Пређи на садржај

Пређи на садржај

6. ДЕО

Јов остаје беспрекоран

Јов остаје беспрекоран

Сатана доводи у питање Јовову беспрекорност пред Јеховом, али Јов остаје веран Јехови

ДА ЛИ ће иједан човек остати веран Богу ако буде искушан до крајњих граница и ако изгледа да послушност Богу не доноси никакву материјалну корист? То питање је постављено у повезаности с човеком који се звао Јов, који је касније и дао одговор на њега.

Док су Израелци још увек били у Египту, Аврахамов рођак Јов је живео на подручју данашње Арабије. Једном приликом анђели на небу су се окупили пред Богом, а међу њима је био и Сатана. Јехова је пред тим окупљеним духовним створењима изразио поверење у свог верног слугу Јова. Чак је рекао да ниједан човек није беспрекоран као Јов. Али Сатана је тврдио да Јов служи Богу само зато што га он благосиља и штити. Тврдио је да ће Јов проклети Бога ако остане без ичега.

Бог је дозволио Сатани да узме Јову најпре богатство и децу, а затим и здравље. Јов није знао да иза свега тога стоји Сатана и зато није могао да разуме зашто је Бог дозволио да му се све то деси. Па ипак, никада није проклео Бога.

Јова су посетила три лажна пријатеља. У низу говора који чине велики део књиге о Јову они су покушавали да убеде Јова да га Бог кажњава због његових тајних греха, што није било тачно. Чак су тврдили да Бог није задовољан својим слугама, нити да има поверења у њих. Јов се није сложио с њиховим погрешним размишљањем. Одлучно је рекао да ће остати беспрекоран до краја живота.

Али Јов је погрешио у томе што је био заокупљен доказивањем сопствене праведности. Елијуј, младић који је слушао читаву ту расправу, изнео је своје мишљење. Он је указао Јову на то да није увидео да је оправдање Божјег права да влада далеко важније од тога да се докаже праведност било ког човека. Поред тога, оштро је укорио Јовове лажне пријатеље.

Затим је Јехова Бог разговарао с Јовом и исправио његово размишљање. Говорећи о многим задивљујућим делима стварања, Јехова је навео Јова да размишља о томе колико је човек незнатан у поређењу с њим, величанственим Богом. Јов је понизно прихватио ту исправку. Будући да је „веома самилостан и милосрдан“, Јехова је излечио Јова, дао му двоструко веће богатство и десеторо деце (Јаков 5:11). Тиме што је остао беспрекоран пред Јеховом у тешким кушњама, Јов је оповргао Сатанину оптужбу да људи неће остати верни Богу ако се нађу у искушењу.

(На темељу књиге о Јову.)