Пређи на садржај

Пређи на садржај

12. ДЕО

Мудрост од Бога као водич кроз живот

Мудрост од Бога као водич кроз живот

Библијска књига која носи назив Пословице представља збирку савета које је под Божјим надахнућем углавном изрекао Соломон. Ти савети пружају вођство у свакодневном животу

ДА ЛИ је Јехова мудар Владар? Одговор на то питање можемо добити ако размотримо какве нам савете он даје. Да ли су практични? Да ли њиховом применом живот постаје бољи и смисаонији? Мудри краљ Соломон је написао стотине пословица. Оне се дотичу готово сваког подручја живота. Погледајмо неке примере.

Уздати се у Бога. Да бисмо имали добар однос с Јеховом неопходно је да се уздамо у њега. Соломон је написао: „Уздај се у Јехову свим срцем својим, а на свој разум немој се ослањати. На свим путевима својим имај га на уму, и он ће исправити стазе твоје“ (Пословице 3:5, 6). Ако се човек узда у Бога тако што тражи његово вођство и слуша га, то доноси прави смисао његовом животу. Таквим поступањем може обрадовати Јехову и омогућити му да одговори на спорна питања која је покренуо његов противник, Сатана (Пословице 27:11).

Мудро се опходити с другима. Божји савети за мужеве, жене и децу данас су потребнији него икада раније. Бог каже мужевима да се ’радују са женом младости своје‘, што значи да треба да буду верни својој жени (Пословице 5:18-20). Удате жене налазе у Пословицама сликовит опис способне жене којој се диве муж и њена деца (Пословице, 31. поглавље). А савет за децу је да слушају своје родитеље (Пословице 6:20). Ова књига такође показује да је важно имати пријатеље, пошто човек постаје себичан ако се осамљује (Пословице 18:1). Пријатељи могу позитивно или негативно утицати на нас и зато треба мудро да их бирамо (Пословице 13:20; 17:17).

Водити рачуна о себи. У Пословицама налазимо веома корисне савете, као што је рецимо савет да не злоупотребљавамо алкохол, да негујемо емоције које добро утичу на наше здравље, да се боримо против негативних емоција и да будемо вредни (Пословице 6:6; 14:30; 20:1). Та књига нас упозорава на то да ослањање на људско просуђивање уместо на савете које Бог пружа води до пропасти (Пословице 14:12). Ова књига нас подстиче на то да чувамо своје фигуративно срце од онога што би могло да га исквари и подсећа нас на то да „из њега извире живот“ (Пословице 4:23).

Милиони људи широм света увидели су да применом оваквих савета воде бољи живот. Зато имају много разлога да прихвате Јехову као свог Владара.

(На темељу Пословица.)