Пређи на садржај

Пређи на садржај

 10. ПОГЛАВЉЕ

’Угледај се на Бога‘ када користиш моћ

’Угледај се на Бога‘ када користиш моћ

1. У коју подмуклу замку несавршени људи лако упадају?

„НЕМА моћи у којој не вребају скривене замке.“ Те речи једне песникиње из 19. века скрећу пажњу на једну подмуклу опасност — злоупотребу моћи. Нажалост, несавршени људи врло лако упадну у ту замку. Да, кроз историју ’човек је владао над човеком на зло његово‘ (Проповједник 8:9ДК). Испољавање моћи без љубави довело је до неописиве људске патње.

2, 3. (а) Шта је изванредно што се тиче начина на који Јехова користи моћ? (б) Шта све може да спада у моћ коју ми поседујемо, и како треба да користимо сву ту моћ?

2 Међутим, зар није изванредно то што Јехова Бог који има неограничену моћ никада не злоупотребљава ту моћ? Као што смо приметили у претходним поглављима, он своју моћ — било стваралачку, разорну, заштитничку или моћ обнављања — увек користи у складу са својом намером пуном љубави. Када размислимо о начину на који он испољава своју моћ, подстакнути смо да му се приближимо. А то нас пак може мотивисати да се ’угледамо на Бога‘ у томе како ми користимо моћ (Ефешанима 5:1). Али какву моћ поседујемо ми незнатни људи?

3 Сети се да је човек створен „по обличју Божјему“, сличан њему (Постање 1:26, 27). Дакле, и ми имамо моћ — бар извесну меру моћи. Наша моћ може укључивати способност да обављамо ствари, да радимо; поседовање контроле или ауторитета над другима; способност да утичемо на друге, нарочито на оне који нас воле; физичку снагу или материјална средства. Псалмиста је за Јехову рекао: „У теби извор је живота“ (Псалам 36:10). Дакле, директно или индиректно, Бог је  извор све оправдане моћи коју имамо. Зато желимо да је користимо онако како се то њему допада. Како то можемо чинити?

Кључ је у љубави

4, 5. (а) Шта је кључно за исправно коришћење моћи, и како нам то показује лично Божји пример? (б) Како ће нам љубав помоћи да исправно користимо моћ?

4 Да би се моћ исправно користила, кључна је љубав. Зар нам то не показује лично Божји пример? Сети се четири основне Божје особине које су разматране у 1. поглављу — моћи, правде, мудрости и љубави. Која особина преовладава између ове четири особине? Љубав. „Бог је љубав“, каже 1. Јованова 4:8. Да, сама суштина Јехове је љубав; она утиче на све што он ради. Зато је свако испољавање његове моћи мотивисано љубављу и на крају је на корист оних који га воле.

5 Љубав ће и нама помоћи да исправно користимо своју моћ. На крају крајева, Библија нам говори да је љубав „добра“ и да „не тражи сопствене користи“ (1. Коринћанима 13:4, 5). Дакле, љубав ће нас спречити да поступамо грубо или окрутно према онима над којима имамо извесну меру ауторитета. Уместо тога, опходићемо се према другима с достојанством и ставићемо њихове потребе и осећаје испред својих (Филипљанима 2:3, 4).

6, 7. (а) Шта је страх пред Богом, и зашто ће нам та особина помоћи да избегавамо злоупотребу моћи? (б) Прикажи везу између страха од тога да се не допаднемо Богу и љубави према Богу.

6 Љубав је повезана с још једном особином која нам може помоћи да избегнемо злоупотребу моћи, а то је страх пред Богом. Колико је вредна ова особина? „Страхом од Јехове зло се избегава“, кажу Пословице 16:6. Злоупотреба моћи сигурно спада у зло ког треба да се клонимо. Страх пред Богом ће нас спречити да не малтретирамо оне над којима имамо моћ. Зашто? С једне стране, зато што знамо да смо одговорни Богу за то  како се опходимо према њима (Немија 5:1-7, 15). Али у страх пред Богом је укључено више од тога. Изрази на изворном језику употребљени за „страх“ често указују на дубоко поштовање и страхопоштовање пред Богом. Дакле, Библија повезује страх пред Богом с љубављу према Богу (Поновљени закони 10:12, 13). То дубоко страхопоштовање укључује здрав страх од тога да не угодимо Богу — не једноставно зато што се бојимо последица, већ зато што стварно волимо Бога.

7 Да то прикажемо: размисли о добром односу између малог дечака и његовог оца. Дечак осећа да је његов отац срдачно и с љубављу заинтересован за њега. Али он такође зна и шта његов отац захтева од њега, и зна да ће га отац дисциплиновати ако не буде добар. Тај дечак не живи у болесном страху од оца. Напротив, он пуно воли оца. Он се радује када може да уради оно што ће му донети очево одобравање. Тако је и са страхом пред Богом. Будући да волимо Јехову, нашег небеског Оца, ми се плашимо да не урадимо нешто због чега би му било „жао у срцу“ (Постање 6:6). Уместо тога, ми чезнемо за тиме да обрадујемо његово срце (Пословице 27:11). Ето зашто желимо да на исправан начин користимо своју моћ. Хајде да мало испитамо како то можемо чинити.

У породици

8. (а) Који ауторитет имају мужеви у породици, и како треба да га испољавају? (б) Како муж може показати да поштује своју жену?

8 Осмотримо најпре породични круг. „Муж [је] поглавар својој жени“, стоји у Ефешанима 5:23. Како муж треба да испољава овај од Бога дани ауторитет? Библија каже мужевима да живе са својим женама „према спознању, додељујући им част као слабијем [суду]“ (1. Петрова 3:7). Грчка именица преведена са „част“ значи „цена, вредност... поштовање“. Облици ове речи преводе се са ’поклони‘ и „драгоцен“ (Дела апостолска  28:10; 1. Петрова 2:7). Муж који исказује част својој жени никада је неће физички нападати, ни понижавати нити омаловажавати, због чега би се она осећала безвредном. Уместо тога, он признаје њену вредност и према њој се опходи с поштовањем. Он речима и поступцима — и насамо и јавно — показује да му је она драгоцена (Пословице 31:28). Такав муж не добија само женину љубав и поштовање већ, што је још важније, и Божје признање.

Мужеви и жене исправно користе своју моћ када се међусобно опходе с љубављу и поштовањем

9. (а) Коју моћ у породици имају жене? (б) Шта може помоћи жени да своје способности користи да би подупрла мужа, и с којим резултатом?

9 И супруге имају извесну меру моћи у породици. Библија говори о побожним женама које су, у оквирима исправног поглаварства, преузимале иницијативу и утицале на мужеве на позитиван начин или су им помагале да не донесу погрешне одлуке (Постање 21:9-12; 27:46–28:2). Жена је можда проницљивија од свог мужа или можда има друге способности које он нема. Па ипак, она треба да има „дубоко поштовање“ према свом мужу и да му буде ’подложна као Господу‘ (Ефешанима 5:22, 33). Ако жена размишља о томе да угоди Богу, тада јој може бити лакше да своје способности употреби да би подупрла свог мужа, а не да би га омаловажавала или да би настојала да доминира над њим. Таква „мудра жена“ тесно сарађује с мужем на изградњи породице. Тако она задржава мир с Богом (Пословице 14:1).

10. (а) Који је ауторитет Бог дао родитељима? (б) Шта значи реч „дисциплина“, и како је треба примењивати? (Види и фусноту.)

10 Родитељи такође имају ауторитет који им је дао Бог. Библија саветује: „Очеви, не раздражујте своју децу, него их одгајајте у дисциплини и усмеравању размишљања у складу с Јеховиним“ (Ефешанима 6:4). Реч „дисциплина“ у Библији може значити „одгајање, васпитавање, поучавање“. Деци је потребна дисциплина; она напредују кад постоје јасне смернице, границе  и ограничења. Библија такву дисциплину, то јест поуку, доводи у тесну везу с љубављу (Пословице 13:24). Зато „прут дисциплине“ никада не треба да се злоупотребљава — ни емоционално, ни физички * (Пословице 22:15, NW; 29:15). Дисциплина која је крута или груба и без осећаја љубави заправо је злоупотреба родитељског ауторитета и може сломити дететов дух (Колошанима 3:21). С друге стране, уравнотежена дисциплина која се исправно примењује говори деци да их њихови родитељи воле и да су заинтересовани за то какве они особе постају.

11. Како деца могу исправно користити своју моћ?

11 А како је с децом? Како она могу исправно користити своју моћ? „Снага је младићима слава“, кажу Пословице 20:29. Сигурно не постоји бољи начин да млади употребе своју снагу и енергичност него да служе нашем ’Творцу‘ (Проповедник 12:3). Млади треба да упамте да њихови поступци могу утицати на осећања њихових родитеља (Пословице 23:24, 25). Када деца слушају своје богобојазне родитеље и држе се исправног пута, она радују срце својих родитеља (Ефешанима 6:1). Такво понашање је „угодно у Господу“ (Колошанима 3:20).

У скупштини

12, 13. (а) Какво гледиште треба да имају старешине што се тиче ауторитета који имају у скупштини? (б) Прикажи зашто старешине треба да буду благе према стаду.

12 Јехова се побринуо за надгледнике који предводе у хришћанској скупштини (Јеврејима 13:17). Ови способни мушкарци треба да користе од Бога дати ауторитет како би пружили потребну помоћ и допринели  добробити стада. Да ли тај положај даје старешинама за право да владају над својим суверницима? Никако! Старешине треба да имају уравнотежено, понизно гледиште о својој улози у скупштини (1. Петрова 5:2, 3). Библија каже надгледницима: ’Пасите Божју скупштину, коју је Бог купио крвљу свог Сина‘ (Дела апостолска 20:28). То је снажан разлог због чега се према сваком припаднику стада треба благо опходити.

13 Могли бисмо то овако приказати: неки блиски пријатељ те замоли да му чуваш једну драгоцену ствар. Ти знаш да је твој пријатељ платио високу цену за то. Зар не би с тим поступао нежно, веома пажљиво? Слично томе је и Бог поверио старешинама одговорност да брину за један стварно вредан посед — скупштину чији су чланови упоређени с овцама (Јован 21:16, 17). Јехови су драге његове овце — у ствари, толико драге да их је купио драгоценом крвљу свог јединорођеног Сина, Исуса Христа. Јехова није могао платити већу цену за своје овце. Понизне старешине задржавају то на уму и у складу с тиме се и опходе према Јеховиним овцама.

’Власт језика‘

14. Коју моћ има језик?

14 „Смрт и живот јесу у власти језика“, каже Библија (Пословице 18:21). Заиста, језик може причинити велику штету. Ко се од нас није опекао због непромишљеног или чак увредљивог коментара? Али, језик има и моћ да крепи. „Лек даје језик мудрих људи“, кажу Пословице 12:18. Да, охрабрујуће, лепе речи могу бити попут умирујућег, лековитог мелема за срце. Осмотри неке примере.

15, 16. На које начине можемо користити језик да бисмо охрабрили друге?

15 „Говорите утешно депресивним душама“, подстиче 1. Солуњанима 5:14. Да, чак и верне Јеховине слуге  могу понекад да се боре с депресијом. Како можемо помоћи таквим особама? Искрено их похвали за неку конкретну ствар како би им помогао да виде да вреде у Јеховиним очима. Попричај с њима о снажним речима из библијских стихова који показују да Јехова стварно брине за оне који су „сломљени у срцу“ и „скрхани у духу“ и да их воли (Псалам 34:18NW). Када користимо моћ језика да бисмо утешили друге, ми показујемо да опонашамо нашег самилосног Бога, „који теши оне који су оборени“ (2. Коринћанима 7:6).

16 Моћ свог језика можемо користити и да бисмо пружили другима толико потребно охрабрење. Да ли је неком сувернику умрла драга особа? Саосећајне речи којима се изражава наша брига и пажња могу утешити ожалошћено срце. Да ли се неки старији брат или сестра осећа бескорисно? Брижне речи могу уверити старије да су драгоцени и цењени. Да ли се неко бори с хроничном болешћу? Љубазне речи преко телефона или лично могу пуно учинити да се подигне дух онога ко је болестан. Колико Створитељу мора да је драго када користимо моћ говора да  бисмо изговорили речи које су ’добре за изграђивање‘! (Ефешанима 4:29).

Преношење добре вести — изврстан начин на који можемо користити своју моћ

17. На који важан начин можемо користити свој језик на корист других, и зашто то треба да радимо?

17 Не постоји важнији начин на који бисмо користили моћ језика него што је разговарање с другима о доброј вести о Божјем Краљевству. „Не одреци добра оном који на њих право има, кад му можеш учинити“, каже се у Пословицама 3:27. Дужни смо да пренесемо другима животоспасавајућу добру вест. Не би било исправно да задржимо за себе хитну поруку коју нам је Јехова тако великодушно дао (1. Коринћанима 9:16, 22). Али до које мере Јехова очекује да учествујемо у том делу?

 Служити другима ’свом снагом‘

18. Шта Јехова очекује од нас?

18 Наша љубав према Јехови покреће нас да у потпуности учествујемо у хришћанској служби. Шта у томе Јехова очекује од нас? Нешто што сви, без обзира на личне околности у животу, можемо дати: „Што год чините, радите на томе целом душом као Јехови, а не људима“ (Колошанима 3:23). Када је навео највећу заповест, Исус је рекао: „Воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем и свом својом душом и свим својим умом и свом својом снагом“ (Марко 12:30). Да, Јехова очекује да га свако од нас воли и да му служи свом душом.

19, 20. (а) Пошто се душа иначе односи на срце, ум и снагу, зашто се и они спомињу у Марку 12:30? (б) Шта значи служити Јехови свом душом?

19 Шта значи служити Богу свом душом? Душа указује на целокупну особу, са свим њеним физичким и менталним способностима. Пошто се душа односи на срце, ум и снагу, зашто се и они спомињу у Марку 12:30? Осмотри једно поређење. У библијска времена, особа је могла продати себе (своју душу) у ропство. Па ипак, роб можда није целом душом служио свом господару; можда није користио сву своју снагу или све своје менталне способности да би унапређивао интересе свог господара (Колошанима 3:22). Дакле, Исус је очигледно споменуо и те друге детаље како би нагласио да се ни на који начин не смемо штедети у нашој служби Богу. Служити Богу свом душом значи давати себе, користећи своју снагу и енергију до највеће могуће мере у служби за њега.

20 Да ли служење свом душом значи да сви морамо утрошити исту количину времена и енергије у служби? Тешко да би то било могуће, јер се околности и способности разликују од особе до особе. На пример, млада особа која има добро здравље и физички је издржљива можда може провести више времена у проповедању  него неко ко више нема толико снаге услед старости. Особа која није у браку и нема породичне обавезе може урадити више него неко ко мора да се брине за породицу. Ако нам снага и околности омогућују да пуно урадимо у служби, можемо бити стварно захвални! Наравно, никада немојмо имати критичан дух, да се у томе упоређујемо с другима (Римљанима 14:10-12). Уместо тога, користимо своју моћ да охрабримо друге.

21. Који је најбољи и најважнији начин на који можемо користити своју моћ?

21 Јехова је дао савршен пример у исправном коришћењу своје моћи. Желимо да га опонашамо најбоље што можемо као несавршени људи. Своју моћ можемо исправно користити тако што ћемо се с достојанством опходити према онима над којима имамо извесну меру ауторитета. Осим тога, желимо да свом душом извршавамо животоспасавајуће дело проповедања које нам је Јехова дао да извршимо (Римљанима 10:13, 14). Сети се, Јехови је драго када даш оно најбоље што ти — твоја душа — можеш дати. Зар те срце не нагони да учиниш све што можеш у служби за таквог Бога који је пун разумевања и љубави? Нема бољег нити важнијег начина на који можеш користити своју моћ.

^ одл. 10 Хебрејска реч за „прут“ је у библијска времена означавала штап или мотку, попут пастирског прута који се користио за вођење оваца (Псалам 23:4). Слично томе „прут“ родитељског ауторитета указује на вођство с љубављу, а не на грубо или окрутно кажњавање.