Пређи на садржај

Пређи на садржај

 2. ПОГЛАВЉЕ

Да ли стварно можеш да се ’приближиш Богу‘?

Да ли стварно можеш да се ’приближиш Богу‘?

1, 2. (а) Шта би многима звучало невероватно, али у шта нас Библија уверава? (б) Који је близак однос имао Аврахам, и зашто?

КАКО би се осећао када би Створитељ неба и земље рекао за тебе: „Ово је мој пријатељ“? Многима би то звучало невероватно. На крају крајева, како би обичан човек уопште и могао постати пријатељ Јехове Бога? Па ипак, Библија нас уверава да ми стварно можемо бити блиски с Богом.

2 Аврахам, човек који је живео у древно доба, био је један од оних који су били тако блиски с њим. Јехова је за тог патријарха рекао да му је ’пријатељ‘ (Исаија 41:8ДК). Да, Јехова је сматрао Аврахама својим личним пријатељем. Аврахам је имао такав близак однос зато што је „показао веру у Јехову“ (Јаков 2:23). Јехова и данас тражи прилике да се ’држи‘ оних који му служе из љубави (Поновљени закони 10:15). Његова Реч подстиче: „Приближите се Богу, и он ће се приближити вама“ (Јаков 4:8). У овим речима налазимо и позив и обећање.

3. На шта нас Јехова позива, и шта уз то обећава?

3 Јехова нас позива да му се приближимо. Он је спреман и жели да нас прихвати као пријатеље. У исто време обећава да ће, ако ми предузмемо кораке да му се приближимо, и он предузети нешто одговарајуће томе. Он ће се приближити нама. Тако можемо развити нешто заиста вредно — „присност с Јеховом“ * (Псалам  25:14NW). „Присност“ преноси мисао о поверљивом разговору с неким посебним пријатељем.

4. Како би описао блиског пријатеља, и како Јехова показује да је такав пријатељ онима који му се приближе?

4 Да ли имаш неког присног пријатеља коме можеш да се повериш? Такав пријатељ је неко ко брине о теби. Ти му верујеш, јер се показао верним. Твоја радост је још већа када је поделиш с њим. Његово саосећајно ухо олакшава бреме твоје туге. Чак и када изгледа да те нико не разуме, он те разуме. Тако и када се приближиш Богу стичеш посебног Пријатеља који те стварно цени, који дубоко брине о теби и у потпуности те разуме (Псалам 103:14; 1. Петрова 5:7). Ти имаш најдубље поверење у њега, јер знаш да је лојалан према онима који су њему лојални (Псалам 18:25NW). Међутим, ова привилегована присност с Богом може да се постигне само захваљујући томе што је он омогућава.

Јехова је отворио пут

5. Шта је Јехова урадио да би нам омогућио да будемо блиски с њим?

5 Сами као грешници никада не бисмо могли да будемо блиски с Богом (Псалам 5:5). „А Бог нам препоручује своју љубав тиме што је, док смо још били грешници, Христ умро за нас“, написао је апостол Павле (Римљанима 5:8). Да, Јехова се побринуо да Исус „своју душу да као откупнину у замену за многе“ (Матеј 20:28). Наша вера у ту откупну жртву омогућује нам да будемо блиски с Богом. Пошто је Бог „први заволео нас“, он је положио темељ да бисмо ушли у пријатељство с њим (1. Јованова 4:19).

6, 7. (а) Како знамо да Јехова није неки скривени, непознати Бог? (б) На које је начине Јехова открио себе?

6 Јехова је предузео још један корак: открио нам се. У било ком пријатељству, блискост се заснива на томе да заиста познајемо особу, и да ценимо  њене особине и поступке. Зато, ако би Јехова био неки скривени, непознати Бог, никада не бисмо могли да будемо блиски с њим. Али он уопште не жели да буде тајанствен — он жели да га упознамо (Исаија 45:19). Осим тога, оно што он открива о себи доступно је свима, чак и онима међу нама који се према светским мерилима можда сматрају мање вреднима (Матеј 11:25).

Јехова се открио преко својих стваралачких дела и своје писане Речи

7 Како нам се Јехова открио? Његова стваралачка дела говоре о извесним аспектима његове личности — о његовој огромној моћи, о његовој дубокој мудрости, о његовој великој љубави (Римљанима 1:20). Али Јехова није открио себе само преко онога што је створио. Пошто је Велики Комуникатор, он је себе открио путем своје писане Речи, Библије.

Запази ’Јеховину милост‘

8. Зашто се може рећи да је Библија сама по себи доказ да нас Јехова воли?

8 Библија је сама по себи доказ да нас Јехова воли. Он у својој Речи открива себе на начин који можемо разумети — што доказује не само да нас он воли него и да жели да ми њега упознамо и волимо. Оно што читамо у овој драгоценој књизи омогућује нам да запазимо ’Јеховину милост‘ и буди у нама жељу да будемо блиски с њим (Псалам 90:17). Хајде да осмотримо неке од дивних начина на које Јехова открива себе у својој Речи.

9. Које су неке од директних изјава у Библији које говоре о Божјим особинама?

9 У Писму се налазе многе директне изјаве које говоре о Божјим особинама. Запази неке примере. „Јехова љуби правду“ (Псалам 37:28). Бог је ’велик силом својом‘ (Јов 37:23). „’Ја сам лојалан‘, говори Јехова“ (Јеремија 3:12NW). „Мудар је срцем“ (Јов 9:4ДК). Он је „Бог милостив и милосрдан, спор на  гнев и обилан добротом и верношћу“ (Излазак 34:6). „Ти [си], Јехова, добар и опрашташ“ (Псалам 86:5). И као што је споменуто у претходном поглављу, једна особина преовладава: „Бог је љубав“ (1. Јованова 4:8). Док размишљаш о овим дивним особинама, зар ниси привучен том неупоредивом Богу?

Библија нам помаже да се приближимо Јехови

10, 11. (а) Шта је Јехова укључио у своју Реч да би нам помогао да јасније видимо његову личност? (б) Који нам библијски пример помаже да замислимо Божју моћ на делу?

10 Осим што је рекао које су његове особине, Јехова је с љубављу укључио у своју Реч и конкретне примере тих особина на делу. Такви извештаји садрже живописне слике које нам помажу да јасније видимо различите фасете његове личности, а то нам онда помаже да му се приближимо. Осмотри један пример.

11 Једно је прочитати да Бог има ’велику силу‘ (Исаија 40:26). Сасвим је друго прочитати о томе како је провео Израел кроз Црвено море и како је затим 40 година бринуо о тој нацији у пустоши. Можеш себи представити како се раздвајају усталасане воде. Можеш видети како тај народ — од можда укупно 3 000 000 људи — прелази сувим морским дном док са обе стране стоји стврднута вода попут неких масивних зидина (Излазак 14:21; 15:8). Можеш видети доказ Божје заштитничке бриге у пустоши. Из стене је потекла вода. На земљи се појавила храна која личи на бело семење (Излазак 16:31; Бројеви 20:11). Јехова овде не открива само то да има моћ већ и да је употребљава у корист свог народа. Није ли охрабрујуће  знати да своје молитве упућујемо моћном Богу који је „нама уточиште и сила, и помоћ што се увек у невољи нађе“ (Псалам 46:2).

12. Како нам Јехова помаже да га „видимо“ на начин који можемо разумети?

12 Јехова, који је дух, учинио је још више да би нам помогао да га упознамо. Ми смо као људи ограничени на то да видимо само оно што је материјално и зато не можемо завирити у духовни свет. Кад би нам Бог себе описао изразима из духовног света, то би било као када би ти пробао да објасниш детаље свог изгледа, рецимо боју својих очију или како изгледају пегице, некоме ко је слеп од рођења. Уместо тога, Јехова нам љубазно помаже да га „видимо“ на начин који можемо разумети. Он понекад користи метафоре или поређења да би упоредио себе са стварима које су нама познате. Он себе чак описује као да има извесне људске карактеристике. *

13. Коју нам слику преноси Исаија 40:11, и како то утиче на тебе?

13 Запази како се Јехова описује у Исаији 40:11: „Као пастир ће он стадо своје пасти, у наручје своје узеће јагањце, носиће их у недрима.“ Овде се Јехова упоређује с пастиром који подиже јагањце „у наручје“. То показује да је Бог способан да заштити и подржи свој народ, чак и појединце који су слабији. Можемо се осећати сигурно у његовим снажним рукама, јер ако смо му лојални, он нас никада неће оставити (Римљанима 8:38, 39). Велики Пастир носи своје јагањце у својим „недрима“ — што је израз који указује на набор на горњој хаљини, у ком пастир понекад носи јагње које је тек дошло на свет. Тако нам је дато засигурање да  нас Јехова пази и да нежно брине о нама. Сасвим је нормално што желимо да будемо блиски с њим.

’Син хоће да га открије‘

14. Зашто се може рећи да Јехова највише детаља о себи открива преко Исуса?

14 Јехова у својој Речи највише детаља о себи открива преко свог вољеног Сина, Исуса. Нико не би могао боље одражавати Божје размишљање и његова осећања, нити га тако живо представити као што је то Исус урадио. На крају крајева, тај прворођени Син је постојао код Оца пре него што су створена друга духовна створења и материјални свемир (Колошанима 1:15). Исус је веома добро познавао Јехову. Зато је и могао да каже: „Нико не зна ко је Син, осим Оца; и нико не зна ко је Отац, осим Сина и онога коме Син то хоће да открије“ (Лука 10:22). Када је био на Земљи као човек, Исус је открио свог Оца на два важна начина.

15, 16. На која два начина је Исус открио свог Оца?

15 Као прво, Исусова учења нам помажу да упознамо његовог Оца. Исус је описао  Јехову изразима који дирају наше срце. На пример, да би приказао милосрдног Бога који радо поново прихвата грешнике који се кају, Исус је упоредио Јехову са оцем који прашта, који је толико ганут када угледа изгубљеног сина који се враћа да трчи пред њега, грли га и нежно га љуби (Лука 15:11-24). Исус је описао Јехову и као Бога који ’привлачи‘ особе исправног срца зато што их воли као појединце (Јован 6:44). Он зна чак и када један малени врабац падне на земљу. „Не бојте се“, објаснио је Исус, „ви вредите више од много врабаца“ (Матеј 10:29, 31). Не можемо а да не будемо привучени таквом брижном Богу.

16 Као друго, Исусов пример показује какав је Јехова. Исус је тако савршено опонашао свог Оца да је могао рећи: „Ко је видео мене, видео је и Оца“ (Јован 14:9). Према томе, када у јеванђељима читамо о Исусу — о осећањима која је показивао и начину на који се опходио према другима — то је као да гледамо слику и прилику његовог Оца. Јехова нам није могао јасније открити своје особине него тако. Зашто?

17. Прикажи шта је Јехова урадио да би нам помогао да схватимо какав је он.

17 Да то прикажемо: замисли да покушаваш да објасниш шта је љубазност. Можда би могао да је дефинишеш речима. Али ако би показао на некога ко стварно љубазно поступа и рекао: „То је један пример љубазности“, реч „љубазност“ би попримила додатно значење и лакше би се разумела. Јехова је урадио нешто слично да би нам помогао да разумемо какав је он. Као што је описао себе речима, тако нам је дао и живи пример свог Сина. У Исусу су се виделе Божје особине на делу. У ствари, Јехова преко извештаја из јеванђеља која описују Исуса каже: ’Ево какав сам ја.‘ А како надахнути запис описује Исуса док је био на Земљи?

18. Како је Исус показивао особине попут моћи, правде и мудрости?

 18 Исус је на диван начин одражавао четири главне Божје особине. Он је имао моћ над болести, глади, па чак и над смрти. Међутим, за разлику од себичних људи који злоупотребљавају своју моћ, он никада није користио своју чудесну моћ за своју корист нити да би повредио друге (Матеј 4:2-4). Волео је правду. Срце му је било испуњено оправданим огорчењем када је видео како неправедни трговци искориштавају народ (Матеј 21:12, 13). Био је непристран према сиромашнима и потлаченима, и помагао је таквима да ’нађу окрепу‘ за своје душе (Матеј 11:4, 5, 28-30). У Исусовим учењима се налазила неупоредива мудрост, и он се показао као „нешто више од Соломона“ (Матеј 12:42). Али Исус се никада није разметао својом мудрошћу. Његове речи су допирале до срца обичних људи, јер су његова учења била јасна, једноставна и практична.

19, 20. (а) Како је Исус био изванредан пример љубави? (б) Док читамо и размишљамо о Исусовом примеру, шта треба да задржимо на уму?

19 Исус је био изванредан пример љубави. Он је за време своје службе показао многе фасете љубави, укључујући и уживљавање и саосећајност. Он није могао да гледа како други пате, а да му не буде жао. Тај саосећајан став га је увек изнова покретао на акцију (Матеј 14:14). Иако је лечио болесне и хранио гладне, Исус је показивао саосећање на један далеко важнији начин. Помагао је другима да упознају, прихвате и заволе истину о Божјем Краљевству, које ће донети вечне благослове за човечанство (Марко 6:34; Лука 4:43). Изнад свега, Исус је показао самопожртвовану љубав тако што је драговољно предао своју душу у корист других (Јован 15:13).

20 Да ли је икакво чудо што су и стари и млади, различитог порекла, били привучени том човеку који је  поседовао нежну срдачност и дубока осећања? (Марко 10:13-16). Међутим, док читамо и размишљамо о Исусовом живом примеру, увек задржимо на уму да у том Сину видимо јасан одраз његовог Оца (Јеврејима 1:3).

Приручник за проучавање који треба да нам помогне

21, 22. Шта је укључено у тражење Јехове, и шта се налази у овом приручнику за проучавање што треба да нам помогне у том настојању?

21 Тиме што се тако јасно открио у својој Речи, Јехова недвосмислено показује да жели да будемо блиски с њим. У исто време, он нас не присиљава да тежимо за добрим односом с њим. На нама је да ли ћемо тражити Јехову „док се може наћи“ (Исаија 55:6). Тражити Јехову значи упознати преко Библије његове особине и начин на који поступа. Приручник за проучавање који управо читаш тако је осмишљен да ти помогне у томе.

22 Приметићеш да је ова књига подељена у делове који се подударају с четири Јеховине главне особине, а то су: моћ, правда, мудрост и љубав. Сваки део започиње прегледом те особине. У наредних неколико поглавља осматра се како Јехова показује ту особину  у њеним различитим аспектима. У сваком делу се налази и по једно поглавље које показује како је Исус примером показивао ту особину, као и по једно поглавље које се бави тиме како је ми можемо показивати у свом животу.

23, 24. (а) Објасни посебан оквир „Питања за размишљање“. (б) Како нам дубоко размишљање помаже да се још више приближимо Јехови?

23 Од овог поглавља па надаље, постоји један посебан оквир под насловом „Питања за размишљање“. Примера ради, погледај оквир на 24. страни. Стихови и питања нису обликовани као преглед овог поглавља. Уместо тога, њихова сврха је да ти помогну да размишљаш о другим важним аспектима ове теме. Како можеш ефикасно употребити та питања? Потражи све наведене стихове и пажљиво их прочитај. Затим осмотри питање које стоји поред сваког цитата. Размисли о одговорима. Можда би могао мало и да истражиш ствари. Постави себи нека додатна питања: ’Шта ми ове информације говоре о Јехови? Како то утиче на мој живот? Како то могу употребити да бих другима помогао?‘

24 Такво дубоко размишљање може нам помоћи да се још више приближимо Јехови. Зашто? Библија повезује размишљање са срцем (Псалам 19:15). Када с цењењем размишљамо о ономе што учимо о Богу, те информације продиру у наше симболично срце, где утичу на наше размишљање, подстичу наша осећања и несумњиво нас покрећу на дела. Наша љубав према Богу се продубљује, а та љубав нас пак покреће да имамо жељу да му угодимо као најдражем Пријатељу (1. Јованова 5:3). Да бисмо дошли у такав однос, морамо упознати Јеховине особине и путеве. Међутим, осмотримо најпре један аспект Божје личности који пружа снажан разлог да му се приближимо — његову светост.

^ одл. 3 Занимљиво је што се хебрејска реч преведена са „присност“ користи у Амосу 3:7, где стоји да Суверени Господ Јехова открива „тајну“ својим слугама, то јест, унапред им јавља шта намерава да уради.

^ одл. 12 На пример, Библија говори о Божјем лицу, очима, ушима, ноздрвама, устима, рукама и ногама (Псалам 18:15, NW; 27:8; 44:3; Исаија 60:13; Матеј 4:4; 1. Петрова 3:12). Такве симболичне изразе не треба дословно разумети, баш као ни изразе да је Јехова „стена“ или „штит“ (Поновљени закони 32:4; Псалам 84:12).