је Закон помогао да се сачува лоза обећаног Семена. Увелико захваљујући тој заштити, нација је још увек постојала када је дошло Божје утврђено време да се роди Месија из Јудиног племена.

10 Као друго, Закон је детаљно показивао да је човечанству потребна откупнина. Пошто је Закон био савршен, он је показивао да грешни људи не могу у потпуности да га се држе. Тако је служио „да би преступи постали очигледни, док не дође семе коме је дато обећање“ (Галатима 3:19). Закон је путем животињских жртава нудио могућност помирења за грехе. Али будући да, као што је написао Павле, „није могуће да крв бикова и јараца однесе грехе“, те жртве су само предочавале Христову откупну жртву (Јеврејима 10:1-4). Зато је тај савез за верне Јевреје постао „старатељ који води до Христа“ (Галатима 3:24).

11. Који је славни изглед савез Закона нудио Израелу, и зашто је нација као целина изгубила тај изглед?

11 Као треће, тај савез је нудио нацији Израел један славан изглед. Јехова им је рекао да ће, ако буду верни том савезу, постати „краљевство свештеника и свет народ“ (Излазак 19:5, 6). Телесни Израел је на крају дао прве чланове небеског краљевства свештеника. Међутим, Израел се као целина побунио против савеза Закона, одбацио је Месијанско Семе и изгубио тај изглед. Ко ће онда попунити краљевство свештеника? И како ће та благословена нација имати везе са обећаним Семеном? Ти аспекти свете тајне биће откривени у време које је Бог одредио.

 Савез за Краљевство склопљен с Давидом

12. Који је савез Јехова склопио с Давидом, и како је то бацило светло на Божју свету тајну?

12 Јехова је у 11. веку пре н. е. бацио даљње светло на свету тајну када је склопио још један савез. Верном краљу Давиду је обећао: „Подигнућу пород твој [’семе‘, ДК] након тебе... и утврдићу краљевство његово... Утврдићу престо краљевања његовога заувек“ (2. Самуилова 7:12, 13; Псалам 89:4). Сада је лоза обећаног Семена била сужена на Давидов дом. Али да ли би обичан човек могао да влада „заувек“? (Псалам 89:21, 30, 35-37). И да ли би такав људски краљ могао избавити човечанство од греха и смрти?

13, 14. (а) Према 110. Псалму, које обећање Јехова даје свом помазаном Краљу? (б) Која су даљња откривења о будућем Семену дата преко Јеховиних пророка?

13 Давид је под надахнућем написао: „Рече Јехова Господу моме: ’Седи мени с десне стране, док положим непријатеље твоје за подножје ногама твојим.‘ Јехова ти се закле и неће се покајати: ’Ти си свештеник на све векове по реду Мелхиседекову‘“ (Псалам 110:1, 4). Давидове речи су се односиле директно на обећано Семе, то јест Месију (Дела апостолска 2:35, 36). Тај Краљ неће владати из Јерусалима, већ с неба, с Јеховине „десне стране“. То ће му давати ауторитет не само над израелском земљом већ и над целом планетом (Псалам 2:6-8). Овде је откривено још нешто. Запази да је Јехова дао свечану изјаву да ће Месија бити „свештеник... по реду Мелхиседекову“. Попут Мелхиседека који је служио као краљ-свештеник у Аврахамово време, будуће Семе ће бити директно наименовано од Бога да служи као Краљ и Свештеник! (Постање 14:17-20).

14 Јехова је годинама користио своје пророке да би дао даљња откривења о својој светој тајни. На пример, Исаија је открио да ће Семе умрети жртвеном  смрћу (Исаија 53:3-12). Михеј је прорекао место Месијиног рођења (Михеј 5:2). Данило је чак прорекао тачно време када ће се Семе појавити и када ће умрети (Данило 9:24-27).

Света тајна откривена!

15, 16. (а) Како је Јеховин Син „рођен од жене“? (б) Шта је Исус наследио од својих људских родитеља, и када је дошао као обећано Семе?

15 Како ће се ова пророчанства испунити остала је мистерија све док се Семе није појавило. У Галатима 4:4 се каже: „Кад се време навршило, Бог је послао свог Сина, који је рођен од жене.“ Године 2. пре н. е., један анђео је рекао једној јеврејској девици по имену Марија: „Ево, затруднећеш и родићеш сина, и треба да му даш име Исус. Он ће бити велики и зваће се Син Свевишњега; и Јехова Бог даће му престо Давида, његовог оца... Свети дух ће доћи на тебе и сила Свевишњега осениће те. Зато ће се и оно што се роди звати свето, Божји Син“ (Лука 1:31, 32, 35).

16 Касније је Јехова пренео живот свог Сина с неба у Маријину материцу, тако да је Исус рођен од жене. Марија је била несавршена жена. Међутим, Исус није наследио несавршенство од ње, јер је био „Божји Син“. Такође, Исусови људски родитељи, као Давидови потомци, пружили су му и природно и законско право Давидовог потомка (Дела апостолска 13:22, 23). Када се Исус крстио 29. н. е., Јехова га је помазао светим духом и рекао: „Ово је мој Син, вољени“ (Матеј 3:16, 17). Напокон је дошло Семе! (Галатима 3:16). Дошло је време да се открије више о светој тајни (2. Тимотеју 1:10).

17. Како је бачено светло на значење Постања 3:15?

17 Исус је током своје службе открио да је змија из Постања 3:15 Сатана, а да су змијино семе Сатанини следбеници (Матеј 23:33; Јован 8:44). Касније  је откривено како ће сви они бити заувек уништени (Откривење 20:1-3, 10, 15). А жена је идентификована као „горњи Јерусалим“, Јеховина небеска, жени слична организација састављена од духовних створења * (Галатима 4:26; Откривење 12:1-6).

Нови савез

18. Која је сврха ’новог савеза‘?

18 Можда је најупечатљивије од свих откривења дошло у ноћи пре Исусове смрти, када је он својим верним ученицима рекао за „нови савез“ (Лука 22:20). Попут претходног савеза, савеза Мојсијевог закона, из овог новог савеза је требало да настане „краљевство свештеника“ (Излазак 19:6; 1. Петрова 2:9). Међутим, овим савезом не би настала телесна нација, него духовна, ’Израел Божји‘, која би се састојала искључиво од Христових верних помазаних следбеника (Галатима 6:16). Ови чланови новог савеза учествовали би са Исусом у изливању благослова на људски род!

19. (а) Зашто је нови савез успео да створи „краљевство свештеника“? (б) Зашто се помазани хришћани називају „ново стварство“, и колико њих ће служити с Христом на небесима?

19 Али зашто је нови савез успео да створи „краљевство свештеника“ које ће служити за благослов људи? Зато што он не осуђује Христове ученике као грешнике, него им омогућује опраштање греха путем његове жртве (Јеремија 31:31-34). Када стекну чист положај пред Јеховом, он их прима у своју небеску породицу и помазује их светим духом (Римљанима 8:15-17; 2. Коринћанима 1:21). Тако они доживљавају „ново рођење за живу наду... сачувано на небесима“  (1. Петрова 1:3, 4). Пошто је такав узвишени статус потпуно нов за људе, духом рођени помазани хришћани се називају „ново стварство“ (2. Коринћанима 5:17). Библија открива да ће на крају 144 000 особа владати с неба над откупљеним људима (Откривење 5:9, 10; 14:1-4).

20. (а) Које је откривење у погледу свете тајне дато 36. н. е.? (б) Ко ће се радовати благословима који су обећани Аврахаму?

20 Заједно са Исусом, ти помазаници постају „Аврахамово семе“ * (Галатима 3:29). Први који су били изабрани били су телесни Јевреји. Али 36. године н. е. био је откривен још један аспект свете тајне — пагани, то јест нејевреји, такође ће имати небеску наду (Римљанима 9:6-8; 11:25, 26; Ефешанима 3:5, 6). Да ли ће помазани хришћани бити једини који ће се радовати благословима који су обећани Аврахаму? Не, јер Исусова жртва користи целом свету (1. Јованова 2:2). Јехова је с временом открио да ће крај Сатаниног система ствари преживети небројено „велико мноштво“ (Откривење 7:9, 14). Још више људи ће бити ускрснуто са изгледом на вечни живот у Рају! (Лука 23:43; Јован 5:28, 29; Откривење 20:11-15; 21:3, 4).

Божја мудрост и света тајна

21, 22. На које је начине Јеховина света тајна доказ његове мудрости?

21 Света тајна је задивљујућ доказ ’бескрајно разнолике Божје мудрости‘ (Ефешанима 3:8-10). Коју је мудрост Јехова испољио када је осмислио ову тајну и такође док ју је постепено откривао! Он је мудро узео у обзир ограничења људи, дозвољавајући им да покажу право стање свог срца (Псалам 103:14).

 22 Јехова је показао неупоредиву мудрост и у томе што је изабрао Исуса за Краља. Јеховин Син је поузданији од било ког другог створења у свемиру. Док је живео као човек од крви и меса, Исус је доживео многе невоље. Он у потпуности разуме људске проблеме (Јеврејима 5:7-9). А шта рећи за Исусове сувладаре? Током векова су били помазани и мушкарци и жене — изабрани из свих раса, језика и свих група људи. Једноставно не постоји проблем с којим се неко од њих срео а да га није савладао (Ефешанима 4:22-24). Заиста ће бити дивно живети под владавином тих милосрдних краљева-свештеника!

23. Коју предност имају хришћани с обзиром на Јеховину свету тајну?

23 Апостол Павле је написао: ’Света тајна која је била сакривена од прошлих система ствари и од прошлих нараштаја објављена је његовим светима‘ (Колошанима 1:26). Да, Јеховини помазаници разумеју пуно тога у вези са светом тајном и преносе то спознање милионима других. Какву предност сви имамо! Јехова нам је „обзнанио свету тајну своје воље“ (Ефешанима 1:9). Зато преносимо ту величанствену тајну другима и помажимо им да и они завире у недокучиву мудрост Јехове Бога!

^ одл. 17 У Исусу је откривена и „света тајна... оданости Богу“ (1. Тимотеју 3:16). Она је дуго била тајна, то јест мистерија што се тиче тога да ли ико може да остане савршено беспрекоран према Јехови. Исус је пружио одговор. Сачувао је беспрекорност под свим испитима којима га је Сатана изложио (Матеј 4:1-11; 27:26-50).

^ одл. 20 Исус је са истом том групом склопио и „савез... за краљевство“ (Лука 22:29, 30). У ствари, Исус је с тим ’малим стадом‘ склопио савез да и они владају с њим на небу као секундарни део Аврахамовог семена (Лука 12:32).