Пређи на садржај

Пређи на садржај

 5. ПОГЛАВЉЕ

Стваралачка моћ — ’створитељ неба и земље‘

Стваралачка моћ — ’створитељ неба и земље‘

1, 2. Како Сунце показује Јеховину стваралачку моћ?

ДА ЛИ си икада стајао крај ватре у хладној ноћи? Можда си држао руке таман толико од пламена да би уживао у топлоти која се шири. Ако си се нагнуо превише напред, топлота је постајала неподношљива. Ако си се превише удаљио, увлачио се хладан ноћни ваздух и било ти је зима.

2 Постоји једна „ватра“ која нас греје преко дана. Та „ватра“ гори на око 150 милиона километара од нас! * Колико ли је онда Сунце јако, кад с толике удаљености можеш осетити његову врелину! Па ипак, Земља кружи око те страховите термонуклеарне пећи баш на правој удаљености. Кад би била преблизу, вода са Земље би испарила; кад би била предалеко, сва њена вода би се заледила. У случају било које од ове две крајности, наша планета би била беживотна. Осим што је неопходна за живот на Земљи, сунчева светлост је чист и делотворан извор енергије, а о ужитку који пружа да и не говоримо (Проповедник 11:7).

Јехова је „сунце и месец поставио“

3. У прилог којој важној истини сведочи Сунце?

3 Међутим, већина људи схвата Сунце као нешто што је само по себи разумљиво, иако им од њега зависи живот. Тако пропуштају оно чему нас Сунце може научити. Библија каже о Јехови: „Ти си и сунце и месец поставио“ (Псалам 74:16). Да, Сунце доноси част Јехови, „створитељу неба и земље“ (Псалам 19:2; 146:6). Оно је само једно од безброј небеских тела која нас  уче о Јеховиној огромној стваралачкој моћи. Хајде да поближе испитамо неке од њих и да потом обратимо пажњу на Земљу и живот којег има свуда на њој.

„Подигните очи своје и гледајте“

4, 5. Колику енергију и величину има Сунце, и колико је оно у поређењу с другим звездама?

4 Као што ти је можда познато, наше Сунце је звезда. Она изгледа већа од звезда које видимо ноћу зато што је у поређењу с њима прилично близу. Колику енергију оно има? Температура у језгру Сунца износи око 15 000 000 степени Целзијуса. Када би из језгра Сунца могао узети зрно величине главе чиоде и ставити га овде на Земљу, не би могао да станеш ближе од 140 километара од тог сићушног извора топлоте! Сунце сваке секунде емитује енергију као у експлозији више стотина милиона нуклеарних бомби.

5 Сунце је толико огромно да би у њега могло стати преко 1 300 000 планета величине наше Земље. Да ли је Сунце нека неуобичајено велика звезда? Не, астрономи  је називају жутим патуљком. Апостол Павле је писао да се ’звезда разликује од звезде по слави‘ (1. Коринћанима 15:41). Он није могао знати колико су истините те надахнуте речи. Постоји звезда која је толико велика да када би стајала тамо где стоји Сунце, наша Земља би се нашла унутар ње. Једна друга џиновска звезда на том истом месту простирала би се све до Сатурна — иако је та планета толико далеко од Земље да свемирском броду треба четири године да би стигао до ње, а он путује преко 40 пута већом брзином него метак испаљен из пиштоља већег калибра!

6. Како Библија показује да је, гледано из људског угла, број звезда огроман?

6 Оно што је још вредније страхопоштовања него што је величина звезда јесте њихов број. У ствари, Библија  указује да се звезде практично не могу избројати, као што се не може избројати ни „песак морски“ (Јеремија 33:22). Та изјава значи да постоји далеко више звезда него што се може видети голим оком. На крају крајева, да је неки библијски писац, као што је Јеремија, погледао у ноћно небо и пробао да изброји звезде које се виде, избројао би свега око три хиљаде, јер у ведрој ноћи људско око може видети толико звезда. Тај број би се могао упоредити с бројем зрна песка у једној јединој шаци. Међутим, број звезда је у стварности поражавајуће велик, попут морског песка. * Ко би то могао избројати?

„Он свакога [од њих] по имену зове“

7. (а) Колико отприлике има звезда у нашој галаксији, у Млечном путу, и колико је велик тај број? (б) Зашто је значајно то што је астрономима тешко да изброје галаксије, и шта нас то учи о Јеховиној стваралачкој моћи?

7 Исаија 40:26 одговара: „Подигните очи своје и гледајте! Ко је све то створио? Ко ли војску води њихову? Он свакога по имену зове.“ Псалам 147:4 каже: „[Он] избраја звезде многе.“ Колики је ’број звезда‘? То није једноставно питање. Астрономи процењују да само у нашој галаксији, Млечни пут, има преко 100 милијарди звезда. * Али наша галаксија је само једна од многих галаксија — од којих многе имају још и више звезда. А колико има галаксија? Неки астрономи процењују да их има 50 милијарди. Други су израчунали да их можда има и 125 милијарди. Дакле, човек не може да утврди ни број галаксија, а камоли тачан број милијарди  звезда које су у њима. Па ипак, Јехова зна тај број. Штавише, он свакој звезди даје име!

8. (а) Како би објаснио величину галаксије Млечни пут? (б) Помоћу чега Јехова одређује кретање небеских тела?

8 Када размишљамо о величини галаксија, наше страхопоштовање може само да расте. Процењује се да галаксија Млечни пут има у пречнику око 100 000 светлосних година. Замисли један зрак светлости који путује огромном брзином од 300 000 километара у секунди. Том зраку би требало 100 000 година да прође нашу галаксију! А постоје галаксије које су много пута веће од наше. Библија каже да је Јехова „разапео“ та огромна небеса као да су неко обично платно (Псалам 104:2). Он такође одређује и како ће се та небеска тела кретати. Од најситнијих трунки међузвездане прашине до моћних галаксија, све се креће према физичким законима које је формулисао и покренуо Бог (Јов 38:31-33). Зато су научници упоредили прецизна кретања небеских тела с кореографијом неког комликованог балета! Размисли и о Ономе ко је створио те ствари. Ниси ли испуњен страхопоштовањем према Богу који има тако огромну стваралачку моћ?

Онај који је „својом силом земљу начинио“

9, 10. Како је Јеховина моћ очигледна с обзиром на положај нашег Сунчевог система, Јупитера, Земље и Месеца?

9 Јеховина стваралачка моћ је очигледна и по нашем дому, Земљи. Он ју је врло пажљиво поставио у овом бескрајном свемиру. Неки научници верују да су многе галаксије негостољубиве за планету на којој има живота, као што је наша. Већи део наше галаксије Млечни пут очигледно није предвиђен за живот. Центар галаксије је крцат звездама. Радијација је велика, а уобичајено је и да се звезде скоро сударају. На рубовима галаксије недостају многи елементи који су неопходни за живот. Наш Сунчев систем је на идеалном месту између таквих крајности.

 10 Земља има користи од једног удаљеног али џиновског заштитника — планете Јупитер. Будући да је преко хиљаду пута већи од Земље, Јупитер врши огроман гравитациони утицај. С којим резултатима? Он привлачи или скреће с путање објекте који јуре кроз свемир. Научници рачунају да би без Јупитера киша масивних пројектила који лете ка Земљи била 10 000 пута већа него сада. Мало ближе, наша планета је благословљена једним необичним сателитом — Месецом. Он је више од једног лепог објекта и „ноћног светла“; Месец помаже у томе да Земља буде под константним, сталним нагибом. Тај нагиб омогућује Земљи стабилна, предвидива годишња доба — што је још једна важна благодат за живот на њој.

11. Како је Земљина атмосфера обликована да служи као заштитни омотач?

11 Јеховина стваралачка моћ је очигледна у сваком детаљу везаном за Земљу. Осмотри атмосферу, која служи као заштитни омотач. Сунце емитује и здраве и смртоносне зраке. Када смртоносни зраци ударе у горњи слој Земљине атмосфере, они проузрокују да се обични кисеоник претвори у озон. А онда тај озонски омотач апсорбује већину тих зрака. Дакле, наша планета је створена са сопственим сунцобраном!

12. Како атмосферски кружни ток воде говори о Јеховиној стваралачкој моћи?

12 То је само један аспект наше атмосфере, комплексне мешавине гасова која је идеално подешена за подржавање живих створења на Земљиној површини или близу њене површине. Једно од чуда у атмосфери јесте кружни ток воде. Сунце сваке године путем испаравања подигне преко 400 000 кубних километара воде из океана и мора на Земљи. Те воде формирају облаке, које атмосферски ветрови носе посвуда. Та вода, сада профилтрирана и прочишћена, пада у облику кише, снега и леда, поново пунећи залихе воде. Баш као што се и каже у Проповеднику  1:7: „Све реке у море теку, а море никако да се препуни; и оне и даље теку куд су текле.“ Само је Јехова могао покренути такав кружни ток.

13. Који доказ Створитељеве моћи видимо у вегетацији и земљи на нашој планети?

13 Где год да видимо живот, ми видимо доказе Створитељеве моћи. Јеховина стваралачка моћ се може запазити од импозантних секвоја које су више од тридесетоспратница до микроскопских биљних животних облика којих су пуни океани и који обезбеђују велики део кисеоника који удишемо. Чак је и сама земља пуна живих створења — црва, гљива и микроба, који заједно раде на сложене начине којима се потпомаже раст биљака. На месту је што Библија говори о земљи као да има моћ (Постање 4:12NW).

14. Која скривена снага постоји чак и у сићушном атому?

14 Без сумње, Јехова је „својом силом земљу начинио“ (Јеремија 10:12). Божја моћ је очигледна чак и у његовим најмањим стварствима. На пример, кад би се милион атома ставило један уз други, они не би били дебљи од људске длаке. И чак и када би се атом увећао све до величине једне тринаестоспратнице, његово језгро би било величине обичног зрнца соли на шестом спрату. Па ипак, то бесконачно мало језгро је извор страховите снаге која се ослобађа при нуклеарној експлозији!

„Све што дише“

15. Чему је Јехова поучио Јова говорећи о разним дивљим животињама?

15 Још један јасан доказ Јеховине стваралачке моћи лежи у великој разноврсности фауне на Земљи. У 148. Псалму се наводи много тога што хвали Јехову, а 10. стих укључује ’звери и сву стоку‘ (ДК). Да би показао зашто човек треба да има страхопоштовање пред Створитељем, Јехова је једном разговарао с Јовом о животињама као што су лав, зебра, дивљи бик, бехемот  (то јест, нилски коњ) и левијатан (изгледа крокодил). С којим циљем? Ако се човек плаши тих моћних, страшних и неукротивих створења, шта тек треба да осећа пред Створитељем? (Јов, поглавља 38-41).

16. Шта те импресионира код неких птица које је Јехова створио?

16 Псалам 148:10 помиње и „птице крилате“. Помисли само на њихову разноликост! Јехова је говорио Јову о ноју, који се ’смеје коњу а и коњанику‘. Заиста, ова 2,5 метара висока птица не лети, али зато може да трчи 65 километара на сат, и да у једном кораку пређе и по 4,5 метара! (Јов 39:16, 21). С друге стране, албатрос већину свог живота проведе у ваздуху над морима. Као природна једрилица, ова птица има распон крила од око 3 метра. Она може сатима једрити а да ниједном не замахне крилима. За разлику од њега, колибри је са само 5 центиметара дужине најмања птица на свету. Он својим крилима може замахнути и до 80 пута у секунди! Колибри, који блистају као неки крилати драгуљи, могу лебдети попут хеликоптера и чак летети уназад.

17. Колико је велик плави кит, и до ког закључка једноставно морамо доћи након размишљања о животињама које је Јехова створио?

17 Псалам 148:7 каже да Јехову хвале чак и „морске аждаје“. Осмотри плавог кита, животињу за коју се често сматра да је највећа од свих животиња које су икада живеле на овој планети. Овај див из дубина може бити дугачак 30 па и више метара. Може бити тежак као крдо од 30 одраслих слонова. Само његов језик може бити тежак колико и један слон. Срце му је велико као неки мањи ауто. Овај огромни орган куца само 9 пута у минути — за разлику од срца колибрија, које куца око 1 200 пута у минути. Бар један крвни суд плавог кита је толико велик да би неко дете могло да пузи кроз њега. Сигурно нас срце покреће да поновимо позив којим се завршава књига Псалама: „Све што дише нека хвали Јехову!“ (Псалам 150:6).

 Учимо из Јеховине стваралачке моћи

18, 19. Колико су разнолика жива створења која је Јехова створио на Земљи, и чему нас стварство учи што се тиче његове суверености?

18 Шта учимо из тога како Јехова користи своју стваралачку моћ? Разноликост његовог стварства нас испуњује страхопоштовањем. Један псалмиста је ускликнуо: „Много ли је дела твојих, Јехова!... Пуна је земља блага твога!“ (Псалам 104:24). Колико је то само тачно! Биолози су идентификовали преко милион врста живих створења на Земљи; међутим, варирају мишљења у томе да ли постоји 10 милиона, 30 милиона или још и више. Неки људски уметник може установити како његова креативност понекад пресахне. За разлику од тога, Јеховина креативност — његова моћ да осмисли и створи нове и разнолике ствари — очигледно је неисцрпна.

19 Начин на који Јехова користи своју стваралачку моћ учи нас о његовој суверености. Сама реч „Створитељ“ издваја Јехову од било чега другог у свемиру, од свега што је „стварство“. Чак ни Јеховин јединорођени Син, који је служио као „мајстор“ током стварања, никада у Библији није назван Створитељ (Пословице 8:30NW; Матеј 19:4). Уместо тога, он је „прворођенац  свега стварства“ (Колошанима 1:15). То што Јехова има положај као Створитељ даје му суштинско право да исказује искључиву суверену моћ над целим свемиром (Римљанима 1:20; Откривење 4:11).

20. У ком смислу је Јехова починуо од када је завршио стварање на Земљи?

20 Да ли је Јехова престао да исказује своју стваралачку моћ? Па, Библија каже да Јехова, када је завршио са стварањем шестог стваралачког дана, „почину у седми дан од свих дела својих која учини“ (Постање 2:2). Апостол Павле је указао да тај седми „дан“ траје хиљадама година, јер је у његово време још увек трајао (Јеврејима 4:3-6). Али да ли то што је Јехова ’починуо‘ значи да је скроз престао да ради? Не, Јехова никада не престаје да ради (Јован 5:17). Зато његов починак једноставно мора да указује на престанак његовог рада што се тиче стварања физичких ствари на Земљи. Међутим, његов рад у погледу извршења његових намера наставља се без прекида. Такав рад је укључивао надахнуће Светог писма. У његов рад је укључено и стварање ’новог стварства‘, које ће се осматрати у 19. поглављу (2. Коринћанима 5:17).

21. Како ће Јеховина стваралачка моћ у сву вечност утицати на верне људе?

21 Када Јеховин дан одмора коначно буде приведен крају, он ће за сав свој посао на Земљи моћи да каже да је ’добар‘, као што је то могао рећи и после шест стваралачких дана (Постање 1:31). Како ће након тога одлучити да показује своју неограничену стваралачку моћ остаје да се види. У сваком случају, можемо бити уверени да ћемо и даље бити одушевљени начином на који ће Јехова користити своју стваралачку моћ. У сву вечност ћемо још више учити о Јехови преко његовог стварства (Проповедник 3:11). Што више будемо учили о њему, то ће дубље бити наше страхопоштовање — и то ћемо се више приближити нашем Величанственом Створитељу.

^ одл. 2 Да би себи представио колико је то далеко, размисли о следећем: да би ту раздаљину прешао колима — чак и када би се кретао брзином од 150 километара на сат, и то 24 сата дневно — требало би ти преко сто година!

^ одл. 6 Неки мисле да су антички народи у библијским временима сигурно користили неки примитиван облик телескопа. Јер, према њиховом мишљењу, како би другачије људи тог доба могли знати да је број звезда тако огроман, с људског гледишта неизбројив? Таквим неоснованим размишљањима заборавља се на Јехову, Аутора Библије (2. Тимотеју 3:16).

^ одл. 7 Осмотри колико би ти требало само да избројиш 100 милијарди звезда. Када би сваке секунде могао да набројиш по једну нову звезду — и да тако наставиш 24 сата дневно — требала би ти 3 171 година!