Пређи на садржај

Пређи на садржај

 7. ПОГЛАВЉЕ

Заштитничка моћ — „Бог је нама уточиште“

Заштитничка моћ — „Бог је нама уточиште“

1, 2. У којој су се опасности налазили Израелци када су ушли у синајску област 1513. пре н. е., и како их је Јехова охрабрио?

ИЗРАЕЛЦИ су били у опасности док су улазили у синајску област почетком 1513. пре н. е. Претходило им је путовање које је уливало страх у кости, путовање кроз ’пустињу велику и страшну у којој живе змије огњене и акрапи‘ (Поновљени закони 8:15). Такође су се суочавали с претњом напада од стране непријатељских народа. Јехова их је довео у ту ситуацију. Да ли ће он, као њихов Бог, моћи да их заштити?

2 Највише су их охрабривале Јеховине речи: „Видели сте што сам учинио Египту и како сам вас на орловим крилима носио и довео вас к себи“ (Излазак 19:4). Јехова је подсетио свој народ да их је ослободио од Египћана, фигуративно речено уз помоћ орлова, како би их одвео на сигурно место. Али постоје и други разлози због којих ’орлова крила‘ прикладно осликавају Божју заштиту.

3. Зашто је одговарајуће да ’орлова крила‘ илуструју Божју заштиту?

3 Орлови не користе своја широка, снажна крила само да би једрили на висинама. На припеци, женка орла ће надвити крила — чији распон може бити и преко два метра — како би направила сунцобран који штити њене нежне птиће од врелог сунца. У другим ситуацијама, она шири крила око својих птића како би их заштитила од хладног ветра. Као што орао чува своје младунце, тако је Јехова заклањао и штитио новоформирану нацију Израел. Сада када је у пустоши, његов народ ће и даље налазити уточиште у сенци његових моћних крила све док му буде био веран  (Поновљени закони 32:9-11; Псалам 36:8). Али да ли ми данас можемо с правом очекивати Божју заштиту?

Обећање о Божјој заштити

4, 5. Зашто можемо бити апсолутно уверени у Божје обећање о заштити?

4 Јехова сигурно може да заштити своје слуге. Он је „Бог свемоћни“ — што је титула која показује да он поседује ненадмашну моћ (Постање 17:1). Попут незаустављиве плиме, када Јехова примењује своју силу то се не може спречити. Пошто он може учинити све што му је воља, можда се питамо: ’Да ли ће Јехова употребити своју моћ да заштити свој народ?‘

5 Одговор једном речју гласи: Да! Јехова нас уверава да ће заштитити свој народ. „Бог је нама уточиште и сила, и помоћ што се увек у невољи нађе“, каже Псалам 46:2. Пошто Бог „не може да лаже“, можемо бити апсолутно уверени у његово обећање да ће пружити заштиту (Титу 1:2). Осмотримо неке живописне илустрације које Јехова користи да би описао своју заштитничку бригу.

6, 7. (а) Коју је заштиту својим овцама пружао пастир из библијских времена? (б) Како Библија илуструје да Јехова искрено жели да заштити своје овце и да се брине о њима?

6 Јехова је Пастир, а ми смо „његов народ и његове паше стадо“ (Псалам 23:1; 100:3). Нема пуно животиња које су тако беспомоћне као овце. Пастир из библијских времена морао је бити храбар да би заштитио своје овце од лавова, вукова и медведа, као и од лопова (1. Самуилова 17:34, 35; Јован 10:12, 13). Али било је ситуација када је била потребна нежност приликом пружања заштите овцама. Када би се овца ојагњила далеко од тора, брижни пастир би стражарио поред мајке када је она беспомоћна и затим би узео беспомоћно јагње и однео га у тор.

„Носиће их у недрима“

 7 Тиме што себе упоређује с пастиром, Јехова нас уверава у то да искрено жели да нас штити (Језекиљ 34:11-16). Сети се како је Јехова описан у Исаији 40:11, што је осмотрено у 2. поглављу ове књиге: „Као пастир ће он стадо своје пасти, у наручје своје узеће јагањце, носиће их у недрима.“ Како би се мало јагње могло наћи у „недрима“ пастира — у наборима његове горње хаљине? Јагње би могло прићи пастиру, можда му чак гуркати ногу. Међутим, пастир је тај који се мора сагнути, подићи га и нежно га сместити да буде сигурно у његовим недрима. Каква дирљива слика тога колико је наш Велики Пастир спреман да нас заклони и заштити!

8. (а) Коме је упућено Божје обећање о заштити, и како се то показује у Пословицама 18:10? (б) Шта значи наћи уточиште у Божјем имену?

8 Божје обећање о заштити је условно — он ће штитити само оне који му се приближе. Пословице 18:10 кажу: „Тврда кула име је Јеховино, к њој се праведник утиче и заклон налази.“ У библијска времена у дивљини су се понекад градиле куле као сигурна места уточишта. Али, од онога ко се налазио у опасности зависило је да ли ће побећи у такву кулу и наћи сигурност. Слично је с налажењем уточишта у Божјем имену. То не значи једноставно понављати Божје име; Божје име није нека магична реч. Уместо тога, потребно је да познајемо Онога ко носи то име и да имамо поверења у њега, као и да живимо у складу с његовим праведним мерилима. Како је љубазно с Јеховине стране што нас охрабрује да ће, ако му се обратимо с вером, бити кула која ће нас штитити!

„Бог наш... може нас избавити“

9. Зашто се може рећи да Јехова није само обећао заштиту?

9 Јехова није само обећао заштиту. Он је у библијска времена на чудесне начине показао да може заштитити  свој народ. Током израелске историје, Јеховина моћна ’рука‘ је често држала моћне непријатеље на одстојању (Излазак 7:4). Међутим, Јехова је примењивао своју заштитничку моћ и у корист појединаца.

10, 11. Који библијски примери показују како је Јехова примењивао своју заштитничку моћ у корист појединаца?

10 Када су три млада Јеврејина — Седрах, Мисах и Авденаго — одбила да се поклоне златном кипу краља Навуходоносора, разбеснели краљ им је припретио да ће их бацити у једну изузетно загрејану пећ. „Који је бог који ће вас избавити из мојих руку?“ ругао се Навуходоносор, тада најмоћнији монарх на свету (Данило 3:15). Три младића су имала апсолутно поверење у то да њихов Бог има моћ да их заштити, али се нису ослањали на то да ће он то и урадити. Зато су овако одговорили: „[„Ако треба тако да буде“, NW] Бог наш, коме ми служимо може нас избавити“ (Данило 3:17). И заиста, та ужарена пећ, чак и када је била загрејана седам пута више него обично, није била никакав изазов за њиховог свемоћног Бога. Он их је заштитио, и краљ је био присиљен да призна: „Нема другог Бога који би могао избавити као он што то може“ (Данило 3:29).

11 Јехова је на заиста изванредан начин показао своју заштитничку моћ и када је пренео живот свог јединорођеног Сина у материцу јеврејске девице Марије. Један анђео је рекао Марији да ће ’затруднети и родити сина‘. Анђео је објаснио: „Свети дух ће доћи на тебе и сила Свевишњега осениће те“ (Лука 1:31, 35). Изгледа да Божји Син никада није био рањивији. Да ли ће грех и несавршеност људске мајке нашкодити ембриону? Да ли ће Сатана моћи да повреди или убије тог Сина пре него што се роди? Никако! Јехова је у ствари формирао заштитни зид око Марије, тако да ништа — никаква несавршеност,  никаква штетна сила, ниједан убилачки настројен човек, нити иједан демон — није могло од зачећа па надаље оштетити ембрион који се развијао. Јехова је наставио да штити Исуса током његовог детињства (Матеј 2:1-15). Све до времена које је Бог одредио, његовом драгом Сину нико није могао да науди.

12. Зашто је у библијска времена Јехова на чудесан начин штитио извесне особе?

12 Зашто је Јехова штитио извесне особе на такав чудесан начин? У многим случајевима, Јехова је штитио појединце да би заштитио нешто што је далеко важније — остварење своје намере. На пример, било је неопходно да Исус остане жив док је био беба да би се испунила Божја намера од које ће на крају цело човечанство имати користи. Запис о многим испољавањима заштитничке моћи део је надахнутог Писма које је „написано... нама за поуку, да бисмо својом истрајношћу и утехом из Писма имали наду“ (Римљанима 15:4). Да, ти примери нам јачају веру у нашег свемоћног Бога. Али какву заштиту ми данас можемо очекивати од Бога?

Шта Божја заштита не значи

13. Да ли је Јехова обавезан да чини чуда у нашу корист? Објасни.

13 Обећање о Божјој заштити не значи да је Јехова обавезан да чини чуда у нашу корист. Не, наш Бог нам не гарантује живот без проблема у овом старом систему. Многе верне Јеховине слуге суочавају се с озбиљним невољама, укључујући и сиромаштво, рат, болест и смрт. Исус је јасно рекао својим ученицима да би као појединци могли чак бити убијени због своје вере. Зато је и нагласио да је потребно истрајати до краја (Матеј 24:9, 13). Ако би Јехова користио своју моћ да на чудесан начин пружа избављење у свим ситуацијама, онда би Сатана имао основу да исмева Јехову и  да доведе у питање искреност нашег предања Богу (Јов 1:9, 10).

14. Који примери показују да Јехова не штити увек све своје слуге на исти начин?

14 Јехова чак ни у библијска времена није користио своју заштитничку моћ да би заштитио сваког свог слугу од превремене смрти. На пример, Ирод је погубио апостола Јакова око 44. н. е.; с друге стране, убрзо након тога, Петар је био избављен „из Иродове руке“ (Дела апостолска 12:1-11). А Јован, Јаковљев брат, надживео је и Петра и Јакова. Јасно је да не можемо очекивати да наш Бог на један те исти начин заштити све своје слуге. Осим тога, све нас могу задесити „време и непредвиђене околности“ (Проповедник 9:11NW). Како нас то онда Јехова данас штити?

Јехова пружа физичку заштиту

15, 16. (а) Који доказ постоји да Јехова пружа физичку заштиту својим обожаваоцима као групи? (б) Зашто можемо бити уверени у то да ће Јехова штитити своје слуге и сада и током „велике невоље“?

15 Осмотри најпре питање физичке заштите. Као Јеховини обожаваоци, можемо очекивати такву заштиту као група. У противном, били бисмо лак плен за Сатану. Размисли о овоме: Сатани, ’владару овог света‘, не би било ништа драже него да искорени право обожавање (Јован 12:31; Откривење 12:17). Неке од најјачих владавина на свету забраниле су наше дело проповедања и покушале да нас у потпуности униште. Па ипак, Јеховин народ је остао чврст и наставио је да проповеда без предаха! Зашто јаке државе не могу да зауставе активност ове релативно мале и на изглед беспомоћне групе хришћана? Зато што нас Јехова заклања својим моћним крилима! (Псалам 17:7, 8).

16 А како је с физичком заштитом током предстојеће „велике невоље“? Не треба да се бојимо извршења  Божјих пресуда. На крају крајева, „зна Јехова како да људе одане Богу избави из кушње, а неправедне да сачува за дан суда да буду одрезани“ (Откривење 7:14; 2. Петрова 2:9). У међувремену, увек можемо бити сигурни у две ствари. Као прво, Јехова никада неће дозволити да његове лојалне слуге буду збрисане с лица земље. Као друго, он ће оне који чувају беспрекорност наградити вечним животом у свом праведном новом свету — ако треба, и путем ускрсења. За оне који умру нема сигурнијег места од Божјег сећања (Јован 5:28, 29).

17. Како нас Јехова штити преко своје Речи?

17 Јехова нас чак и сада чува преко своје живе ’речи‘, која има покретачку силу да лечи срца и мења животе (Јеврејима 4:12). Примењујући њена начела можемо у неким погледима бити заштићени од физичке штете. „Ја, Јехова... учим те за твоје добро“, стоји у Исаији 48:17. Нема сумње, живот у складу с Божјом Речи може побољшати наше здравље и продужити наш живот. На пример, пошто примењујемо библијски савет да се уздржавамо од блуда и да се очистимо од нечистоће, ми избегавамо нечисте поступке и штетне навике које разорно делују на многе безбожне особе (Дела апостолска 15:29; 2. Коринћанима 7:1). Заиста смо захвални што нас Божја Реч штити!

Јехова нас духовно штити

18. Коју нам духовну заштиту Јехова пружа?

18 Што је најважније, Јехова пружа духовну заштиту. Наш Бог пун љубави штити нас од духовне штете тако што нас опрема оним што нам је потребно да издржимо испите и сачувамо свој однос с њим. Тако Јехова чува наш живот, и то не само за неколико година које брзо прођу већ у сву вечност. Осмотри неке Божје припреме које нас могу духовно заштитити.

19. Како нас Јеховин дух може учинити дораслим било ком испиту с којим се можемо суочити?

 19 Јехова ’слуша молитве‘ (Псалам 65:3). Када животни притисци изгледају превелики, може нам бити пуно лакше када му излијемо своје срце (Филипљанима 4:6, 7). Он неће чудом уклонити наше кушње, али нам у одговору на наше искрене молитве може дати мудрост да изађемо на крај с њима (Јаков 1:5, 6). Штавише, Јехова даје свој свети дух онима који му се моле за њега (Лука 11:13). Тај моћни дух нас може учинити дораслим било ком испиту или проблему с којим бисмо се суочили. Он нам може улити ’снагу која надилази уобичајену‘ како бисмо истрајали док Јехова не уклони све болне проблеме у новом свету који је тако близу (2. Коринћанима 4:7).

20. Како се Јеховина заштитничка моћ може испољити преко наших суверника?

20 Понекад се Јеховина заштитничка моћ може испољити преко наших суверника. Јехова је сабрао свој народ у светску ’заједницу браће‘ (1. Петрова 2:17; Јован 6:44). У срдачној атмосфери тог братства видимо живи доказ да Божји свети дух има моћ да добро утиче на људе. Тај дух производи у нама плод  — дивне, драгоцене особине међу које спадају љубав, љубазност и доброта (Галатима 5:22, 23). Дакле, када смо у великој тескоби и неки суверник је покренут да нам да неки користан савет или толико потребно охрабрење, можемо захвалити Јехови за такав израз његове заштитничке бриге.

21. (а) Коју правовремену духовну храну Јехова обезбеђује преко ’верног и разборитог роба‘? (б) Како је теби лично користило то што Јехова чини да би нас духовно заштитио?

21 Јехова пружа још нешто да би нас заштитио: правовремену духовну храну. Да би нам помогао да црпемо снагу из његове Речи, Јехова је заповедио ’верном и разборитом робу‘ да дели духовну храну. Тај верни роб користи штампане публикације, укључујући и часописе Кулу стражару и Пробудите се!, као и састанке, веће скупове и конгресе да би нам пружио „храну у право време“ — оно што нам је потребно и када нам је потребно (Матеј 24:45). Да ли си икада на неком хришћанском састанку — у коментару, говору или чак у молитви — чуо управо оно што ти је пружило потребну снагу и охрабрење? Да ли је на твој живот утицао неки посебан чланак објављен у неком од наших часописа? Сети се, Јехова све то даје како би нас духовно заштитио.

22. На који начин Јехова увек користи своју моћ, и зашто је такво његово поступање у најбољем интересу за нас?

22 Јехова је свакако штит „онима који се у њ уздају“ (Псалам 18:31). Разумемо да он сада не користи своју моћ да би нас заштитио од сваке невоље. Међутим, он увек користи своју заштитничку моћ да би засигурао извршење своје намере. Гледано на дуге стазе, такво поступање је у најбољем интересу за његов народ. Ако се приближимо Јехови и останемо у његовој љубави, он ће нам дати вечни савршени живот. Имајући то на уму, заиста можемо на сваку патњу у овом систему гледати као на ’тренутну и лаку‘ (2. Коринћанима 4:17).