Пређи на садржај

Пређи на садржај

 4. ПОГЛАВЉЕ

’Јехова је велике моћи‘

’Јехова је велике моћи‘

1, 2. Које је задивљујуће ствари Илија видео у свом животу, и које је спектакуларне ствари посматрао из пећине на гори Хорив?

ИЛИЈА је већ видео задивљујуће ствари. Видео је како су му гаврани доносили храну двапут дневно док се скривао. Видео је како се две посуде с брашном и уљем уопште нису испразниле током једног дугог периода глади. Чак је видео како у одговору на његову молитву силази ватра с неба (1. Краљевима, поглавља 17 и 18). Па ипак, овако нешто још никада није видео.

2 Док је био шћућурен близу улаза у једну пећину на гори Хорив, видео је неколико спектакуларних догађаја који су се збили један за другим. Најпре је био ветар. Мора да је хучао и заглушујуће завијао, јер је био толико јак да је раздирао планине и одваљивао стење. Затим је био земљотрес, који је ослободио огромну силу која је заточена у Земљиној кори. Онда је дошла ватра. Док је гутала све пред собом, Илија је вероватно осећао налете њене јаре (1. Краљевима 19:8-12).

„Гле, Јехова прође“

3. Коју је Божју особину Илија посматрао, и где све можемо видети доказе те особине?

3 Све ове различите ствари које је Илија видео имале су нешто заједничко — била је то демонстрација велике моћи Јехове Бога. Наравно, ми не морамо доживети неко чудо да бисмо видели да Бог поседује ову особину. Она се лако види. Библија нам говори да стварство пружа доказе о Јеховиној ’вечној моћи и Божанству‘ (Римљанима 1:20). Помисли само на заслепљујуће муње и грмљавину олује, величанствене каскаде водопада, поразну бесконачност звезданог неба! Зар у тим призорима не видиш Божју моћ? Међутим, у данашњем свету мало људи заиста признаје Божју моћ. Још мање њих исправно гледа на њу. Међутим,  када исправно разумемо ову Божју особину, то нам пружа многе разлоге да се приближимо Јехови. У овом делу започињемо с детаљним проучавањем Јеховине неупоредиве моћи.

Једна од основних Јеховиних особина

4, 5. (а) Која веза постоји између Јеховиног имена и његове силе, то јест моћи? (б) Зашто је прикладно што је Јехова изабрао да бик буде симбол његове моћи?

4 Јехова је јединствен што се тиче моћи. Јеремија 10:6 каже: „Нико није као ти, Јехова! Велик си и велико је име твоје по сили твојој.“ Запази да је сила, то јест моћ, повезана с Јеховиним именом. Рекли смо да његово име очигледно значи „Он проузрокује да постане“. Шта Јехови омогућује да створи шта год жели и да постане шта год жели? Између осталог, моћ. Да, Јехова има неограничену способност да делује, да изврши своју вољу. Таква моћ је једна од његових основних особина.

5 Пошто ми никада не бисмо могли у потпуности схватити његову моћ, Јехова користи илустрације да би нам помогао у томе. Као што смо видели, он као симбол своје моћи користи бика (Језекиљ 1:4-10). То је прикладно, јер је чак и домаћи бик крупно и снажно створење. У библијско време, људи у Палестини су се ретко кад сусретали с било чим снажнијим. Али знали су и за једну још страшнију врсту бика — знали су за дивљег бика, то јест тура, који је после изумро (Јов 39:9-12NW). Римски император Јулије Цезар једном је коментарисао да су ови бикови били једва нешто мањи од слонова. „Веома су снажни“, писао је, „и веома брзи.“ Замисли како би се осећао мајушним и слабим кад би стајао у сенци оваквог створења!

6. Зашто се само Јехова назива „Свемоћни“?

6 Слично томе, човек је слаб и немоћан у поређењу с моћним Богом Јеховом. Њему су чак и моћни народи  попут пуке прашине на ваги (Исаија 40:15). За разлику од било ког створења, Јехова има неограничену моћ, јер се само он зове „Свемоћни“ * (Откривење 15:3). Јехова има ’велику силу‘ и поседује ’обиље динамичке енергије‘ (Исаија 40:26NW). Он је изобилан, неисцрпан извор моћи. Он не зависи ни од каквог спољашњег извора енергије, јер је „крепост у Бога“ (Псалам 62:12). Међутим, како Јехова испољава своју моћ?

Како Јехова испољава своју моћ

7. Шта је Јеховин свети дух, и на шта указују речи на изворним језицима које су употребљене у Библији?

7 Свети дух тече од Јехове у неограниченој мери. То је Божја сила на делу. У ствари, Библија у Постању 1:2 (NW) указује на њу као на Божју ’активну силу‘. Изворна хебрејска реч и грчка реч које се преводе са „дух“ могу се у другим контекстима превести као „ветар“, „дах“ и „струјање“. Према лексикографима, ове речи на изворним језицима указују на невидљиву силу на делу. Попут ветра, Божји дух је невидљив за наше очи, али његови учинци су стварни и могу се запазити.

8. Како се у Библији симболично назива Божји дух, и зашто су прикладна та поређења?

8 Божји свети дух је бескрајно многостран. Јехова га може користити да изврши све што је наумио. Зато је прикладно што се у Библији за Божји дух симболично каже да је његов ’прст‘, његова ’моћна рука‘ или његова ’подигнута мишица‘ (Лука 11:20; Поновљени закони 5:15; Псалам 8:4). Као што човек може употребити своју руку да би извршио разноразне задатке који захтевају различит степен снаге или умешности, тако и Бог може употребити свој дух да би извршио било шта што је наумио — као што је стварање сићушног атома или раздвајање Црвеног мора или давање  моћи хришћанима у првом веку да говоре страним језицима.

9. Колика је Јеховина владалачка моћ?

9 Јехова испољава моћ и путем свог ауторитета као Суверен Свемира. Можеш ли замислити како имаш милионе и милионе интелигентних, способних поданика који једва чекају да изврше твоју наредбу? Јехова има такву владалачку моћ. Он има своје земаљске слуге, које се у Писму често упоређују с војском (Псалам 68:12; 110:3). Па ипак, човек је слабашно створење у поређењу с анђелом. Замисли, када је асирска војска напала Божји народ, један једини анђео је за само једну ноћ побио 185 000 њихових војника! (2. Краљевима 19:35). Божји анђели су „силни и јаки“ (Псалам 103:19, 20).

10. (а) Зашто се Свемоћни зове Јехова над војскама? (б) Ко је најмоћније од свих Јеховиних створења?

10 Колико има анђела? Пророк Данило је имао једну визију неба у којој је видео више од 100 милиона духовних створења пред Јеховиним престолом, али се нигде не указује да је тада видео све анђеле (Данило 7:10). Дакле, можда има на стотине милиона анђела. Зато се Бог назива Јехова над војскама. Та титула описује његов моћни положај као Заповедника над огромним, организованим поретком моћних анђела. Он је над свим тим духовним створењима поставио једно створење, свог вољеног Сина, ’прворођенца свега стварства‘ (Колошанима 1:15). Као арханђео — главни над свим анђелима, серафимима и херувимима — Исус је најмоћније од свих Јеховиних створења.

11, 12. (а) На које начине Божја реч испољава моћ? (б) Како је Исус посведочио колика је Јеховина моћ?

11 Јехова испољава моћ на још један начин. У Јеврејима 4:12 стоји: „Божја реч је жива и има моћ.“ Да ли си приметио ту зачуђујућу моћ Божје речи, то јест духом надахнуте поруке која се сада налази сачувана у Библији? Она нас може ојачати, може изградити нашу  веру и помоћи нам да извршимо корените промене код себе. Апостол Павле је упозорио сувернике на људе који су врло неморално живели. Затим је додао: „Неки од вас били су такви“ (1. Коринћанима 6:9-11). Да, „Божја реч“ је моћно деловала у њима и помогла им је да се промене.

12 Јеховина моћ је толико огромна и начини на које је он испољава толико су ефикасни да му ништа не може стати на пут. Исус је рекао: „Богу је све могуће“ (Матеј 19:26). У које сврхе Јехова употребљава своју моћ?

Моћ управљана намером

13, 14. (а) Зашто можемо рећи да Јехова није неки безлични извор енергије? (б) Како Јехова користи своју моћ?

13 Јеховин дух је нешто далеко веће него било која физичка сила; и Јехова није нека безлична сила, неки пуки извор моћи. Бог је особа и има апсолутну контролу над својом моћи. Међутим, шта га покреће да је користи?

14 Као што ћемо видети, Бог користи своју моћ да створи, да уништи, да заштити, да обнови — једноставно речено, да уради било шта што одговара његовој савршеној намери (Исаија 46:10). У неким случајевима Јехова користи своју моћ да би открио важне детаље о својој личности и о својим мерилима. Изнад свега, он своју моћ усмерава на такав начин да испуни своју вољу — да оправда свој суверенитет и да посвети своје свето име путем Месијанског Краљевства. Ту намеру никада ништа не може осујетити.

15. У коју сврху Јехова користи своју моћ кад су у питању његове слуге, и како је то приказано у Илијином случају?

15 Јехова користи своју моћ и у нашу личну корист. Запази шта се каже у 2. Летописа 16:9: „Очи Јехове гледају по свој земљи да би показао силу своју према онима којима је срце цело према њему.“ Један пример  тога јесте оно што је Илија доживео, као што је споменуто на почетку. Зашто му је Јехова на тако страхопоштовања вредан начин демонстрирао своју моћ? Па, зла краљица Језавеља се зарекла да ће погубити Илију. Пророк је побегао да би спасао живу главу. Осећао се усамљено, уплашено и обесхрабрено — као да је сав његов напоран рад био узалудан. Да би утешио овог збуњеног човека, Јехова га је на живописан начин подсетио колика је Божја моћ. Ветар, земљотрес и ватра показали су да је уз Илију било најмоћније Биће у свемиру. Зашто да се плаши Језавеље, кад је свемоћни Бог на његовој страни? (1. Краљевима 19:1-12). *

16. Зашто је утешно размишљати о Јеховиној великој моћи?

16 Иако ово није време када Јехова чини чуда, он се није променио од Илијиног времена (1. Коринћанима 13:8). Он данас исто тако жели да употреби своју моћ у корист оних који га воле. Истина, он пребива у узвишеном духовном подручју, али није предалеко од нас. Његова моћ је неограничена, тако да раздаљина не представља никакву препреку. Баш напротив, „Јехова је близу свих који га призивају“ (Псалам 145:18). Једном када је пророк Данило позвао Јехову у помоћ, један анђео се појавио пред њим чак и пре него што је завршио молитву! (Данило 9:20-23). Ништа не може спречити Јехову у томе да помогне онима које воли и да их ојача (Псалам 118:6).

Да ли је Бог због своје моћи неприступачан?

17. У ком смислу Јеховина моћ изазива страх у нама, а на који страх она не подстиче?

17 Да ли треба да се плашимо Бога због његове моћи? Морамо одговорити и са „да“, и са „не“. „Да“, зато што  нам та његова особина пружа добар разлог за страх пред Богом, дубоко страхопоштовање и поштовање које смо у кратким цртама осмотрили у претходном поглављу. Библија нам каже да је такав страх ’почетак мудрости‘ (Псалам 111:10). Међутим, одговарамо и са „не“, зато што нам Божја моћ не даје никакав разлог да осећамо болестан страх од њега или да се устручавамо да му приђемо.

18. (а) Зашто многи немају поверења у људе који имају моћ? (б) Како знамо да Јехову не може искварити његова моћ?

18 „Моћ квари; апсолутна моћ апсолутно квари.“ Тако је 1887. написао енглески племић лорд Актон. Његову изјаву су често понављали, можда зато што је пуно људи видело да је неоспорно тачна. Несавршени људи често злоупотребљавају моћ, као што то историја увек изнова потврђује (Проповедник 4:1; 8:9). Зато многи немају поверења у моћне људе и клоне их се. Јехова има апсолутну моћ. Да ли га она на било који начин квари? Сигурно га не квари! Као што смо видели, он је свет, никако се не може покварити. Јехова није као несавршени мушкарци и жене који имају моћ у овом исквареном свету. Он никада није злоупотребио своју моћ, нити ће је икада злоупотребити.

19, 20. (а) У складу с којим другим особинама Јехова увек исказује моћ, и зашто је то охрабрујуће? (б) Како би могао приказати Јеховину самоконтролу, и зашто ти се она допада?

19 Сети се, моћ није једина Јеховина особина. Тек треба да проучимо његову правду, мудрост и љубав. Али не треба да закључимо како се његове особине испољавају на неки крут, механички начин, као да он показује само једну особину у датом тренутку. Напротив, у наредним поглављима ћемо видети да Јехова увек показује своју моћ у складу са својом правдом, мудрошћу и љубављу. Размисли о још једној особини коју Бог има, особини која је ретка код светских владара — о самоконтроли.

 20 Замисли да се сретнеш с неким ко је толико огроман и снажан да те плаши. Међутим, с временом примећујеш да је он изгледа благ. Увек је спреман и једва чека да употреби своју моћ како би пружио помоћ и заштиту људима, нарочито онима који су беспомоћни и слаби. Он никада не злоупотребљава своју моћ. Видиш како је оклеветан без разлога, а ипак се опходи на одлучан али смирен, достојанствен, чак љубазан начин. Почињеш да се питаш да ли би ти могао показати исту благост и одмереност, нарочито да си толико јак! Када би упознао таквог човека, зар му не би био привучен? Имамо далеко више разлога да се приближимо свемоћном Јехови. Осмотри целу реченицу на којој се темељи наслов овог поглавља: „Господ [„Јехова“, NW] је спор на гњев и велике је моћи“ (Наум 1:3ДК, курзив наш). Јехова не жури да употреби моћ против људи, чак ни против оних који су зли. Он је благ и љубазан. Показао је да је „спор на гњев“ упркос многим изазовима (Псалам 78:37-41).

21. Зашто Јехова не прибегава присиљавању људи да врше његову вољу, и шта из тога учимо о њему?

21 Осмотри Јеховино самосавладавање из једног другог угла. Када би ти имао неограничену моћ, да  ли мислиш да би, каткад, могао доћи у искушење да натераш људе да раде онако како ти хоћеш? Јехова, и поред све своје моћи, не присиљава људе да му служе. Иако је служење Богу једини пут ка вечном животу, Јехова нас не присиљава да му служимо. Уместо тога, он свакоме љубазно исказује достојанство тиме што пружа слободу избора. Он упозорава на последице лошег избора и говори о наградама које доноси добар избор. Али што се тиче самог избора, то препушта нама (Поновљени закони 30:19, 20). Јехова једноставно није заинтересован за то да му неко служи зато што мора или зато што има болестан страх од његове страховите моћи. Он тражи оне који ће му служити драговољно, из љубави (2. Коринћанима 9:7).

22, 23. (а) Шта показује да Јехова налази задовољство у томе да даје моћ другима? (б) Шта ћемо осмотрити у следећем поглављу?

22 Осмотримо последњи разлог због чега не треба да живимо у страху од Свемоћног Бога? Моћни људи се некако плаше да поделе своју моћ с другима. Међутим, Јехова налази задовољство у томе да опуномоћује своје лојалне обожаваоце. Он поверава знатан ауторитет другима, као рецимо свом Сину (Матеј 28:18). Јехова опуномоћује своје слуге на још један начин. Библија објашњава: „Теби, Јехова, припада величанство, моћ и част, вечност и слава, јер је твоје све што је на небу и на земљи... У твојој су руци сила и крепост, и у твојој је руци моћ узвишавања и утврђивања сваке ствари“ (1. Летописа 29:11, 12).

23 Да, Јехови ће бити драго да ти да снагу. Онима који желе да му служе, он чак даје ’снагу која надилази уобичајену‘ (2. Коринћанима 4:7). Ниси ли привучен том динамичном Богу, који своју моћ користи тако љубазно и принципијелно? У следећем поглављу ћемо се усредсредити на то како Јехова користи своју моћ да ствара.

^ одл. 6 Грчка реч која се преводи као „Свемоћни“ дословно значи „владар над свим; онај који има сву моћ“.

^ одл. 15 Библија каже да „Јехова не беше у ветру... потресу... огњу“. За разлику од оних који су обожавали митске богове природе, Јеховине слуге не траже Јехову у тим природним силама. Он је далеко већи да би био сведен на било шта што је створио (1. Краљевима 8:27).