Пређи на садржај

Пређи на садржај

 6. ПОГЛАВЉЕ

Разорна моћ — „Јехова је велики ратник“

Разорна моћ — „Јехова је велики ратник“

1-3. (а) Која је опасност претила Израелцима од Египћана? (б) Како се Јехова борио за свој народ?

ИЗРАЕЛЦИ су били у клопци — стиснути између неприступачних планинских литица и мора које се није могло прећи. Египатска војска, немилосрдна машинерија за убијање, жестоко их је гонила, чврсто решена да их побије. * Међутим, Мојсије је подстицао Божји народ да не губи наду. „Јехова ће се борити за вас“, храбрио их је он (Излазак 14:14).

2 Па ипак, Мојсије је очигледно призвао Јехову, и Бог је одговорио: „Шта је та вика?... Дигни штап свој и пружи руку своју на море и расцепи га“ (Излазак 14:15, 16). Замисли оно што се затим догађало. Јехова одмах заповеда свом анђелу и стуб од облака прелази иза Израелаца, можда се шири као зид и блокира египатску линију напада (Излазак 14:19, 20; Псалам 105:39). Мојсије пружа своју руку. Пред снажним ветром, море се раздваја. Воде се некако стврдњавају и стоје усправно попут зидова, отварајући пут који је довољно широк да њиме прође сав народ! (Излазак 14:21; 15:8).

3 Будући да је фараон наишао на овакво испољавање моћи, требало би да нареди повлачење својих трупа. Уместо тога, поносни фараон наређује напад (Излазак 14:23). Египћани у потери јуре ка морском дну, али њихов јуриш се ускоро претвара у пометњу док им отпадају точкови с кочија. Када су Израелци  сигурни на другој страни, Јехова заповеда Мојсију: „Пружи руку на море, и вратиће се вода на Египћане, на кола њихова и на коњанике њихове.“ Водени зидови се руше, прекривајући фараона и његове трупе! (Излазак 14:24-28; Псалам 136:15).

Јехова је код Црвеног мора показао да је „велики ратник“

4. (а) Каквим се Јехова показао код Црвеног мора? (б) Како би неки могли да реагују на овај опис Јехове?

4 Ослобођење израелске нације код Црвеног мора био је значајан догађај што се тиче Божјег поступања с човечанством. Ту се Јехова показао као „велики ратник“ (Излазак 15:3). Међутим, како ти реагујеш на овакву слику о Јехови? Да будемо искрени, рат је човечанству донео много бола и патње. Да ли је можда Божја употреба разорне моћи нешто што те одвраћа од њега, уместо да те приближава њему?

Божји ратови наспрам људских сукоба

5, 6. (а) Зашто је на месту што се Бог зове „Јехова над војскама“? (б) Како се Божји ратови разликују од људских ратова?

5 Богу се скоро триста пута у Хебрејским списима и двапут у Хришћанским грчким списима даје титула ’Јехова над војскама‘ (1. Самуилова 1:11ДК). Као Суверени Владар, Јехова командује огромном војском анђеоских снага (Исус Навин 5:13-15; 1. Краљевима 22:19). Разорни потенцијал те војске је страховит (Исаија 37:36). Није пријатно када се размишља о уништењу људи. Међутим, морамо се сетити да Божји ратови нису попут себичних људских сукоба. Војни и политички лидери покушавају да припишу узвишене потицаје својој агресији. Али у људске ратове су без изузетка укључени похлепа и себичност.

6 За разлику од тога, Јехова се не води слепим емоцијама. У Поновљеним законима 32:4 се каже: „Он је  стена наша! Савршено је његово дело, и прави су путеви његови; веран је он Бог, нема у њему неправде, праведан је и истинит.“ Божја Реч осуђује необуздан бес, окрутност и насиље (Постање 49:7; Псалам 11:5). Дакле, Јехова никада не делује без разлога. Он одмерено користи своју разорну моћ, и то тек као последње средство. Као што је и сам рекао преко пророка Језекиља: „Оно што ја желим је ли да бездушник умре?, говори Јехова, а не да се одврати од путева својих и да живи?“ (Језекиљ 18:23).

7, 8. (а) До каквог је погрешног закључка дошао Јов што се тиче његових патњи? (б) Како је Елијуј исправио Јовово размишљање у тој ствари? (в) Коју поуку можемо извући из онога што је Јов доживео?

7 Зашто онда Јехова користи своју разорну моћ? Пре него што одговоримо, могли бисмо се присетити праведног човека Јова. Сатана је довео у питање да ли ће Јов — заправо, сваки човек — сачувати своју беспрекорност под кушњом. Јехова је одговорио на тај изазов тако што је дозволио Сатани да испита Јовову беспрекорност. Као последица тога, Јов се разболео, изгубио је богатство и децу (Јов 1:1–2:8). Не знајући за спорна питања која су у то била укључена, Јов је погрешно закључио да је његова патња била неправедна казна од Бога. Питао је Бога зашто га је учинио ’белегом‘ и „непријатељем“ (Јов 7:20; 13:24).

8 Младић по имену Елијуј открио је у чему је било погрешно Јовово резоновање, говорећи: „Мислиш ли да си право рекао: моја је правда већа од Божије?“ (Јов 35:2ДК). Да, није мудро да мислимо како знамо боље од Бога или да закључимо како он неправедно поступа. „Далеко је од Бога злоћа и неправда од Свемогућега“, рекао је Елијуј. Касније је рекао: „Свемогућ је, не можемо га стигнути; велике је силе, али судом и великом правдом никога не мучи“ (Јов 34:10;  36:22, 23; 37:23ДК). Кад Бог ратује, можемо бити сигурни да има добре разлоге за то. С тим на уму, истражимо неке разлоге због чега Бог мира понекад узима улогу ратника (1. Коринћанима 14:33).

Зашто је Бог мира принуђен да ратује

9. Зашто Бог мира ратује?

9 Након што је хвалио Бога као ’великог ратника‘, Мојсије је рекао: „Ко је као ти међу боговима; Јехова? Ко је као ти славан у светости“ (Излазак 15:11). Слично је написао и пророк Авакум: „Очи твоје сувише су чисте да би зло гледати могле; ти не можеш бездушност гледати“ (Авакум 1:13). Иако је Јехова Бог љубави, он је и Бог светости, праведности и правде. Понекад га те особине покрећу да употреби своју разорну моћ (Исаија 59:15-19; Лука 18:7). Дакле, Бог не нарушава своју светост када ратује. Баш напротив, он ратује зато што је свет (Излазак 39:30).

10. (а) Када и како се први пут појавила потреба да Бог води рат? (б) Како ће једино моћи да се реши непријатељство које је проречено у Постању 3:15, и какву ће корист од тога имати праведни људи?

10 Осмотри ситуацију која се појавила након што су се Адам и Ева као први људски пар побунили против Бога (Постање 3:1-6). Да је толерисао њихову неправедност, Јехова би поткопао сопствени положај Суверена свемира. Он је као праведан Бог био обавезан да их осуди на смрт (Римљанима 6:23). У првом библијском пророчанству, прорекао је да ће владати непријатељство између његових слугу и следбеника ’змије‘, Сатане (Откривење 12:9; Постање 3:15). На крају ће то непријатељство моћи да се реши само тако што ће Сатана бити сатрт (Римљанима 16:20). Али та пресуда ће довести до великих благослова за праведне људе, јер ће на Земљи престати Сатанин утицај и отвориће се пут за рај на целој планети (Матеј 19:28). До  тада, они који буду на Сатаниној страни представљаће сталну претњу за физичко и духовно добро Божјег народа. Јехова ће повремено морати да интервенише.

Бог делује да би уклонио зло

11. Зашто се Бог осећао обавезним да проузрокује један свеопшти потоп?

11 Један случај такве интервенције био је Потоп у Нојево време. У Постању 6:11, 12 стоји: „Земља беше покварена пред Богом, земља беше пуна насиља. Бог погледа на земљу, и, гле, она беше покварена; јер је свака пут покварила била пут свој на земљи.“ Да ли ће Бог дозволити да зли искорене и последњи траг морала на Земљи? Не. Јехова се осећао обавезним да проузрокује један свеопшти потоп како би очистио планету од оних који су били наклоњени насиљу и неморалу.

12. (а) Шта је Јехова прорекао у погледу Аврахамовог ’семена‘? (б) Зашто је требало да Аморејци буду истребљени?

12 Слично је било и с Божјом пресудом против Хананаца. Јехова је открио да ће од Аврахама доћи „семе“ преко којег ће се благословити све породице на Земљи. У складу с том намером, Бог је објавио да ће Аврахамовом потомству бити дата хананска земља, земља у којој су живели људи звани Аморејци. Како би Бог могао да се оправда за присилно протеривање тих људи из њихове земље? Јехова је прорекао да то протеривање неће доћи још неких 400 година — док ’злоћа Аморејаца не дође до врхунца‘ * (Постање 12:1-3; 13:14, 15; 15:13, 16; 22:18). Током тог периода, Аморејци су све дубље и дубље тонули у моралну исквареност. Ханан је постао земља идолопоклонства, крвопролића и понижавајућих сексуалних обичаја (Излазак 23:24; 34:12, 13; Бројеви 33:52). Становници  те земље су чак убијали децу приносећи их на ватру као жртве. Да ли би свети Бог могао изложити свој народ таквој злоћи? Не! Он је рекао: „Цела се је та земља... оскврнила; казнићу злодела њена и земља ће избљувати становнике своје“ (Левитска 18:21-25). Међутим, Јехова није без разлике поубијао те људе. Хананци који су имали исправан став, као што су Рава и Гаваоњани, били су поштеђени (Исус Навин 6:25; 9:3-27).

Ратовање у корист свог имена

13, 14. (а) Зашто је Јехова био обавезан да посвети своје име? (б) Како је Јехова очистио своје име од срамоте?

13 Пошто је Јехова свет, свето је и његово име (Левитска 22:32). Исус је поучио своје ученике да се моле: „Нека се свети име твоје“ (Матеј 6:9). Побуном у Едену оскрнављено је Божје име, чиме су доведени у питање Божје добро име и његов начин владања. Јехова никада не би могао да опрости такву клевету и побуну. Био је обавезан да очисти своје име од срамоте (Исаија 48:11).

14 Осмотри још једном Израелце. Док су били робови у Египту, Божје обећање Аврахаму да ће се преко његовог Семена благословити сви народи на Земљи деловало је испразно. Али тиме што их је ослободио и од њих основао нацију, Јехова је очистио своје име од срамоте. Зато се пророк Данило сетио у молитви: „Јехова, Боже наш, [ти] си извео народ свој из земље египатске руком крепком и стекао си себи име“ (Данило 9:15).

15. Зашто је Јехова ослободио Јевреје из ропства у Вавилону?

15 Занимљиво је што се Данило овако молио у време када је Јеврејима било потребно да Јехова још једном делује ради Свог имена. Непослушни Јевреји су се налазили у ропству, овог пута у Вавилону. Њихова престоница, Јерусалим, лежала је у рушевинама.  Данило је знао да би повратак Јевреја у њихову домовину узвеличао Јеховино име. Зато се Данило молио: „Јехова, опрости, Јехова, пази и делај. Не часи, ради своје љубави, Боже мој, јер је твоје име призвано на овај град и на твој народ“ (Данило 9:18, 19, курзив наш).

Ратовање у корист свог народа

16. Објасни зашто то што је Јехова заинтересован за одбрану свог имена не значи да је хладан и концентрисан само на себе.

16 Да ли то што је Јехова заинтересован за одбрану свог имена значи да је он хладан и концентрисан само на себе? Не, јер тиме што делује у складу са својом светошћу и љубављу према правди, он штити и свој народ. Осмотри 14. поглавље Постања. Тамо читамо како су четири краља приликом једног напада отела Аврахамовог братанца Лота и његову породицу. Уз Божју помоћ, Аврахам је однео невероватну победу над далеко бројнијим снагама! Извештај о овој победи је вероватно био први који је унесен у ’књигу о ратовима Јеховиним‘, што је очигледно била нека књига у којој су били забележени и неки војни окршаји који нису забележени у Библији (Бројеви 21:14). Тек је требало да уследе још многе победе.

17. Шта показује да се Јехова борио за Израелце након што су ушли у хананску земљу? Наведи примере.

17 Кратко пре него што су Израелци ушли у хананску земљу, Мојсије их је уверио у следеће: „Јехова, Бог наш, који иде пред вама, он ће бити за вас онако како вам је учинио у Египту“ (Поновљени закони 1:30; 20:1). Почевши од Мојсијевог наследника, Исуса Навина, и настављајући током периода судија и владања верних јудејских краљева, Јехова се заиста борио за свој народ, и дао му многе сјајне победе над непријатељима (Исус Навин 10:1-14; Судије 4:12-17; 2. Самуилова 5:17-21).

18. (а) Зашто можемо бити захвални што се Јехова није променио? (б) Шта ће се десити када непријатељство из Постања 3:15 достигне свој врхунац?

 18 Јехова се није променио; нити се променила његова намера да ову планету претвори у рај у ком ће владати мир (Постање 1:27, 28). Бог и даље мрзи зло. У исто време, он јако воли свој народ и ускоро ће деловати у његову корист (Псалам 11:7). У ствари, очекујемо да се у блиској будућности непријатељство које је описано у Постању 3:15 преокрене на драматичан и насилан начин. Да би посветио своје име и заштитио свој народ, Јехова ће још једном постати „велики ратник“! (Захарија 14:3; Откривење 16:14, 16).

19. (а) Објасни зашто можемо бити привучени Богу због тога што користи своју разорну моћ. (б) Како на нас треба да утиче то што је Бог спреман да ратује за нас?

19 Осмотри једно поређење: претпоставимо да је породицу неког човека напала нека опасна животиња и да се тај човек умешао и убио ту крволочну звер. Да ли би очекивао да тај поступак одбије његову жену и децу од њега? Не, очекивао би да они буду дирнути његовом несебичном љубављу према њима. Слично ни нас не треба да одбија Божја употреба разорне моћи. Његова  спремност да ратује да би нас заштитио треба да повећа нашу љубав према њему. Још дубље треба да буде и наше поштовање његове безграничне моћи. Зато можемо „вршити Богу свету службу са страхом пред Богом и страхопоштовањем“ (Јеврејима 12:28).

Приближи се ’великом ратнику‘

20. Како треба да реагујемо када читамо библијске извештаје о Божјим ратовима које можда не разумемо у потпуности, и зашто?

20 Наравно, Библија не објашњава детаљно сваку Јеховину одлуку у вези с његовим ратовима. Али увек можемо бити уверени у следеће: Јехова никада не испољава разорну моћ на неправедан, неоправдан или окрутан начин. Често нам за исправно постављање ствари може користити осматрање контекста библијског извештаја или неких пропратних информација (Пословице 18:13). Чак и када не знамо све детаље, често нам једноставно веће сазнање о Јехови и размишљање о његовим драгоценим особинама може помоћи да одагнамо било које сумње које би се могле појавити. Када тако радимо, увиђамо да имамо довољно разлога да се уздамо у нашег Бога, Јехову (Јов 34:12ДК).

21. Иако је понекад „велики ратник“, какав је Јехова у срцу?

21 Иако је Јехова „велики ратник“ када то захтева ситуација, то не значи да он у свом срцу воли рат. У Језекиљевој визији небеске кочије, Јехова је приказан како се припрема да ратује против својих непријатеља. Па ипак, Језекиљ је видео Бога окруженог дугом — која је симбол мира (Постање 9:13; Језекиљ 1:28; Откривење 4:3). Сасвим јасно, Јехова је миран и мирољубив. „Бог је љубав“, писао је апостол Јован (1. Јованова 4:8). Све Јеховине особине стоје у савршеној равнотежи. Заиста је предност што можемо да се приближимо Богу који поседује такву моћ, а ипак је пун љубави!

^ одл. 1 Према јеврејском историчару Јосифу, Јевреје је „гонило 600 кочија са 50 000 коњаника и велика пешадија од можда и 200 000 војника“ (Jewish Antiquities, II, 324 [xv, 3]).

^ одл. 12 Овде се израз ’Аморејци‘ очигледно односи на све хананске народе (Поновљени закони 1:6-8, 19-21, 27; Исус Навин 24:15, 18).