Пређи на садржај

Пређи на садржај

 9. ПОГЛАВЉЕ

’Христ, Божја сила‘

’Христ, Божја сила‘

1-3. (а) Које су застрашујуће искуство имали ученици на Галилејском мору, и шта је Исус урадио? (б) Зашто се Исус с правом назива ’Христ, Божја сила‘?

УЧЕНИЦИ су били преплашени. Док су пловили преко Галилејског мора изненада се стуштила олуја. Нема сумње да су се они и раније сретали са олујама на овом језеру — на крају крајева, неки од њих су били искусни рибари * (Матеј 4:18, 19). Али ово је био „јак олујни ветар“ који је наједном страховито узбуркао море. Ови људи су махнито покушавали да одрже контролу над чамцем, али олуја је била и сувише снажна. Таласи су „ударали у чамац“ који је почео да се пуни водом. Упркос том метежу, Исус је спавао чврстим сном на крми, изморен након што је цели дан поучавао народ. Плашећи се за сопствени живот, ученици су га пробудили, молећи га: „Господе, спаси нас, изгибосмо!“ (Марко 4:35-38; Матеј 8:23-25).

2 Исус се није уплашио. С потпуним поуздањем је прекорио ветар и море: „Умири се! Умукни!“ Ветар и море су истог трена послушали — бура је престала, таласи су се умирили и „настаде велика тишина“. Ученике је обузео необичан страх. „Ко је у ствари овај?“ шапутали су један другоме. Стварно, какав би то човек могао прекорити ветар и море као да опомиње немирну децу? (Марко 4:39-41; Матеј 8:26, 27).

3 Али Исус није био обичан човек. Јеховина моћ се  на изванредне начине манифестовала за њега и посредством њега. Надахнути апостол Павле је с правом могао да укаже на њега као на „Христа, Божју силу“ (1. Коринћанима 1:24). Како се Божја сила манифестовала преко Исуса? И на који начин Исусова употреба моћи може утицати на наш живот?

Моћ Божјег јединорођеног Сина

4, 5. (а) Коју је моћ и ауторитет Јехова пренео на свог јединорођеног Сина? (б) Како је тај Син био опремљен да изврши стваралачке намере свог Оца?

4 Осмотри моћ коју је Исус имао током свог предљудског постојања. Јехова је исказивао своју ’вечну моћ‘ када је створио свог јединорођеног Сина, који је постао познат као Исус Христ (Римљанима 1:20; Колошанима 1:15). Након тога, Јехова је на тог Сина пренео огромну моћ и ауторитет, дајући му задатак да спроведе Његове стваралачке намере. С обзиром на Сина, Библија каже: „Све је постало преко њега, и без њега није постало ништа“ (Јован 1:3).

5 Можемо само да посматрамо величину тог задатка. Замисли колика је моћ била потребна да би се створили милиони моћних анђела, физички свемир с милијардама галаксија и Земља с њеном великом разноврсношћу живота. Да би извршио те задатке, јединорођени Син је имао на располагању најмоћнију силу у свемиру — Божји свети дух. Тај Син је налазио велико задовољство у томе што је Мајстор, кога је Јехова употребљавао у стварању свега другог (Пословице 8:22-31NW).

6. Каква моћ и ауторитет су дати Исусу након његове смрти на Земљи и ускрсења?

6 Да ли је јединорођени Син могао добити још више моћи и ауторитета? Након смрти на Земљи и ускрсења, Исус је рекао: „Даде ми се сва власт на небу и на земљи“ (Матеј 28:18). Да, Исусу су дати способност и право да над свиме исказује моћ. Као „Краљ над краљевима и Господар над господарима“, он је опуномоћен да „уништи  сваку владавину и сваку власт и силу“ — и видљиву и невидљиву — која се противи његовом Оцу (Откривење 19:16; 1. Коринћанима 15:24-26). Јехова није „оставио ништа што... није подложено“ Исусу — изузев себе самог (Јеврејима 2:8; 1. Коринћанима 15:27).

7. Зашто можемо бити сигурни да Исус никада неће злоупотребити моћ коју му је Јехова поверио?

7 Да ли треба да страхујемо да би Исус могао злоупотребити своју моћ? Апсолутно не! Исус стварно воли свог Оца и никада не би урадио ништа што му се не свиђа (Јован 8:29; 14:31). Исус добро зна да Јехова никада не злоупотребљава своју свемоћну силу. Он је из прве руке посматрао како Јехова тражи прилике „да би показао силу своју према онима којима је срце цело према њему“ (2. Летописа 16:9). Заиста, Исус воли човечанство као и његов Отац па зато можемо имати поверења да ће увек користити своју моћ у корисне сврхе (Јован 13:1). Што се тога тиче, Исус је показао да је беспрекоран. Хајде да осмотримо моћ коју је имао док је био на Земљи и како је био покренут да је користи.

„Силан на... речи“

8. Шта је Исус био опуномоћен да ради након помазања, и како је користио своју моћ?

8 Исус очигледно није вршио чуда док је као дечак одрастао у Назарету. Али то се изменило након што се крстио 29. н. е., са отприлике 30 година (Лука 3:21-23). Библија нам каже: „Бог [га је] помазао светим духом и силом, а он је пролазио земљом чинећи добро и лечећи све које је Ђаво тлачио“ (Дела апостолска 10:38). „Чинећи добро“ — зар то не показује да је Исус исправно користио своју моћ? Након свог помазања, он „постаде пророк силан на делу и речи“ (Лука 24:19).

9-11. (а) Где је Исус углавном поучавао, и с којим се изазовом суочавао? (б) Зашто је народ био задивљен Исусовим начином поучавања?

9 Како је Исус био силан на речи? Он је често поучавао  на отвореном — на обалама језера и обронцима брда, као и на улицама и трговима (Марко 6:53-56; Лука 5:1-3; 13:26). Његови слушаоци су могли једноставно да оду уколико им његове речи нису биле занимљиве. У то доба када није било штампаних књига, слушаоци који су ценили оно чему је Исус поучавао морали су да чувају његове речи у мислима и срцу. Зато је било потребно да Исусова учења буду сасвим привлачна, јасно разумљива и лака за памћење. Али тај изазов није представљао никакав проблем за Исуса. Осмотри, рецимо, његову Проповед на гори.

10 Једног јутра почетком 31. н. е., мноштво људи се окупило на једном обронку близу Галилејског мора. Неки су дошли из Јудеје и Јерусалима, што је 100 до 110 километара одатле. Други су дошли са севера, из приобалне области Тира и Сидона. Исусу су прилазили многи болесни људи да би га дотакли, и он их је све излечио. Када више није било ни једне једине озбиљно болесне особе, почео је да их поучава (Лука 6:17-19). Кад је након неког времена завршио с причом, они су били задивљени оним што су чули. Зашто?

11 Годинама касније је један човек који је чуо ту проповед написао: „Народ беше задивљен његовим начином поучавања; јер их поучаваше као онај који има ауторитет“ (Матеј 7:28, 29). Исус је говорио с ауторитетом који су они могли да осете. Он је говорио уместо Бога и своја учења је заснивао на Божјој Речи као ауторитету (Јован 7:16). Исусове изјаве су биле јасне, његови подстреци уверљиви и његови аргументи необориви. Његове речи су продирале до корена важних питања као и до срца слушалаца. Поучио их је како да нађу срећу, како да се моле, како да траже Божје Краљевство и како да граде сигурну будућност (Матеј 5:3–7:27). Његове речи су пробудиле срца оних који  су били гладни истине и праведности. Такви су били спремни да се ’одрекну‘ себе и да оставе све како би га следили (Матеј 16:24; Лука 5:10, 11). Каква потврда моћи Исусових речи!

„Силан на делу“

12, 13. У ком смислу је Исус био „силан на делу“, и по чему су се разликовала његова чуда?

12 Исус је био и „силан на делу“ (Лука 24:19). Извештаји из јеванђеља̂ говоре о више од 30 конкретних чуда која је он извео — сва уз ’Јеховину силу‘ * (Лука 5:17). Исусова чуда су утицала на животе хиљада људи. Два таква чуда — када је нахранио 5 000 мушкараца и касније 4 000 мушкараца, „осим жена и деце“ — укључивала су мноштво од око вероватно 20 000 људи! (Матеј 14:13-21; 15:32-38).

„Видеше Исуса како хода по мору“

13 Исусова чуда су била разноврсна. Имао је власт над демонима, које је с лакоћом истеривао (Лука 9:37-43). Имао је власт над материјом, те је претворио воду у вино (Јован 2:1-11). На запрепашћење својих ученика, ходао је по узбурканом Галилејском мору (Јован 6:18, 19). Имао је власт над болешћу па је лечио телесне мане, хроничне и смртоносне болести (Марко 3:1-5; Јован 4:46-54). Таква излечења је вршио на разне начине. Неки су били излечени са удаљености, док су други осетили Исусов додир (Матеј 8:2, 3, 5-13). Неки су били одмах излечени, а неки постепено (Марко 8:22-25; Лука 8:43, 44).

14. Под којим је околностима Исус показао да има моћ над смрћу?

14 Изванредно је и то што је Исус имао моћ над смрћу. У три забележена случаја је подигао мртве, вративши 12-годишњу ћерку њеним родитељима, јединца његовој мајци удовици и вољеног брата његовим  сестрама (Лука 7:11-15; 8:49-56; Јован 11:38-44). Никаква околност није била претешка. Дванаестогодишњу девојчицу је подигао из смртне постеље кратко након њене смрти. Удовичиног сина је ускрснуо на носилима за сахрану, сигурно на дан његове смрти. А Лазара је подигао из гроба након што је четири дана био мртав.

Несебична, одговорна и обзирна употреба моћи

15, 16. Који доказ постоји да је Исус несебично користио своју моћ?

15 Можеш ли замислити колико би било злоупотребе да је Исусова моћ била поверена неком несавршеном владару? Али, Исус је био безгрешан (1. Петрова 2:22). Није дозволио да га покваре себичност, амбиција и похлепа које несавршене људе покрећу да своју моћ употребе како би повредили друге.

16 Исус је несебично користио своју моћ и никада је није применио за лични добитак. Кад је био гладан, одбио је да за себе претвори камење у хлеб (Матеј 4:1-4). Оно мало што је поседовао било је доказ да није материјално профитирао употребљавајући своју моћ (Матеј 8:20). Има још доказа да његова моћна дела нису долазила из себичних потицаја. Када је вршио чуда, то је чинио уз извесну личну жртву. Када је лечио болесне из њега је излазила сила. Он је осећао како та сила излази, чак и када се радило о само једном излечењу (Марко 5:25-34). Па ипак, дозвољавао је да га мноштво људи дотакне и да се излече (Лука 6:19). Какав несебичан дух!

17. Како је Исус показао да је на одговоран начин користио своју моћ?

17 Исус је одговорно користио своју моћ. Никада није изводио моћна дела ради пуког разметања или бесмислене театралности (Матеј 4:5-7). Није желео да  чини знаке само да би задовољио Иродову неисправно мотивисану љубопитљивост (Лука 23:8, 9). Далеко од тога да је рекламирао своју моћ, Исус је често заповедао онима које је излечио да то никоме не говоре (Марко 5:43; 7:36). Није желео да људи доносе закључке о њему на основу сензационалних извештаја (Матеј 12:15-19).

18-20. (а) Шта је утицало на начин на који је Исус користио своју моћ? (б) Шта ти мислиш о начину на који је Исус излечио једног глувог човека?

18 Тај моћни човек, Исус, није био ни налик људским владарима који су поседовали моћ, а безосећајно нису марили за потребе и патње других. Исус је бринуо о људима. Чим би видео напаћене људе био би толико дубоко ганут да је одмах желео да их ослободи њихове патње (Матеј 14:14). Био је обзиран према њиховим осећањима и потребама, и та нежна брига је утицала на то како је користио своју моћ. Један дирљив пример тога налази се у Марку 7:31-37.

19 Том приликом, велико мноштво је нашло Исуса и довело му многе који су били болесни и он их је све излечио (Матеј 15:29, 30). Међутим, издвојио је једног човека и посветио му посебну пажњу. Тај човек је био глув и тешко је говорио. Исус је можда осетио колико је тај човек био нервозан или збуњен. Пажљиво га је одвео на страну — далеко од те гомиле људи — на једно мирно место. Затим је употребио неке знаке да би му показао шта ће урадити. Он „стави своје прсте у његове уши и кад пљуну, дотаче му језик“ * (Марко 7:33). Затим је погледавши небо у молитви уздахнуо. Тим поступцима је ставио човеку до знања: ’Оно  што ћу ти урадити биће захваљујући сили од Бога.‘ На крају је рекао: „Отвори се“ (Марко 7:34). Тада се том човеку вратио слух и могао је нормално да говори.

20 Колико је дирљиво када размишљамо о томе да је Исус, чак и када је користио од Бога дану моћ за излечење напаћених људи, био саосећајан и обзиран према њиховим осећањима! Није ли охрабрујуће знати да је Јехова поверио Месијанско Краљевство таквом брижном, обзирном Владару?

Предзнак онога што треба да дође

21, 22. (а) Шта су Исусова чуда наговестила? (б) Пошто Исус влада над природним силама, шта можемо очекивати у време када он буде владао као Краљ?

21 Моћна дела која је Исус извршавао на Земљи била су само предзнаци много већих благослова који треба да дођу у време када он буде владао као Краљ. Исус ће у Божјем новом свету опет чинити чуда — али у светским размерама! Осмотри неке узбудљиве ствари које нас очекују.

22 Исус ће до савршене равнотеже обновити еколошки систем наше планете. Сети се да је он тиме што је умирио олују показао да има власт над природним силама. Онда је сигурно да човечанство под Христовим Краљевством неће морати да се плаши тајфуна, земљотреса, вулкана или других природних катастрофа. Пошто је Исус Мајстор ког је Јехова користио за стварање Земље и свег живота на њој, он у потпуности разуме њен склоп. Он зна како да на исправан начин употреби њене ресурсе. Под његовом владавином, цела Земља ће бити претворена у рај (Лука 23:43).

23. Како ће Исус као Краљ задовољити потребе човечанства?

23 Шта ће бити с потребама човечанства? Исусова способност да обилно нахрани хиљаде људи са  само неколико намирница гарантује нам да ће његова владавина решити питање глади. Да, обиље хране која ће се праведно расподељивати заувек ће окончати глад (Псалам 72:16). Његова власт над болестима говори нам да ће болесни, слепи, глуви, сакати и хроми људи бити излечени — потпуно и трајно (Исаија 33:24; 35:5, 6). Његова способност да ускрсне мртве гарантује нам да моћ коју има као небески Краљ подразумева и моћ да ускрсне многе милионе оних којих се његов Отац радо сећа (Јован 5:28, 29).

24. Шта треба да задржимо на уму док размишљамо о Исусовој моћи, и зашто?

24 Док размишљамо о Исусовој моћи, задржимо на уму да он као Син савршено опонаша свог Оца (Јован 14:9). Начин на који је Исус користио моћ пружа нам јасну слику о томе како Јехова користи моћ. На пример, размисли о томе како је Исус нежно излечио једног губавца. Сажаливши се, Исус је дотакао тог човека и рекао: „Хоћу“ (Марко 1:40-42). Путем оваквих извештаја Јехова заправо каже: ’Ево како ја користим своју моћ!‘ Ниси ли потакнут да хвалиш нашег свемоћног Бога и да захвалиш што он с толико љубави користи своју моћ ?

^ одл. 1 Изненадне олује су уобичајене за Галилејско море. Због ниског нивоа овог језера (око 200 метара испод нивоа мора), ваздух је много топлији него у околини, те тако долази до атмосферских поремећаја. Низ Јорданску долину се нагло спуштају снажни ветрови с планине Хермон, која се налази на северу. Мир који влада у једном моменту зачас може заменити разбеснела олуја.

^ одл. 12 Поред тога, јеванђеља понекад сврставају многа чуда у један општи опис. На пример, једном приликом је „цео град“ дошао да га види и он је излечио „многе“ болесне (Марко 1:32-34).

^ одл. 19 Пљување је било средство или знак лечења који су усвојили и Јевреји и незнабошци, и у рабинским записима се говори о употреби пљувачке у излечењима. Можда је Исус пљунуо једноставно да би саопштио човеку да ће га излечити. У сваком случају, Исус није користио пљувачку као природно средство за лечење.